Tuesday, August 18, 2015

Ini Rupa Paras Sebenarnya...

RUPA SEBENAR IKAN PELALING

Semalam aku up entry INI kan...so tgok dari komen ada yang tanya dan tak tau rupa ikan pelaling tu...so aku pun  sibuk google la semalam..akceli dulu ada aku share kat dalam blog ni tp malas plak nak godek2 balik cari gambar lama...


gambar sumber google..

Haa...tu la rupanya ikan pelaling..dalam kumpulan ikan kembung atau ikan termenung...dia kecik2 je besar 3 jari mcm tu..kalau besar sikit di panggil ikan kembung...sedap ni manis jer..goreng garing2 or buat sambal pun ok...

pernah pi pasar tgok ikan ni murah giler...ada sorang pakcik ni beli banyak betul...tertanya dalam hati..nak meniaga kot...atau nak kenduri ke...pakcik tu macam perasan aku pandang...terus dia tarik muka dan sound aku.."apa tengok2...ini untuk lauk kucing la"....eh..x cakap apa pun...ala...kalau untuk stok bagi anak makan pun apa salahnya kan...bukan ikan busuk pun...

Macam-macam ragam orang la sekarang ni kan...tak abih2 dengan sentap...

25 comments:

  1. btl tu kak..klu nak mkn apa salah..bukn ikan busuk pon..huhu

    ReplyDelete
  2. hahaha pakcik sentap.

    ikan ni sedap goreng garing. fav my husband hehehe

    ReplyDelete
  3. eemm.. dia sentap sebab sebelum ni dah ramai dok pandang2 dia.. dia naik rimas tu yang dia sound semacam tu.. cuma tak sangka lak SA yang kena.. huhuhu..

    ReplyDelete
  4. oooohhhh i seeeeee, hahaha... kalau kat luaq ni, memang x perasan ler ikan pelaling nihh, huuhhuh

    ReplyDelete
  5. Oh, ikan tu kat sini panggil ikan rumahan/rumahan..memang sedap digoreng atau rebus kunyit

    ReplyDelete
  6. Ish ish..beli utk kucing mkn pun kecoh kan Kak..hihi

    ReplyDelete
  7. eh eh.. emo pula pakcik tu... -_- sabau jelah

    ReplyDelete
  8. ikan pelaling?
    1st time JM dengar, lagipun JM jarang ke pasar...

    ReplyDelete
  9. sedap ni saya panggil temenung ja..haha

    ReplyDelete
  10. laaa pakcik tu pun...pelikkk tol...ikan pelaling tu julia selalu beli kt orang jual pasar malam selonggok 5 ringgit...murah...sedappp...kucing pun leh mkn...tp jgn lah sentap pakcik hahahahha

    ReplyDelete
  11. ingatkan ikan kembung dah tadi..

    ReplyDelete
  12. saya suka beli ikan pelaling kat kucing...ehhee...tp ada jugak beli makan sendiri...buat goreng mmg sedap!

    http://www.lyzafisol.com/

    ReplyDelete
  13. haa tu lah rupa pelaling yang lemak merdu kan SA :) masak apa pun sodap.

    ReplyDelete
  14. ikan pelaling ni adik beradik ikan kembong kan..btol tak?.. hehe

    ReplyDelete
  15. erkk ,,, kta panggil ikan termenung jugak hahaha

    ReplyDelete
  16. Penah beli tapi tak penah tahu nama nya..hihi

    ReplyDelete
  17. ikan pelaling ni spesis ikan kembung, ikan selar,ikan mambong dll. kekdang konpius jugak.

    ReplyDelete
  18. la malu ka mkn ikan ni ... ikan ni la sedap ...pelik betui klu malu nk mkn ikan ni .. ikan fav aku ni wei

    ReplyDelete
  19. goreng,pastu makan ngan nasi panas2, mmg sedap.

    ReplyDelete
  20. Sedap kalau goreng garing.. Ratah sampai ke tulang..

    ReplyDelete
  21. kadang2 connfius....sama mcm ikan selar..tp ada beza sikitlah

    ReplyDelete
  22. dah kenapa pakcik tu jadi lagu tu...saya kalau buat laksa guna ikan ni je..beli dalam 3 kilo untuk 3 bungkus laksa..memang sedap la..kalau buat goreng je tak sedap..

    ReplyDelete
  23. Haah buat laksa sdp guna ikan ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah