Monday, June 16, 2014

Menjejes Air Liur Makan Kundang

Semalam kan...aku berjaya panjat pokok kundang kat belakang umah Mak Lang, aku pi sensorang je sbb x nak la si kudut tu gelakkan aku..nak kata tinggi xde la tinggi sangat...kira lepas la aku naik ngan turun..dapat la sebekas buah kundang urk aku makan cicah kicap cili....ni tgh type ni pun terliur lagi ni....hihihi...mmg aku saje buat entry ni sbb macam x adil aku terliur sensorang kan....jahatttt.....hahaha....semalam aku seronok sangat2 sebab dh lama x jumpa Mak Long ngan Pak Long.....siap Mak Long join aku sekali makan buah kundang....mmg x tunggu petang...tengahari tu jugak makan.....


Geram jer tgok buahnya kan...tp dah petik basuh dulu...getah dia leh buat batuk...


Kicap cili ni aku yg buat...banyak aku letak cili....bakar belacan sikit bg lg sedap pas tu letak gula....ermmmmm....dapnya...

Hiris2 buah kundang then makan.....

Boleh kitorang x tau yang pokok ni dah berbuah ...sebab kedudukkan pokok ni kat belakang rumah...jauh sikit so jarang la ke situ....rupanya tgh berbuah dan ada yang dh masak ranum...yang masak aku x suka...suka yang muda je...hihihi...tp aku x leh makan banyak...
Kang batuk plak kang kan...baru je elok....

Pas tu mak long ada gak bawak buah mangga dari Serting...
Dah ada kundang x pandang dah mangga...huhuhu...dasar kan...ye la mangga boleh cari..
Kundang ni ada musimnya kan...

Korang pernah makan?

Korang suka yang masak ke yang muda?


25 comments:

  1. Perggghh dah lama juga akak tak makan buah kundang ni.. tengok gambar pun akak dah start menjejes air liur ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sediakan tisu kat tepi lom kak?

      Delete
  2. Replies
    1. yea betul tu...buat jeruk memang sedap...

      Delete
  3. ramai yang update pasal kundang hari ni...musim dh nie..heheh..terliur kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...semua pakat menjejes air liur....hehehe

      Delete
  4. kecur air liur baca entry nie..:)

    ReplyDelete
  5. adeh...
    kejam sungguh entry makan kak suria..
    semua bikin kecur air liur jer,

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sengaja pun Shark..suka tgok ko kecur air liur..hahahaha

      Delete
  6. adehhhh... nyesal bukak entry ni kak :(

    ReplyDelete
  7. perghhhh... tangkap leleh laaaa SA..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..memang sengaja bagi kid tgok..asyik kid je tayang cendol kan...

      Delete
  8. kundang?? Xpnh makan tp nmpk sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. u have to try dear..hehehe...kena cari kat pasar2 tani..sekarang tgh musim ni...

      Delete
  9. Waah... ni dah betul-betul menjejes air liur

    ReplyDelete
  10. sedapnyer...
    mmg kecur air liur.

    ReplyDelete
  11. suka yg masak.. klu yg muda gini mmg berkerut lah muka nak makan. hehehe

    ReplyDelete
  12. Sedapnyerrr SA ..terliur la kita heheheehe ..
    Suka jugak makan camni ..Tapi kalau buat jeruk pedas mak aii lagi best nak makan ..

    ReplyDelete
  13. uishh memang menjejes camni kak..nak try buat camnilah..n nak try macam akak komen kat blog fiza jugak tu..hee..thanks kak..fiza prefer yang masak kuning lagi sebenarnya..makan gitu je..nak buat² camni kena tunggu kerajinan..hehehe

    ReplyDelete
  14. pergghh klau tgk gambar mmg menarik.. rasa nak try
    tapi takut.. sbb I tak suka masam & pedas melampau..
    apa2 pn gmbr buah kundang & kicap tu mmg mabeles wa ckp lu :p

    ReplyDelete
  15. Resepi gtu mmg x pnh buat lagi...

    ReplyDelete
  16. kecur air liur tengok buahnya....

    ReplyDelete
  17. Musim dah sekarang buah ni sama macam durian. Tapi aku tak makan buah pula. Tolong tengok je.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah