Tuesday, August 11, 2015

Mee Udang Versi Suriaamanda

Mee Udang Hasil Tangan Orang Sakit Tekak

Last week aku tak sihat kan...selera ni nak makan yang sup2 je...terus teringat maggi kari tapi aku x gunakan perencah maggi kari tuh...aku guna kari ayam dan udang kering skit...kira macam aku sailang la resepi mee udang asal..mee aku guna maggi je...

Jom tengok resepi versi aku...sedap kat tekak aku jadi la kan...


Bahan - Bahan

  1. Udang besar 4 ekor
  2. sawi bok choy
  3. maggi mee perencah buang
  4. bawang putih 2 ulas
  5. bawang besar 2 ulas
  6. cili api di hiris
  7. udang kering tumbuk halus
  8. kari ayam
cara - cara

  1. tumis bahan yang di tumbuk ( bawang putih, bawang merah dan udang kering)
  2. masukkan kari ayam sesudu ( tambah lagi kalau nak rasa kaw2 kari tu)
  3. biar sampai mendidih
  4. masukkan sawi dan maggi
  5. masukkan udang
  6. perasakan garam
  7. sedia dihidang

Sedap la skit tekak ni makan...pedas? sikit la..xde la pedas sangat...sedap sebab udang tu segar dan manis..

sila la cuba korang...aku ni suka derhaka pada resepi asal...jangan marah eh....kalau korang buat tak sedap jangan salahkan aku plak....

Selamat mencuba....

15 comments:

  1. x sabar nk menu mcm ni, tunggu lepas hbis sebulan, hehe, skrg diet off nasi n segala yg berkarbooo, tp udang n sayur still leh makan,
    nk ikut menu diet sihat kak jugakk, hehehe

    ReplyDelete
  2. Selera org demam memang kena ikut kalau tak lagi tak berselera
    Kena berkuah macam ini memang sedaplah.

    ReplyDelete
  3. balik nak cubalah rsepi akak ni..:)

    ReplyDelete
  4. simple..tengok udang je dah kecur.. hee

    ReplyDelete
  5. wah menariks tu..tambah2 bab udang tu

    ReplyDelete
  6. saya kalau sakit tekak,selsema lagi suka makan pedas2..kadang2 tengah malam siap buat megi..hahah

    ReplyDelete
  7. Biasanya udang ai akan bagi pada dak kakak..

    ReplyDelete
  8. Simple tp nampak sedap. Lg menyelerakan bila udg bosa3 tu ha huhu

    ReplyDelete
  9. nampak sedap ni kak.asalkan sedap ikut tekak sendiri :)

    ReplyDelete
  10. simple sangat resepi ni..udang besar tu menggoda sangat :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah