Tuesday, June 10, 2014

Biskut Florentine In The Making


Special thanks to adik Ipar Nordiana Ayu sebab memperkenalkan Florentine ni....kalau bahasa kampungnya Bepang..hahaha...sesuka hati jer bagi nama kan...but seriously memang senang jer buat menda ni...
sedap pun sedap...x sempat nak berpeluh dah masak dah...so lets share with you alls...menurut adik ipar aku...cost nak buat biskut Florentine ni yang mahal....jom tengok bahan2 jom....

Bahan - bahan
  1. Biji kuaci / sunflower seeds RM 13.50 sekilo
  2. Pumpkin seeds Kernel RM14.50 > 500 gram
  3. Silvered Almond  RM19.00 > 500 gram
  4. Black Bijan RM2.00
  5. Tepung Florenta RM18
Semua bahan2 ni boleh di dapati di kedai2 kek atau kedai yang jual bahan2 buat kek..bahan2 memang mahal..tp setakat nak buat untuk makan sendiri should be ok kot...kan?


 sunflower seeds
 tepung florenta
 sunflower seed / almod dan pumpkin seeds di campur
 diratakan macam ni....atas dulang pembakar
 nampak kan...gaul2 dan ratakan
 taburkan tepung florenta
bakar dengan suhu 160 darjah selama 10 minit..

Tepung florenta tu memang dah siap2 manis ye u olls...ada orang suka manis2 kan...macam kami x suka manis2 sangat, ada orang suka sira sos karamel...x leh makan la kalau manis...dah sejuk florentine ni boleh la patah2kan then masukkan dalam balang...sekali makan memang x cukup...nak kena makan ulang2...dah jadi addicted...hehehehe...

well korang...dah nak raya kan...boleh la cuba buat untuk hidangkan pada tetamu...sedap pun sedap....

Selamat mencuba uolls....

16 comments:

  1. wow..sedap ni buat kudapan jugak.ni sekali hadap je kak terus licin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap hii...sedar2 sebalang abih

      Delete
  2. awat bahasa kampung dia pelik kak...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ontah la Lan..dh omak akak sobut mcm tu

      Delete
  3. klu rajin boleh buat sendiri.. tapi rasanya beli saja utk raya ni.. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa pandai buat...dan dia rajin...biar dia je buat..kan?

      Delete
  4. macam2 skang ni..nama pun mat saleh gitu..mesti sedap ni..krup krap krup krap tak sedar habis sebalang

    ReplyDelete
  5. Kalau tak letak karamel tu bleh lekat jgk ke kekacang tu semua?

    ReplyDelete
  6. krunchy karamel homemade..sedap..suka sangat..

    ReplyDelete
  7. Nama bukan main gempak...bepang rupanya. Saya suka ni. Nampak macam mudah betul. Bolehlah buat untuk anak tekak sendiri cam ni.

    ReplyDelete
  8. masa baru2 wujudnya biskut florentine ni orang jual kemain mahal nak mati..
    bila google cara buat loh senang je rupanya.. tapi costing agak mahal kann..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah