Tuesday, July 15, 2014

Popiah Kegemaran Kami

Korang suka mkn popia? X kisah la goreng ke basah...aku suka aje....ni terasa nak buat cucur udang plak..tp tu la..if ada Iftar with blogger Sabtu ni makanya cucur udang tu buat Ahad nanti la...kan?hehehehe...
aku x tau the exact recipe sebab ni special popia dari adik ipar aku...lupa plak nak tgok dia buat...tau2 dah lipat2 jer dah...tp yang penting ada bahan2 berikut:

1. Kulit popia
2. Carrot, Sengkuang, timun
3. Udang basah...

Pas tu di goreng la semua sayur dan udang tuh...pas tu tunggu sejuk skit...then start melipat...eh...melipat ke kaedah dia?ke bungkus? ah lantak di situ....janji aku yang faham...muahahahaaha...

Lipat jangan x lipat...
ni la hasilnya....yang dah bergoreng x sempat amik gambar....dah buka posa dah time tu...

Setakat ni kuih senang2 je la yang aku suka bila berbuka...x berapa suka kuih yang heavy2 sangat...ingat nak suruh adik aku buatkan karipap sardine...tiba2 teringin plak....huhuhu....nanti la request kat dia...panjang lagi bulan posa kan....

Korang suka kuih apa time berbuka?

13 comments:

  1. Sedapnya kak.. pandai buat sendiri yer..

    ReplyDelete
  2. Bila tgk popia tu di siang hari terasa lapa plak...haha...

    ReplyDelete
  3. Kakak pun suka. Lagi suka kalau tak bergoreng.
    Kakak stim aje lembut dan sedap..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum SA, wahh popia! my fav gakkk. alaaa terliur lak kita. hiehwiew.. singgah menabung zalora sini~~~

    ReplyDelete
  5. Suka jugak ngan Popia ..Ok la buat sendiri lagi best kan ??

    ReplyDelete
  6. Popia ni kalau buat sendiri leh letak byk bahan2kat dalam tu ..kalu beli yinti kat dalam tu ciput jerr ..Lya suka jugak buat sendiri kalau nak makan..

    ReplyDelete
  7. fiza pun suka popia..selalu je buat..kalau fiza letak carrot,kacang pjg, taugeh n isi ayam..memang sedap buat sendiri kan

    ReplyDelete
  8. Rajinnye akak buat sendiri. woahh!

    ReplyDelete
  9. buat sendiri baru puas hati kan.

    ReplyDelete
  10. suka yang basah.. kena plak dgn sos dia yang pekat melekat tu.. pregghh torangkek buntut dibuek eh hahaha

    ReplyDelete
  11. Lama tak buat dna tak makan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah