Thursday, August 6, 2015

Penting Tiga Kali (1/2)

Pesanan Dari Seorang Doktor

Hi korang..

Saya nak kongsi very good tips - bagi yg terbangun dari tidur utk buang air...... baca ya!

Penting untuk diambil perhatian!!!
Tiga kali (1/2)

Para pakar selalu berpesan:
Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x 1/2 minit.

Kenapa penting?
3 x 1/2 minit adalah suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Kerap kali berlaku seorang individu yang siang harinya masih nampak sihat, tetapi malam harinya meninggal.

Selalu kita mendengar cerita orang, kelmarin saya masih bersembang dengan dia, kenapa tiba-tiba dia meninggal?

Penyebabnya adalah ketika bangun malam utk ke bilik air kerap dilakukan secara terlalu cepat.
Sejurus kita berdiri, otak masih kekurangan aliran darah.

Kenapa "3 x 1/2 minit" amat penting?
Kerana pattern ECG .(Electro Cardiogram) seorang individu normal pada siang hari manakala pada masa tengah malam ketika terbangun nak buang air kecil contohnya, pattern ECG itu boleh berubah.

Kerana dgn bangun secara tiba-tiba otak akan jadi anaemic dan mengalami kegagalan jantung (heart failure) disebabkan kekurangan darah.

Dinasihatkan untuk mengamalkan amalan "3 kali 1/2 minit" ini, iaitu:

1. Bila terbangun drpd tidur jgn terus turun dari katil, tetapi berbaringlah dulu untuk tempoh 1/2 minit;

2. Duduk di katil utk tempoh
    1/2 minit;

3. Turunkan kaki, duduk di tepi katil utk tempoh 1/2 minit.

Selepas 3 x 1/2 minit yg dilakukan secara percuma tanpa membayar sesen pun, otak tidak akan anaemic dan jantung tidak akan mengalami kegagalan, mengurangkan kemungkinan terjatuh dan meninggal ketika bangun tengah malam seperti yg sering kita dengar.

Pernah seorang tua menangis kesal kenapa beliau tidak mengetahui perkara ini drp dulu lagi setelah membaca pesanan ini.

2 tahun lalu dia bangun tengah malam utk buang air kecil, di bilik mandi tiba2 terasa dunia berpusing dan beliau terjatuh, akibatnya dia skrg mengalami lumpuh dan tak boleh bangun dri katil, punggunnya mengalami luka2 dikubitus..
Seandainya dia mengetahui
perkara ini, beliau tidak seharusnya menderita seperti kini.

Share utk org2 yg kita syg utk menghindari perkara2 seperti ini terjadi. Ianya boleh berlaku tanpa mengira usia tua ataupun muda.

Sharing is Caring. Kalau yg dah tahu anggap sebagai refresher.

17 comments:

  1. Terima kasih untuk perkongsian ni kak :)

    ReplyDelete
  2. ohhhh i see, baru tahuuuu....

    so kena amalkan sikit2 ler, kdg2 dh terlewat tuu, memang rush, sbb kejutan bangun lambat ! adeh =.=

    tQ infoooo

    ReplyDelete
  3. serius baru tahu...selalu memang main bgun je...sebb btul2 dah xthn baru tersedar dri tido

    ReplyDelete
  4. wah. thanks untuk perkongsian ini. Terima kasih. Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  5. good sharing! kena rileks2 dulu la erkk...

    u jemput singgah : http://bitttravel.blogspot.com/2015/08/contest-for-reader-bitt-2015.html

    ReplyDelete
  6. Betul tu... Bangun mengejut... Buatkan badan kita pun mengejut... Sbb tu nak kejutkan orang pun ada adab dan etikanya...

    ReplyDelete
  7. Sally jarang bangun malam....tapi thanks kak share

    ReplyDelete
  8. Bagus betul info... thanks for sharing...

    ReplyDelete
  9. In Sha Allah. Semoga bermanafaat

    ReplyDelete
  10. ooo..ok..terima kasih kasih..kena mula diamalkan ni..

    ReplyDelete
  11. apa2 yg terkejut2 meme x bagus.. sebab tu nak work out berat2, jogging ,bersukan ke kena start dgn stretching slow2 dulu

    ReplyDelete
  12. pernah dapat info nih.. tapi kekadang terlupa nak buat..

    ReplyDelete
  13. Yup.. betul tu.. tapi biasa berlaku waktu terlewat bangun nak pergi kerja.. huhuhu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah