Wednesday, August 12, 2015

Pelik Ke Buang Kerak Roti?

Tabiat Pelik Suriaamanda

Pelik? Entah lah..pada aku biasa jer perangai aku kalau makan roti. Benda pertama aku akan buat adalah buang kerak keliling roti sebab aku tak suka. Kenapa tak suka?
sebab aku rasa kelancaran aku mengunyah terganggu..pelik ke? aku tak rasa pelik tapi akwan-kawan opis yang nampak akan menegur perbuatan aku...


Setiap orang ada tabiat kan..ada pelik, ada biasa sampai orang dah tak kisah..tapi macam aku kalau breakfast makan roti yang di bawa dari rumah..aku akan ralit buang kerak-kerak roti ni,..so kawan-kawan akan pandang..pandang dengan pandangan pelik dan ada yang menegur..aku jawab je..memang dari aku kecik aku tak suka kerak roti dan akan buang sebelum makan..even bahagian atas dan bawah roti gardenia tu pun aku tak makan..kalau kuih pau pun aku akan buang kulit luarnya dulu sebelum makan...pada aku biasa tapi tidak pada orang lain.

Apa tabiat pelik korang pulak?

37 comments:

  1. tengok entry akak yg ni, baru realize, saya dah lama xmkn roti yang ni.
    hehehee. balik ni nak beli!
    **buang kerak roti tak pelik pun ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai...nampaknya akak yg hari2 makan roti la ni kan...hehehehe

      Delete
  2. btol2, bg saya, kesian je, sebab kerak2 tu, lau cicah kt milo, sedap gaksss~haha~
    ade org tak suke makan yg gelap kulitnye, tp nona semua ngapp!
    tabiat pelik nona, akan mkn roti even dh expired, selagi x tumgguh kulat dan, at least cuma dlm seminngu expired jela nona berani, dan still makna...

    haha, itu pelik kerrr, x tau lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak x pernah makan roti expired...so pelik la tu kot kan?

      Delete
  3. hehe pada saya tak pelik :) biasalah cara orang makan lain2, cita rasa pun lain2 kannnn

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Betulrezeki tp dh x suka mmg x leh buat apa

      Delete
  5. lagi pelik ke kalau saya satu family memang akan berebut roti yang atas dan bawah sekali tu sebab ada kulit roti yang banyak di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yes....mmg akak pelik sbb x pnh tau ada yg berebut part tu

      Delete
  6. buang kerak tepi tuh mcm biasa je kak..xde bende yg pelik pun sebab rasenye ramai yg buat gitu..kawan2 akak yg menegur tuh yg pelik..ehh, ahahahaha

    ReplyDelete
  7. dulu masa kecik2 selalu buat gitu..mak bising laa sebab membazir..nasib laa mak rajin jugak buat puding roti ..kalau tak, terbuang macam tu je laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...bleh jugak buat puding roti kan...

      Delete
  8. Hehe dulu slalu gak buang camtu..tp bila kena ceramah ngan mak aya ttg pembaziran ..mmg tak buat dah huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa mak akak x pnh ceramah akak masa tu erk...now baru tau membazir

      Delete
  9. Mana ade pelik anak i pun gitu heheh mak dia la menghabiskan keraknya dappp hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok mak dia ada utk abihkan kerak2 tu...bagussss

      Delete
  10. Salam, haha akak..dulu sy pun cam akak jugak..xsuke mkn tepi2 roti tu sebab keras...
    tp lepas sy terbaca kisah nabi dulu2, ada bgtau bahagian tepi lebih baik dpd bhgn tengah..
    so, sejak tu saya dah xbuang kerak roti lagi, makan je camtu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...ada jugak kisah nabi...ok noted..

      Delete
  11. Dulu due macam tu juga, bila dah besar baru boleh telan semua..

    ReplyDelete
  12. Pada ai biasa je tapi tiap kali beli roti yang atas dan bawah ai punya.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. takde la pelik kak..ramai je kawan2 jijah xmakan kerak tu..ada yg rajin..kerak tu buat puding roti lg..hee

    ReplyDelete
  14. tak pelik pun kak hehe, kadang2 kerak roti tu ada yg pahit..

    ReplyDelete
  15. dulu2 tak suka jugak makan kulit roti tapi sekarang ni tak kisah dah sebab zaman jiesti..hehehehe

    ReplyDelete
  16. Hehe tiap org ada style dan minat msg2. So no wonder la kan. Huhu tp cx jns makan je. Heheh :)

    ReplyDelete
  17. mana ada pelik,biasaa je kak Amanda :-)

    ReplyDelete
  18. sy pun buang kerak kak..
    sbb pandangan sy kerak tu org dok pegang ms packaging..
    tp semua sekrg pakai mesin kan..

    ReplyDelete
  19. anak buah cik nor pon mcm akak jgk..:)

    ReplyDelete
  20. biasalah manusia ada macam² benda yang pelik, yang suka, yang tak suka..so kena faham :)

    ReplyDelete
  21. Tak la pelik Sgt pun sbb tabiat kita sma Kak..wana pun kalo mkn roti buang kerak.mkn pay pun kena buang kulit..bru rasa sedap..hehe

    ReplyDelete
  22. saya pun tak suka..kalau buat sandwich untuk anak2 pun saya potong dulu kerak roti tu..tapi kadang2 malas saya makan je..hahhah..tapi kalau untuk anak2 saya mesti buang..mak saya kata tak bagus makan kerak roti tu..kepla roti tu pun tak bagus makan dia kata..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah