Tuesday, August 11, 2015

Belanjawan Peribadi Mampu Mengubah Sifat Suka Membazir...

Mengatasi Kos Sara Hidup

Bagi mengatasi kos sara hidup yang tinggi, setiap dari kita perlu membuat belanjawan peribadi bagi mengelakkan terlebih belanja. Selain itu perlu membuat kira-kira kerana kita juga perlu menyimpan walau jumlah simpanan kita sedikit.Belanjawan peribadi setiap bulan adalah teramat penting bagi memastikan kita tidak terlebih berbelanja dan berada di dalam keadaan yang selesa

sumber google

Jika dilihat pada gambarajah di atas..semua itu adalah sumber2 yang perlu kita selesaikan setiap bulan apabila menerima gaji.Adakala kita akan berasa agak lega apabila salah satu sumber telah selesai kita bayar. Selesai dalam erti kata salah satu sumber berkurangan dai bebanan setiap bulan..contoh belanjawan aku setiap bulan yang aku beri perhatian setiap bulan adalah

  1. Kos ke tempat kerja ( pergi balik)
  2. Membayar pinjaman rumah
  3. Membayar Sewa Bilik
  4. Menyara Keluarga
  5. Membayar Hutang Kad Kredit
  6. Belanja Bulanan Dapur
  7. Membayar Pinjaman Kereta
Haaaa...so aku kena la berbelanja dengan bijak, cuma sekarang beban agak kurang apabila pinjaman kereta telah langsai dan belanja bulanan dapur pun sudah kurang dari sebelum-sebelum ini.Alhamdulillah kini dah rasa ringan sikit..banyak aku belajar dari si dia tentang pengurusan kewangan..sekarang setiap bulan aku dah boleh tersenyum sebab dah ada lebihan dari pendapatan bulanan di samping pendapatan tambahan kalau ada jemputan ke event yang berbayar.



Tak dinafikan kehendak adalah melebihi dari keperluan..dulu aku melebihkan kehendak...tp setelah lama berkawan dengan sidia aku dah pandai mengetepikan kehendak malah mendahulukan keperluan..aku tidak lagi berbelanja ke arah pembaziran.

Apa yang aku lakukan?

Setiap bulan aku mengamalkan mencatat belanjawan peribadi. Belajar menyimpan dan sejak mengamalkan pemakanan sihat dan diet aku agak kurang berbelanja. Terus membawa bekal ke tempat kerja dan menjauhi amalan keluar ke tempat yang menjuruskan aku ke arah mengeluarkan belanja yang banyak dlam ertikata avoid keluar makan di luar office setiap hari..sekurang2nya dah jimat kat situ dah kan?Nak shopping pun bila ada Sale atau hujung tahun masa krismas....baru la berbelanja sedikit itupun utk keperluan.

Jom sama-sama kita ubah ke arah penjimatan...untuk kesenangan diri kita jugak kan?

14 comments:

  1. skrg ni menyimpan tu mmg perkara yg perlu kan...nak kena berjimat dalam segala aspek :(

    ReplyDelete
  2. Salam, ya sy setuju!
    Mmg perlu buat senarai mcm ni, so that takdelah lari bajet.
    Mcm saya, dpt gaji mmg terus cash out seribu :
    bayar rumah, bagi mak, bagi, abah, bayar PTPTN dan Broadband.
    1/2 dpd lebih simpan ASB, lebih buat belanje2 utk family dan diri sendiri..
    Alhamdulillah masih cukup, cuma lepas kahwin nanti sy kena gigih sikitlah, haha :D

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah akak dah tak banyak hutang..sy masih terbeban dengan hutang kereta & ptptn...huhu

    ReplyDelete
  4. kena pandai budget baru tak terbeban nak tunggu gaji bulan depan..huhu

    ReplyDelete
  5. Bagus ada catatan perbelanjaan tu..so kita buat manage perbelanjaan dengan bijak dan sekaligus berjimat

    ReplyDelete
  6. saya memang simpan siap2 kt bank, untuk rumah, juz keluarkan yg perlu je.. pulang balik, semua dlm dompet, tp lau ade belian online tu payah sikit, hahaa, biase beli skincare jee..tp kalau dh beli skincare, no outfit bebaru, mix n match je, lau bulan tu skincare ade lg, juz simpan or nk beli baju, bru beliii~ haaaa gtew~

    dh hbis rye, leh la jimats balikkk...huhuh...

    ReplyDelete
  7. memang pun..tp bukan senang nak ikut belanjawan sendiri..byk sangat anasir luar yg bisik utk beli mcm2

    ReplyDelete
  8. zaman sekarang ni sangat perlu buat catatan perbelanjaan kan kak..

    ReplyDelete
  9. kita kena sentiasa berjimat cermat..

    ReplyDelete
  10. betul2...kena bijak kawal perbelanjaan..menyimpan sikit2 demi masa depan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2.. kita tak tahu apa akan jadi nanti..

      Delete
  11. Duit ringgit makin menurun . Hmm hmm

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah