Monday, July 7, 2014

Kuih Sepang Warisan Temurun...

Last saturday aku dan family balik kampung....berbuka dengan Mak Lang sekeluarga...nyata keputusan berbuka kat kampung memberikan aku kesihatan yang sangat2 baik...udara kampung yang tidak tercemar...terus lega rasa dada, kurang batuk dan tidak demam langsung...alhamdulillah...moga kesihatan ini kekal sampai bila2....amin...

So kat kampung apa juadah yang special?

Kuih Sepang....antara kuih warisan temurun yang amat mudah untuk dibuat....hanya menggunakan tepung pulut, inti kelapa dan santan....


tepung pulut di tepek lebar agak2 besar tapak tangan


 yang pastinya kena letak tepung tadi atas plastik supaya senang di lapik 2...


 dah letak inti lapikkan plastik tu 2.....


haaaa....jadi macam tu...abaikan yang x senereh tu ye....lepas tu susun dalam loyang , curahkan santan dan kukus sampai masak...


inti kelapa yang digunakan...

Kuih ni sedap makan panas2...inti jangan terlalu manis ye...kuih ni memang menjadi kegemaran abah tau...tiap kali balik kampung mesti order kat adik Pak Lang...tp kali ni nak buat sendiri dan hasilnya dari sepeket tepung pulut...boleh dapat 30 biji kuih sepang...siap boleh sedekah kat orang lagi...heheheh...
sapa nak cuba boleh cuba tau...kuih ni pun kiranya adik beradik ngan kuih badak berendam...

Bahan utama:

  1. Tepung pulut ( dibancih menjadi doh)
  2. inti kelapa
  3. Santan Kelapa
Care2 korang tgok tutorial atas tu eh...memang senang

Selamat mencuba...



19 comments:

  1. penah tgk kuih ni..tp xtau nama dia..sedap jugak..br tau namanya kuih sepang.nice sharing (^_^)

    ReplyDelete
  2. Macam menarik je kak kuih sepang ni ehehehehe

    ReplyDelete
  3. Tak pernah pulak dengar nama kuih ni..inti dha macam kuih koci lak..mesti sodap ni kan manis lemak santan gitu

    ReplyDelete
  4. Mcm sedap juga tengok kuih ni dan simple :)

    ReplyDelete
  5. Susah nak cari dah kuih ni sekarang kan.... Ayah akak bukan main suka lagi...tapi kek Tg Ipoh yo yg ado jual dik oiii

    ReplyDelete
  6. uiksss...lain macam plak juadahnya...rasa macam tak pernah tengok jer...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. bahan pun tak banyak digunakan..sangat senang..tapi nak buat tu entah bila..hhehehe

    ReplyDelete
  8. first time kak sy dnga kuih sepang

    ReplyDelete
  9. kuih sepang macam tak pernah dengar..tapi pernah tengok..sedapnya..

    ReplyDelete
  10. Tak pernah dengar dan tengok pun kuih sepang ni. Baru sekarang tahu. Macam senang tapi kuih tradisional macam ni bila nak buat, baru tahu senang ke susah.

    ReplyDelete
  11. Huhuhu tak penah tgk dan tak penah makan pon huhuhu ..camno la jumpa kat sini takder ..

    ReplyDelete
  12. Ohh tak pernah pulak dengar kuih sepang.. ingatkan org sepang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oghang Nismilan yo yg tahu Buah Sopang ni... :-)

      Delete
  13. Nampak senang tapi nak kena rajinkan diri buat baru menjadi ni.. ;)

    ReplyDelete
  14. First time dgr namanya. Lebih kurang mcm puteri mandi.. hehe

    ReplyDelete
  15. klu nak buat sepang goreng cmner?

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah