Wednesday, August 26, 2015

Sambal Janda Mengamuk..????

SAMBAL JANDA MENGAMUK HANYA TERDAPAT DI INDONESIA

Aku tak tau nak gelak ke..nak nangis ke...atau nak kecik hati ke..37 tahun aku hidup di muka bumi Allah ni baru hari ni aku tau ada Sambal Janda Mengamuk...sejarahnya di ceritakan oleh kakak cleaner opis ni...seorang janda terlalu marah kepada seorang lelaki yang tidak disukainya lalu membuat sambal belacan yang nauzubillah pedasnya dimana sejarah di sebalik gelaran sambal ini tidak di sahkan oleh sesiapa tetapi hanya terdapat di Indonesia.Aduhaiiii....sabar jer la kan...sambal belacan dapat gelaran macam ni...kata kakak cleaner ni sekali kita makan memang segalanya berapi..minum setempayan air pun x hilang pedasnya tp sambal ini sangat-sangat popular especially di Medan Indonesia.

gambar source dari google

Selalunya aku kat opis akan makan sambal belacan yang kawan opis buat...kitorang gelarkan Sambal Neraka Jahanam..ingat kan itu je yang paling pedas..rupanya ada lagi sambal yang terpaling killer....kakak cleaner tu cakap bahan-bahanya cuma Belacan, mangga muda, cili padi dan asam limau..dia pun x sure sangat...takpe la...nanti la aku explore lagi...td google semua dalam bahasa Indonesia so guwe ngak ngerti dong..kena pi Medan la macam ni dan explore sendiri..ye tak????

aku just tak puas hati kenapa plak diorang namakan Sambal Janda Mengamuk?....( terasa ni...terasa..)

haih..banyak nama lain nak letak ye tak?

20 comments:

  1. hahahaha...nmpk pedas sangat tu! kahkahkah :P

    ReplyDelete
  2. apa2 nama pn tak kisah janji sdap dmakn..:)

    ReplyDelete
  3. Haha..nama sambal tu menggerunkan kak..rupanya wujud pula sambal tu..kalau tengok gambar memang nampak sangat mengamuk bubuh cili padi..tak berani wana makan..huhu

    ReplyDelete
  4. Amboiii nama sambal bukan main lagi.. Akak dah jumpa resepi nanti jangan lupa up entry. hihi

    ReplyDelete
  5. Sambal Janda Mengamuk awwwwwwww lawak plak dengar hahahha...mesti pedas berapi tahap dewa ni...takut cirit je nanti.

    ReplyDelete
  6. hahahaha laju2 dtg sini igtkan uols yg buat sambal belacan janda mengamuk tu ekeke
    sambal belacan pun ada nama glamour kan

    ReplyDelete
  7. Nama resepi tak hagak.. eemm..

    ReplyDelete
  8. Ingat janda je pandai mengamuk agaknya...

    ReplyDelete
  9. hahahahaha kuangjo punya nama, rasanya orang yang ada laki laki teruk kalau ngamok. Huhuhuhu tapi still terpercik liur dengarkan nama sambalnya ni hahahaha.

    ReplyDelete
  10. dia guna cili merah yang pedas tu la kot..cili tu memang pedas..kalau masak cukup buh 1-2 biji je..

    ReplyDelete
  11. mak aihh..setempayan minum pun tak hilang pedas?dasyat betul..

    ReplyDelete
  12. Namanya mengancam tu, mesti sedap ni..haha

    ReplyDelete
  13. nama je dah seram nak makan SA... haha :)

    ReplyDelete
  14. biaq betoi nama menu janda mengamuk....pedas sungguh ni..

    nway, salam perkenalan.

    feel free to visit and follow superbchombi.blogspot.com
    ig @ norazlinaidris

    moga u sempat singgah blog saya.

    ReplyDelete
  15. Hhehe mcm2 aja, klau Lya mkn ni smbl comform x thn

    ReplyDelete
  16. hahahaha T_T nampakkk gila pedas. banyak tuuu

    ReplyDelete
  17. kena try gak ni.

    mahu tengok semua janda mengamuk. hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah