Wednesday, June 18, 2014

Aktiviti Melantak Tak Hengat Dunia...

Weekend kalau x makan adalah satu kerugian kan..after that memekak badan naik...itu aku la tuh..tp apalah daya aku insan kerdil ini untuk menolak makanan2 yang sodap2? cer citer...macam mana nak tolak kalau semua tu adalah air tangan insan2 tersayang....hehehehe....poyo sungguh ayat bunga2 bahasa mintak pelempang sulung kan...apa pun weekend adalah terbaik untuk ternak lemak....


Rendang ayam ngan daun puding


masak lemak ayam kampung campur pucuk pegaga


ikan tilapia hitam goreng bodoh jer....ada ulam kacang botol ngan sambal belacan kundang...tp x sempat nak amik gambar...hehehe...


Kebetulan Pak Long ngan Mak Long datang bertandang...dia pun x jangka kitorang satu family ada sekali...seronok makan ramai2....cuma apa yang aku idamkan makan bawah pokok belum terlaksana sebab musim paneh sekarang kan...kalau makan bawah pokok mesti sedap giler kan....Pak Lang cakap nanti nak buat pangkin...x payah pangkin de...bentang tikar bawah pokok manggis ke rambutan ke kan...pas tu makan ramai2...wallaweiii....sangat2 kekampungan....thrill giler la macam tu...

Kenapa plak aku nak buat macam tu? ye..itu semua memori daun pisang aku masa kecik2...aku merasa ikut abah ngan mak bersawah, aku merasa mandi di tali air tepi bendang, aku merasa masuk dusun arwah atuk kat atas gunung, aku merasa main polis sentri kat kebun getah arwh atuk dan aku merasa main bola rounders ngan budak2 kampung tuh.. x kenal pun sapa but the best part mak aku citer aku sorang je perempuan...hehehehe....tomboii aku masa kecik dulu...main perang2 dalam kebun getah..aku x leh bayang la...mujur aku ni Amnesia...so aku nak la anak2 aku...anak buah aku merasa zaman2 kanak2 macam aku dulu...tp non hadonya...bila Uwan diorang citer siap cebik2 bibir lagi...kotor la...banyak nyamuk la...euwwww la...itu la ini la...Dania lagi best...siap cakap...macam x logik jer mama...ada ke x logik????

sedih sentap hati mak kau nak oiii......

10 comments:

  1. Waaaa...rendang daun puding...sedapnyaaa...sedapnyaaa. SA, daun puding tu mak awak tanam sendiri ke? Pueh akak cari kek nursery, tak jumpo la.... Kok tanam sendiri...pueh makan kan. Best kan main dengan budak kampung maso kocik2 dulu. Anak akak si Adam tu, meraso gak deh... Dio kan dok kg...potang2 main dongan budak kampung. Masuk kobun segalo... Sok2, tak lah dio pengsan terperanjat nampak boruk. Hehehehehe.

    ReplyDelete
  2. Wah wah wah banyaknyerr lauk pauk ..Sedapnyer makan ramai2 kan SA...
    Alahai tetiber teringat gak masa kcik2 dulu selalu la jugak bawak nasi jugak lauk makan ngan kawan2 kat bawah pokok ........

    ReplyDelete
  3. macam tak lojik je, mama moden lalui semua tu... Dania tak tau kan skateboard aunty tak de roda, tokwan yang tarik batang daun ke apa tah tapi ada kena
    mengena dengan kelapa, ada nama
    daun tu,
    tak ingat pula, sori..

    ReplyDelete
  4. Piewww... tak cukup nasi sepinggan pekena dgn lauk pauk mcm tu... menyelerakan.. :)

    ReplyDelete
  5. Hehehe...sedapnyaaaa tgk makanan2 tu semua SA! Kecur2 ailio ni hah tau..

    tu la psl..anak2 kita skrg ni mana nak caya kesah jaman kita kecik2 dulu kan..anak2 mak pun sama woi. Siapp gelak2kan kita lg bila kita kesahkan

    ReplyDelete
  6. sedapnya rendang ayam dengan daun puding tu..dah lama tak rasa MIL masak camtu..first time try makan masa raya haji tahun lepas..sedap!

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan rendang ayam ngan puding. seronoknya family besar. sy ni mak ayah pn dah tak ada.. sobsob...

    ReplyDelete
  8. duhhh selalu tau masak lomak & rendang biasa2 je.skali tgk menu ni siap letak daun pegaga & daun puding.. sedapnyaaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah