Monday, January 27, 2014

Ayam Berlada Oyster Sauce Suriaamanda


Meh nak citer menu orang bujang...mana tau korang xde idea nak masak untuk bekal ke opis kan..x rugi rasanya nak kongsi resepi ni....sharing is caring katanya kan.....
Yang bawak bekal ari ni masak apa erk?
Bahan2 cili api, bawang kecik, bawang putihditumbuk lumat...dkuantiti bahan terpulang kat korang ye...nak pedas boleh bubuh cili byk2...bawang pun sama....serai di titik...bawang besar hiris bulat2...

Ayam goreng separuh masak...angkat....asingkan minyak untuk menumis...
Tumis semua bahan2 kat atas tu....masukkan oyster sauce dan half cube ayam..
Masukkan ayam yg digoreng separuh masak td....gaul dan balik2kan bagi sekata...
Biarkan 5 minit....ulang gaul2kan dan padam api.....

Sedia di hidang....

Senangkan? Simple aje....

Selamat mencuba ye......Hari ni agak bz skit....harap2 xde la sampai ke petang.....


42 comments:

  1. Replies
    1. utk rujukan kawan2 memang kena letak yang sedap2...

      Delete
  2. kalau sy letak ciliapi byk...hheee

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum awak. rini tak bawak bekal. hehe. sedapnya. sheila suka oyster! hehehe thanks sharing resepi, boleh sheila try nanti (",)

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak... kte pun bawak bekal.. tapi bawak sandwich je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la tu syida...mula2 sandwich..after this mesti yang berat2...

      Delete
  5. aduh baca entry2 macam nie ketika time nak lunch memang membuatkan perut makin lapar..lagi pedas lagi sedap tu SA...hehhe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. opps.....hahaha...memang saje jer publish time orang nak makan or pi makan....

      Delete
  6. meh sini datang ghumah dan masakkan boleh??? muahahha...tak pun 3hb kasi bawak... kita test market jadi papa joe dalam Masterchef tu ha... muahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dah bagi resepi suruh dia masak...suruh kita plak masakkan..amboiiii...

      Delete
  7. Senang kalau yg rajin kalau dah malas tu memang tetap tapau kedai ajelah jawabnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la kak...sebab tu bg resepi yang senang...supaya rajin masak...hehehehe

      Delete
  8. mudah dan simple jer resepinya..boleh juga cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la cuba ye...x tau la sedap ke x...

      Delete
  9. sampai melekat kat kuali ek.... sebab SA... masak lagi bebanyak tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik lily jangan lupa cuba tau...hehehehe...memang kuali tu cepat melekat....tension...

      Delete
  10. yup.. lauk terpaling senang.. boleh letak skali kacang panjang.. tapi alise lagi suka hiris bunga kantan.. campurkan skali.. ohsem.. ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak letak apa pun boleh dik...x kisah...janji simple...

      Delete
  11. Replies
    1. kena cuba dulu Rizziela...baru tau sedap ke x..hihihihi

      Delete
  12. Memg senang...boleh buat esok nih..hehehe...smua bhn de..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Thanks for dropping by...nanti cuba ye....

      Delete
  14. Kevur dah air liur okje SA....simple dan sedap tu...boleh cuba jugak tu, cuma biasalah ada sorang manusia kat rumah ni yg tak tahan pedas...tu yg terpaksa fikir byk kali nak mssak cili api...huhu

    ReplyDelete
  15. Nmpk.simple... Tpi mat sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat tekak SA sedap ar....kat tekak korang....korang kena cuba tau...

      Delete
  16. Selalu Umi Qi cuba resepi ini sis...cuma x letak serai jek...nanti nak letak lah sure lg bertambah wangi dan sedap...tq kak senang kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la letak serai plak.. sure wangi....

      Delete
  17. Bagus ada recepi yang mudah cam ni. Time sis malas2 leh le buat cam ni kan..tapi bahan kena ada gak..kalau tak ada maggie je le..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada bahan la baru best buat kan...cuba nanti ye...

      Delete
  18. Replies
    1. Ok...nanti cuba ye...pasctu share kat blog...

      Delete
  19. Wahhh menu ringkas lah kiranya ni..hehe

    ReplyDelete
  20. Tengah terfikir-fikir nak masak apa petang ni. Nasib baik terbaca resepi ni, bolehlah buat extra lauk untuk dinner malam nanti :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah