Thursday, August 20, 2015

Tips Kesuburan Lelaki & Wanita

FAKTA KESUBURAN

Wahai kaum lelaki dan wanita semua...meh kita berbicara tentang Tips kesuburan yang baru-baru ni aku baca kat akbar. Terpanggil untuk share kat blog ni untuk pengetahuan bersama sebab info ini penting buat semua kan...bagi yang masih belum ad rezeki nak dapat anak dan ingin tambah anak.

Kebanyakkan lelaki menghasilkan kira-kira 80 Juta sperma  setiap hari bersamaan dengan kira-kira 1200 sperma bagi setiap degupan jantung.

ini dari segi kajian ye...macam mana diorang kaji tu aku tak arif..tapi jom kita terus baca tips-tips kesuburan..

TIPS KESUBURAN LELAKI

  1. Turunkan BMI ke bawah 28
  2. jangan merokok, mengmbil dadah dan kurangkan pengambilan alkohol
  3. pastikan Zakar sentiasa sejuk ( tidak digalakkan memakai seluar ketat)
  4. Jangan mandi air panas
  5. Amalkan diet sihat yang kaya dengan antioksida

TIPS KESUBURAN WANITA

  1. Faktor Umur - lebih muda lebih baik
  2. Kekalkan BMI antara 20 dan 25 Indeks Jisim Tubuh yang sihat
  3. Jangan merokok
  4. Ambil Asid folik ketika cuba hamil dan sehingga 12 minggu
  5. kurangkan pengambilan kafein dan elakkan alkohol
  6. Pastikan anda mendapat imunisasi Rubella
  7. Pertimbangkan imunisasi cacar air sekiranya anda belum pernah di jangkiti cacar air
Faktor samada mendapat zuriat atau tidak bukan hanya terletak pada sejauhmana sihat tubuh badan setiap individu tetapi tahap kesuburan merupakan perkara yang paling penting untuk diketahui oleh setiap pasangan.

Tips Kesuburan dibawakan oleh Suriaamanda untuk perkongsian bersama.

12 comments:

  1. Berguna juga untuk SA nanti.. ;)

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni mengharapkan tak subur lagilah, SA ^_^ Cukup-cukuplah anak dua yang ada. Itu pun rambut dah banyak gugur nih....

    ReplyDelete
  3. rubella tu ambik masa zaman sekolah kan kak? huhuu..lupa

    ReplyDelete
  4. hey suria. menarik entry ni. Takleh banyak kafein eik.
    baru tau. Nanti leh share dengan kawan kawan kita plak
    tq muchas

    Petua Sempoi hilangkan batuk

    ReplyDelete
  5. ohhhoooo i seee, tang BMI tuh, agak merisaukan nona gak tuhhh, fuhh3~
    hehe, persediaan nk kawen nantiii, winkkk *

    ReplyDelete
  6. Bagus info ni bt pengetahuan semua terutama bakal yg ingin jd ibabapa

    ReplyDelete
  7. This Kak memg itula juga yg kitaorg amalkn..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah