Wednesday, June 11, 2014

Udang Berempah Ala2 Suriaamanda

Assalamualaikum. ...
Masih di mood terlebih rajin...mood nak makan ngan kawan2 gang mesyuarat tingkap...kali ni masak Udang berempah style aku.....aku yg masak...idea aku...xde cilok mana2 resepi....tp kalau korang nak cuba ikut style aku...dialu2kan...sharing is loving....
Udang berempah style aku ni korang leh jadikan menu buka puasa x lama lagi...Ramadhan dh hampir kan...


Gambar mmg sengaja dibesarkan untuk effect terliur...hihihi...


Aku up dengan sayur bayam goreng...xde sayur x best kan....

Okey meh kokongsi resepi

1. Udang size L or XL ( terpulang nak letak bape ekor..aku guna 15 ekor)
2. Bawang merah kecik 3 ulas
3. Bawang putih 4 ulas
4. Halia satu inci
5. Serai 2 batang
6. Sos tiram
7. Kari ikan/udang BABA'S

Cara2 masak

1. Bawang merah, bawang putih, halia dan cili api di tumbuk
2. Serai di titik
3. Panaskan minyak , tumis bahan2 tumbuk dan serai sampai naik bau
4. Masukkan serbuk kari dan sos tiram...gaul sebati
5. Masukkan udang dan gaul
6. Perasakan garam
7. Agak2 udang dh masak...padamkan api
8. Sedia dihidang...sedap mkn ngan nasi yg panas....

Resepi sayur x yah la...x kan x reti goreng sayur...backhand baru tau....

Okeh...pada yg buntu x tau nak masak apa...sila la cuba resepi ni....
Mudah dan sedap...tekak aku sedap la...tekak korang....mano den tau...



13 comments:

  1. Lama pulak tak makan udang ni..sedapnya..tak pernah lagi masak berempah.boleh try ni

    ReplyDelete
  2. telan air liur nengok udang SA ni...sedapnya...:)

    ReplyDelete
  3. Alamak, memang ada kesan terliur bila tengok udang berempah ni. Saya ni peminat udang, SA. Pendekata segala seafood saya minat. Nasib baik sempat lap air liur nih :)

    ReplyDelete
  4. Pergghhh memang mudah resepi udang berempah suria ni... terliur sudah tengok ni :)

    ReplyDelete
  5. fuyoooo.. nama menu tuuu mmg power laaa sis.. =D

    ReplyDelete
  6. simple..resepi yang cepat dan pantas..memang sedap ni

    ReplyDelete
  7. nak bg resepi sayur sekali pun pe salahnye..hehe..kite dulu nk goreng sayur pun kite google tau...dulu la

    ReplyDelete
  8. Nampak sedapp dan menyelerakan ..Nanti blh la buat ..

    ReplyDelete
  9. effect terliur tu mmg effected..
    boleh lah try masak udang berempah style SA nnt

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah