Sunday, August 23, 2015

Petua Tradisi Rawat Mahkota Wanita

PETUA TRADISI MERAWAT RAMBUT


  1. Ramas daun bunga raya, kemudian sapukan pada kulit kepala. Selain dapat menyejukkan kulit kepala, lendir daun bunga raya juga membantu melebatkan rambut dan mengatasi masalah rambut bercabang serta kering.
  2. Bagi yang berdepan dnegan masalah kelemumur dan rambut berbau, gosokkan kulit kepala dan rambut dengan buah limau purut ketika mandi. Ia membersihkan kepasal dan membuatkan kepala berbau harum.
  3. Sapukan pati santan pada seluruh rambut dan kulit kepala. Balut kepala dengan tuala dan perap selama 20 minit. Lakukan setiap minggu, rambut akan menjadi lembab, sihat, lebat dan bersinar.

TIPS PENJAGAAN RAMBUT

  1. Potong hujung rambut sekurang-kurangnya dua bulan sekali
  2. Ketika mencuci rambut, gosok secara perlahan-lahan bagi mengelakkan kulit kepala cedera
  3. sapu pelembap di bahagian bawah rambut, jangan sapu di akar rambut.Ia akan menyebabkan kulut kepala berminyak.
  4. bagi anda yang mempunyai masalah rambut kering, sapukan serum khas
  5. jangan mengikat rambut terlalu kuat
  6. memastikan rambut benar-benar kering sebelum mengenakan hijab atu mengikat.


NOTA HATI SURIAAMANDA

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,fikirkan seseorang yang berada  pada keadaan terburuk di dalam hidupnya.

11 comments:

  1. yeah, yg berrhijab mesti kena lebih gak perrhatian kannn,, huhu

    ReplyDelete
  2. Nice sharing.. Yg bunga raya tu utk hitamkan rmabut jugak..

    Wawa suka ikat rambut kuat2.. Bagi kemas..

    ReplyDelete
  3. Suka dengan nota hati tu SA..
    Fikir baik2 je dgn masalah melanda..

    ReplyDelete
  4. hehe cx pakai safi shayla je. Aicewah hahaha.

    ReplyDelete
  5. potong hujung rambut yes.. selalu mak lah tlg potongkan hehe..

    ReplyDelete
  6. tips yang menarik dan bermanfaat untuk jaga kesihatan rambut. thanx akak..

    ReplyDelete
  7. thanx atas perkongsian akak tu..buat wana semangat di kala ni..mood tengah 'down' :(

    ReplyDelete
  8. great memang betul rambut itu mahkota wanita memang wajib dijaga terutama diet yang kaya dengan zinc dan vitamin B


    Tips Cantik dalam 10 Minit

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah