Monday, August 3, 2015

Buah Roselle Segar Dari Ladang...

Jus Roselle Menyegarkan Dan Menyihatkan...

Hi korang...pernah minum jus roselle? Tak pernah rasa? Rugi tak rasa..kalau yang dah siap di proses jadi jus mungkin ada bahan tambahan..kalau yg fresh..rasanya mcm ribena...masam2 manis.. bulan puasa lepas aku ada beli jus roselle tp x menepati citarasa..x sama mcm dari pokok..tak fresh..


Ini la rupa bunga atau buah roselle..


Geram aku tengok besar2 buah dia...


Sedapnya....buat jus..simpan letak dalam fridge..

Bila tgok pokok fresh ni bagai terasa2 lalu di tekak...kalau segar memang best...banyak khasiat jus Roselle ni...menyejukkan dan menyegarkan badan..penanaman roselle secara besar besaran oleh Industri IKS di merata negeri untuk dipasarkan ke peringkat lebih tinggi...tak mustahil suatu hari nanyi akan mendapat permintaan yang tinggi kalau di komersilkan..betul tak?

Mujur terjumpa pokok ni kat rumah atuk sedara di Seri Menanti...tp x tergerak plak mulut nak mintak sikit nak buat jus..segan..sempat amik gambar je...


21 comments:

  1. dlu mak tanam tp terbiar tak thu nak buat apa..last2 mati mcm tu jer

    ReplyDelete
  2. skarang fames lah plk pokok ni..:)

    ReplyDelete
  3. nenek ada tanam kat rumah...
    la ni pun tumbuh segar
    tp sy tak minat sgt rasanya

    ReplyDelete
  4. Salam Amanda Suria,

    Masa kecil selalu jumpa pokok ni bila balik kg. Masa tu tak tahu pun ni pokok Roselle.. Sekarang susah jumpa..

    ReplyDelete
  5. Pokok buah roselle ni org buat minum sbb byk khasiat..

    ReplyDelete
  6. wana penah buat sendiri jus roselle ni kak..rasanya memang masam manis macam ribena tapi sangat fresh..sedap dan banyak khasiatnya.

    ReplyDelete
  7. kenapa x minta bawak balik tanam....rasa ribena tu yg sedap tu

    ReplyDelete
  8. Ambik benih tanam sendiri kak amanda...

    Sha pernah minum jus roselle fresh ni.... mak sedare ade tanam... memang syiok gilossss..... minum sesejuk.....

    ReplyDelete
  9. SA dulu belakang rumah kak ana banyak pokok ni, selalu buat jus dan hampasnya buat jem, laa ni dah pupus, tak ada dah :(

    ReplyDelete
  10. buat jem pun sedap gak ni umah kat kg pun ada tapi tak banyak la...

    ReplyDelete
  11. Sedapnye..dah lama tak rasa mak buat.memang lagi sedap buat sendiri.

    ReplyDelete
  12. Senang jer nak buat jus Rosel.... tak payah guna perwarna merah original kan SA!

    ReplyDelete
  13. Kawan saya dulu, final year project dia, pasal roselle, dy buat jeruk, buat air.....

    masam ade, manis ade.... sedapppp ! sy suke sgt...hehe

    ReplyDelete
  14. Oh yaa, kaler pun cantikk, nampak smgt nk telan, hahaha

    ReplyDelete
  15. Diana tak pernah pun rasa jus rosel ni...ni pun first time tengok....

    ReplyDelete
  16. sedap nih.. dulu pernah tanam, menjadi2 buahnya.. selepas pindah rumah, abis mati pokok nih kena serang dengan semut hitam..

    ReplyDelete
  17. Kalau ai.. srgan belakang cerita.. dapat buat benih lagi cun.. hehehe..

    ReplyDelete
  18. kat kampung dulu buah ni banyak kat belakang rumah..tokwan saya tanam..kami ambik buat main masak2 je..heheh

    ReplyDelete
  19. suria Amanda.. boleh saya tau.. tanaman rosel ni kt mana.. sy nak pi melawat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ini bukan ladang, segar dari laddang cuma tajuk entry..ini pokok2 yang org kampung tanam di keliling rumah diorang..harap maklum

      Delete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah