Sunday, August 16, 2015

Buka Pintu Hati Amalkan 7 Sunnah...

7 Sunnah Hebat


‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Keempat:
Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Keenam:
Jaga wudhu' terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu' senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, "ampuni dosanya dan sayangi dia ya Allah”.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

‍‌‌‌‌‍‍‍‌‌‍‌‌🌝‌‌Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang tercela.

Sharing Is Caring...

10 comments:

 1. Assalamualaikum...
  hai!

  Saya ada jual iphone,samsung,oppo,phone case,powerbank dan etc

  jemput tengok blog saya
  http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

  ig saya

  @nurnasuha96_

  whatsapp +60196117811

  ReplyDelete
 2. tQ info, as hambaNYA, must reminder each other, thank you for reminder my jiwa...heheee

  ReplyDelete
 3. Terima kasih atas perkongsian info..

  ReplyDelete
 4. Mudah mudahan kita semua dipermudahkan untuk membuat segala amalan² ini. Aamiinn

  ReplyDelete
 5. saya jarang buat dhuha sejak akhir2 ni ..sebab mengantukk..memang godaan syaitan betul..:(

  ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah