Monday, July 6, 2015

Aku Ngaku...Aku Pernah Main Ni Dulu....

Nostalgia Permainan Kanak Kanak Zaman 1980an

Hi korang....dont tell me yang korang x pernah main mainan ni eh....semua pernah kan mana2 yang lahir zaman 1975 sampai 1990 maybe...masa tu mana ada video2 game ni...mana ada internet apa ke bagai...kalau ada pun limited..anak2 orang berada je boleh guna kan..so kita yang sederhana x berapa nak ada ni mainlah permainan Traditional yang best di dunia ni..hahahha...kat bawah ni antaranya la ye...apahal Suriaamanda ni duk citer pasal mainan ni semua time posa...haaa korang jangan x tau..berpuasa di kampung suasananya berbeza ngan bandar..kat kampung kalau puasa masih lagi boleh bermain sampai tiba time nak berbuka...dah kul 6 lebih tu kang nampak la mak masing2 bawak kayu api ke...pelepah kelapa je nak rembat masing2 balik rumah...aku la tu yang kena rembat...sebab aku sorang je ppuan dalam gang2 kampung tuh...hahahahaha......

MAIN GULI


TENG TENG


BALING SELIPAR



BALING TIN



MAIN ANAK PATUNG



MAIN COP TIANG




Dalam banyak mainan tu paling x leh belah main anak patung tu la...ntah mana relevantnya x tau la...x tau wujud lagi ke tak zaman sekarng...kalau wujud nak je aku beli bagi ank dara aku main...dulu main ni terus nak jadi fashion designer...la ni xde makna..jadi secretary pun dah cukup syukur dah kan...tp kalau citer kat anak dara aku si Dania tu sure kena gelak ni kan....mesti dia ckp x logik langsung mainan zaman dulu2...apa lagi mainan yang ada zaman dulu2 eh...

Permainan Tradisional Bakal Pupus Ditelan Arus Kemodenan

Dengan teknologi moden zaman sekarang x tau la apa nasib permainan tradisional kita ni kan...pasti pupus ditelan arus kemodenan...pasti masing2 blur kalau kita tanya kan...sayang kalau pupus begitu sahaja....bawah ni antara mainan  yang aku ingat la...
  1. Bola rounders 
  2. Congkak
  3. Batu Seremban
  4. galah panjang
  5. getah ( x ingat nama eh)
  6. Dam Aji
  7. main masak masak..
  8. Main Layang-Layang
Banyak lagi kot yang aku x terfikir dah...seronoknya zaman kanak2 dulu kan..zaman aku dulu xde jenayah bahaya macam zaman sekarang...sungai pun tak tercemar..siap boleh mandi sungai lagi...lepas beabs main kat kebun getah...xde kes2 culik bagai...kena culik / sorok ngan bunia ada la...tp orang lain bukan aku...kes2 rogol ni memang limited la...xde langsung...aman damai je...sekarang?huh pantang terlepa...pasti esok keluar berita TV3 tak pun sokabar Harian Metro....
entah bila la dunia sekarang nak aman....makin takut plak nak biarkan anak2 independent...sedangkan dalam nursery atau sekolah pun dah ada jenayah....memang x man lngsung...apa la nasib anak2 di zaman akan datang....

Terfikirkah kita?

12 comments:

  1. nostalgia sangat....anak2 skrg tak main dah...:)

    ReplyDelete
  2. anak sy diajar main..
    wlupun ko keras mcm kayu main baling selipar tu..
    ko kena main anak oi..

    bahaya kan kak skrg..
    anak-anak main kat luar kena perati je..
    takleh lepa..

    ReplyDelete
  3. Insha Allah nak perkenalkan sejua permainan ni pada anak-anak nanti..

    ReplyDelete
  4. cik nor main lompat getah tu..hihi

    ReplyDelete
  5. Salam, hahaha ini mmg lah nostalgia sbb sy pun mmg benda2 ni lah permainanya..haha..betul tu, zaman dulu xcm sekarang..skang ni nak bg anak2 buah main jauh sikit je dh risau...hmm

    ReplyDelete
  6. yes...masa zaman saya masih sempat lagi main semua ni...smp ke sekolah menengah still main baling selipar..bahagia betul zaman tak perlu fikir masalah & tanggungjawab...;p

    ReplyDelete
  7. semua tu aida main dulu.
    best.
    now anak-anak tak tau pun...
    dok main basikal aje...

    ReplyDelete
  8. selalu main baling selipar ngan teng teng tu je la..seronoknya mengenang kembali zaman kanak²

    ReplyDelete
  9. hahahahah semua pernah main.. mmg best

    ReplyDelete
  10. saya sampai sekarang tak pandai main teng2..satu lagi lompat getah...heheh,,..paling suka main baling tin la..mencabar betul..heheh

    ReplyDelete
  11. semua pernah merasa.. baling tin.. baling selipar main dengan budak lelaki lagi ohsem.. wakakaka..

    ReplyDelete
  12. Semua kt ats mmg lya pon penah main kak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah