Thursday, July 3, 2014

Masak Sendiri Atau Beli sahaja?

Bila tiba musim Ramadhan pasti banyak bazaar ramadhan yang tumbuh bagaikan cendawan kan? tak dinafikan juga ramai memilih untuk ke bazaar ramadhan atau paling senang kita sebut PARAM kan...boleh dikatakan rakyat Malaysia memang suka berkunjung ke bazaar ramadhan...senang je kan...x payah susah2 nak terkejar masa untuk masak...pilih dan bayar aje apa sahaja yang terlintas di fikiran....terpulang pada individu kan...

 gambar ihsan google
gambar Ihsan google..

5 tahun aku di kota metropolitan ni...boleh di kira dengan jari berapa kali aku ke bazar ramadhan...bukan x nak pergi...tp aku prefer masak sendiri dari beli sebab  aku memang jamin kebersihannya...aku x cakap makanan yang di jual di bazar ramadhan tu x bersih....tp kadang2 nasib kita x baik dapat makanan yang rosak...beli mahal2 hanya mampu pandang dan dimakan oleh mulut tong sampah saja kan....x ke membazir..dan aku pernah juga terkena cirit birit yang teruk selepas makan makanan yang dibeli di bazar ramadhan..kira win win situation la...nasib2 kan....ini pendapat aku...

Korang mcm mana?

Apa pilihan korang? Masak or Beli? Jom kongsi jom....

26 comments:

  1. masih lg tekun memasak tp simple2 ja la nk jimat

    ReplyDelete
  2. betuil tu kak.
    masak sendri lagi pueh hati,
    kalau g bazar kang kesian kt mata,
    semua bnda nk pandang.
    hehe

    ReplyDelete
  3. Masak sendiri lagi bagus kan kak ;D

    ReplyDelete
  4. Masak sendiri tp hujung2 minggu tu pegi jugalah cari makanan kat bazaar ramadhan tu .. :)

    ReplyDelete
  5. akan cube utk masak kat umah time weekend..sbb weekedays buka kat umah mak..hehe

    ReplyDelete
  6. Takut keracunan makanan jer kan Suria.. akak suka beli kuih jer ke Bazar Ramadan.. kuih yg lama tak jumpa :)

    ReplyDelete
  7. tahun ni azam nak masak sendiri.. tahun lepas ada jugak la beli ada jugak masak.. tahun2 sebelum ni pun macam tu tapi setakat ni puasa memang mood memasak masih ada

    ReplyDelete
  8. xde pilihan kak..kena jugak beli sebab tak sempat nak masak...masak cuma hari sabtu dan ahad je...hhuhu..kalau bole nak masak sendiri..

    ReplyDelete
  9. Kita masak...ke param ni selalunya jln2 tgk org jer ..

    ReplyDelete
  10. saya lebih suka masak. tapi kalau ada lauk yang teringin dan agak rumit nak buat barulah beli

    ReplyDelete
  11. Hmm.. sy prefer masak sendiri. Hehe, tp klu p bazaar pn ok gk cuma mst kena kuar duit, bkn b,kira tp mata nih pandai rambang.haha. . Selamat berpuasa kak ^-^

    ReplyDelete
  12. Kakak memang kalau ramadhan tiba memang kerjanya membeli aje. Masak utk sahur aje.
    Kalau hari tak kerja adalah masak sikit itu pun still nak ke bazar juga...

    ReplyDelete
  13. Sy klu kuih, ok lagi. Tapi klu lauk, kurenglah kak....

    ReplyDelete
  14. lebih suka masak. lagi puas hati

    ReplyDelete
  15. Fiza macam biasalah kak..masak je..memang tak suka makanan lauk luar ni kadang tak ikut selera tekak pulak..dahlah mahal tapi qualiti makanan tak seberapa je

    ReplyDelete
  16. beli sendiri sahaja muehehhee. kat sini mana nak dapat bazar ramdhan nyer.

    ReplyDelete
  17. Mmg jarang beli kat bazaar ni... lebih prefer wife yg masak..... kadang2 yg jual ni Nampak jer sedap tp rasa out.... ada yg betul2 sedap tp kebanyakkannya indah khabar dari rupa.... :D

    ReplyDelete
  18. prefer masak sdiri.. suami xsuka makann kat luar nuuun.. =)

    ReplyDelete
  19. sehingga hari semalam masih masak senidir...biarpun lauknya simple.

    ReplyDelete
  20. saya prefer masak gak
    tapi apakan daya
    terpaksalah ke bazar jua

    ReplyDelete
  21. main dish prefer masak.. kalau setakat nak beli kuih2 beli pn I ok je.. tp depend on gerai jugak.. kalau dah mmg tiap2 tahun beli kat gerai yg sama, then I akan beli.. kadang tgk rupa mknan tu sedap bila balik rasa dia hampeh.. huhuhu

    ReplyDelete
  22. in sha Allah terus gigih memasak..so far alhamdulillah diberi kekuatan & kesihatan untuk memasak

    ReplyDelete
  23. memasak sendiri.. simple pun xpe..

    ReplyDelete
  24. Beli pun ok juga klu tak sempat masak.. cuma klu beli kena tahan cabaran jngn beli yg bukan2.. akhirnya membazir je.. :D

    ReplyDelete
  25. Tahun ni azam tak mahu jejak kaki ke PARAM. Alhamdulillah setakat hari ni belum jejak lagilah. Hari-hari pun masak walaupun tinggal sejam aje lagi nak berbuka. Menu ala kadar je janji ada juadah untuk berbuka.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah