Thursday, August 13, 2015

Tanaman Orchid Terapi Mata

Pokok Orchid Pokok Yang Manja

Teringat massa pi Cameron Highland June lepas, pergi sempena birthday aku kan...aku terlupa nak share pasal ni...rindu nak pi CH lagi...rindu suasana dan udaranya yang dingin..actually pi CH ni memang sesuai utk merehatkan minda...

Bagi pencinta orkid macam aku...memang satu kepuasan dapat tgok dan belai2 orkid yang bermacam jenis dan warna..ya allah....bila la impian aku nak ada rumah orkid ni tercapai...masalahnya rumah aku takde kawasan...biasalah rumah taman kan...kalau rumah ada laman macam kat kampung kan best...you know what...aku suka pokok2 orkid yang rare..kalau boleh yang datang dari hutan


ladang teh yang saujana mata memandang


tengah best2 explore hujan plak


ini yang aku nak tunjuk sebenarnya


cantiknya kuning dia...


ini aku x pernah jumpa, first time tgok


cantik kaler dan bentuk dia kan


yang ni lagi cantik...suka sangat


yang ni pun comel

ini yang aku betul2 suka..

Kalau korang perasan sepanjang jalan nak naik ke CH tu dari Simpang Pulai kan di hiasi dengan orkid hutan...kalau tak percaya korang tgok la nanti...senyum je aku sepanjang jalan naik CH tu sebab ada orkid...tak tau kenapa aku giler sangat dengan orkid...kalau dapat orkid yang jenis tumbuh atas dahan-dahan pokok getah or jenis tumbuhan tumpang yang dalam hutan tu lagi best lagi rare...

apapun aku memang akan buat jugak nanti rumah orkid..tunggu la masa yang sesuai nanti...betul orkid memang memerlukan penjagaan yang betul dan kena di manjakan serta di belai selalu...baru hasilnya cantik...berbunga lebat kan...last 2 week pi IKEA aku perasan ada orang letak orkid kat rak2 barangan tu..aku belek la...ya allah...bunga real tau..tercampak macam tu je...cantik plak tu...nanti aku nak beli la yang kat IKEA tuh..harga pun x mahal...ari tu nak beli tp malas sebab tgok orang beratur ramai kan...

Kena tetapkan hati...Orchid tetap menjadi pilihan.....sapa suka orchid leh geng aku...

14 comments:

  1. Macam mkcik nonaaaa, dia suke sgt orkid.......... rumah dy ade tanam orkiddd~
    rumah batu, tp halaman luas, tanah sndiriiii, memang besttttttt~

    even bz keje mcm2, tetap tanam orkid, untuk release tension katenyeeeee~

    smg impian kak makbul naaaaa~

    kak, doakan nona nak ade rumah sendiri jugakkkkk ~hehhee

    ReplyDelete
  2. try jgk tanam orkid hutan yg ada kat CH tu..xmo hidup la..huhu

    ReplyDelete
  3. Sama macam mak mertua saya...kat laman tu penuh bergantungan orkidnya..memang cantik orkid ni ..lagilah yang rare

    ReplyDelete
  4. Aida ada gak angab2 nak ada orkid.
    Umah skang kecik.
    Umah br in shaa Allah nak buat pondok kayu :-)

    ReplyDelete
  5. cantik² bunganya..kalau mak fiza tengok ni..habis dia borong..tapi tu lah dah bawak turun nanti susah dia nak hidup pulak

    ReplyDelete
  6. Akak segeng dgn mak Lya. Byk btl orkidnya kat kg hihi..Lya suka tgk ja. Tanamnya Tdk huhu

    ReplyDelete
  7. Cantik2 orkid tu..wana x pndai tanam..tgn pnas..suka tengok tanaman mama..kalo tanam mesti menjadi..

    ReplyDelete
  8. suka orkid macam mak saya la ni...cantik2 orkid dia tanam..dia nak bagi saya saya tak mau sebab tak reti nak jaga..ehheh

    ReplyDelete
  9. terima kasih atas info nya. Terapi Mata Minus dan Silinder Ortho-K http://viooptical.com

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah