Friday, August 14, 2015

Keropok Lekor & Keropok Keping Terengganu

Kemaman Lokasi Keropok Keping Dan Keropok Lekor

Kalau ke Terengganu memang x sah kalau tak beli keropok ikan dan keropok lekor kan. Ini merupakan kali pertama aku pergi ke Kemaman dan berpeluang tengok sendiri proses pembuatan serta jualan. Ini cerita bulan 3 ke atau bulan 4 ke..aku dah lupa..ada beberapa keping gambar yang aku tak share kat sini..macam rugi je tak share..

Masa mula-mula sampai tu tgok kenapa plak ramai yang beratur ni...dari jauh dah nampak orang beratur..pergi dekat ooo orang tunggu giliran utk dapatkan keropok lekor...ingat nak beli tapi beratur panjang sangat so takde la beli


mereka-mereka yang sedang menanti giliran


tak tau macam mana prosesnya sebab siap pasang kipas..


makcik ni tengah uli keropok lekor..


antara keropok keping yang dah siap di paketkan..
ada ikan masin jugak....


ini keropok yang aku beli...

So aku beli keropok ikan tamban 3 paket dan keropok ikan parang 3 paket, beli budu 2 botol dan beli ikan masin gelama 3 paket..separuh aku tinggalkan kat rumah sewa dan separuh lagi bawak balik Seremban..
Memang sedap keropok-keropok tu especially keropok ikan tamban...dah tinggal sepeket je ni..ntah bila nak pi Kemaman lagi..belum ada kerja kat sana..bulan 9 nanti nak ke Perlis...pas tu nak ke Lombok plak..tak tau la bila nak naik ke Kemaman..

Apapun..keropok ikan Terengganu is the best so far...korang macam mana?suka yang Trengganu ke or Kelantan?Ikut tekak masing-masing la kan?

29 comments:

  1. Pernah rasa yg kelantan punya je, not bad la...

    ReplyDelete
  2. hok ganu memang popular ngn kopok lekorr

    ReplyDelete
  3. keropok ikan tamban memang best kan

    ReplyDelete
  4. ganu dan kopok lekor tiada boleh dipisahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah Nize...itu yang best tu pi sana

      Delete
  5. dua-dua saya suka...
    kalau keropok losong memang saya suka yang Terengganu...
    kalau keropok lekor, Kelantan terbaik!!!
    kena pandai cari kedai gak...hehehehehe

    ~Admin~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kena pandai cari kedai...apa beza losong ngan lekor?confius jap

      Delete
  6. kalau keropok lekor or keropok keping suka dari ganu..sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak..selalu memang kirim kat kawan yang dok ganu je :)

      Delete
  7. opkos le kepok leko terengganu kak..;)

    ReplyDelete
  8. pos la ke sabah kak SA..hadiah top commentator bulan depan pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu hal nak pi Ganu nak beli buat hadiah top komentator...hehehhe

      Delete
  9. Mmg tak sah g ganu ...xbeli kepok

    ReplyDelete
  10. Sinonim keropok = Terengganu..

    ReplyDelete
  11. Ganu memg trknl dgn lekornya kan, tah bila la dpt pi cna

    ReplyDelete
  12. Ganu memg trknl dgn lekornya kan, tah bila la dpt pi cna

    ReplyDelete
  13. keropok terenggganu & kelantan lbh kurang sama jer..:)

    ReplyDelete
  14. Salam, haha dpt pegi kelantan masa hantar adik balik U je lah, tp skang dah tak lagi sbb dia dh habis study..dulu kalau pegi, suke beli area tepi pantai tengganu yg sepanjang jalan tu ade byk gerai2 kopok camni..beli kena banyak2 sbb jauh nak pegi lagi..haha

    ReplyDelete
  15. Mesti sedap sangat..sebab tulah baris pun panjang.wana pun suka mkn keropok lekor ni..nyum2

    ReplyDelete
  16. Jiran saya orang terengganu..kalau dia balik kampaung dia,balik sini memang macam2 rupa kopok dia bagi..paling suka kalau dia bagi kopok lekor emmang nak melompat je rasa..sedap kopok lekor terengganu ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah