Tuesday, January 21, 2014

Langkah Mengajar Anak2 Erti Kesusahan..


Tak dinafikan anak2 sekarang hidup di dalam zon yang selesa...
Apa sahaja keinginan...sekali mintak pasti dapat...
Tak boleh kata tak...mesti nak jugak.....
Sebelum anak2 kita rosak akhlak...rosak pemikiran....marilah sama2 kita mendidik mereka...supaya mereka tau erti susah...jerih perih kita mencari rezeki....
Melatih mereka untuk mempunyai timbang rasa....tau erti kasihan...tau erti tolong menolong sesama insan....
Itu yang cuba aku titik beratkan pada Dania....orang boleh ckp...alaaa...anak sorang berkira...no....itu salah....bukan berkira....kita mendidik mereka untuk bersederhana....
If dh biasa dengan kemewahan....susah nanti andai dia di duga dengan kesusahan.....
Confirm dia x tau nak cari jalan untuk keluar dari permasalahan.....
Apa pendapat korang?
Jom kita bincang2 kan.....

29 comments:

  1. ya...takut kalau terbiasa sgt dgn kemewahan, nanti 'lemak' mereka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam nasi lemak je Doc.. hehehe

      Delete
    2. nasi lemak buah bidara....hehehehe

      Delete
  2. Setuju!!! budak2 skrg ni mintak apa semua dapat.. pergi sekolah pun tak payah bersusah payah mcm zaman mak2 kita dulu kena jalan kaki sampai berbatu batu.. pendek kata celik mata semua dah ready dpn mata..

    Bagi parents plak, bila dapat readykan apa yg anak2 adalah satu kepuasan sebenarnya.. tp biarlah berpada2 :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok pangkal pada ibu bapa yang mendidik kan..mcm mana dia mencorakkan anak2 dia...moga SA boleh mendidik dania sampai bila2...

      Delete
  3. Rasanya biar mereka merasa hidup begitu. Moga nanti mereka tidak memanjakan diri dan boleh berfikir masa ada masalah nanti. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AZ,...bila tgok sekarang..anak bunuh mak or ayah pun ada kan...macam mana boleh jadi macam tu kan....

      Delete
  4. salam singgah..
    agreed.dari keciklah kita kena ajar anak apa itu kesusahan.sebb tu we olls laki bini tak de nak tunaikan setiap apa yg eryn nak cth mainan etc..selain dari membazir,kita leh ajar anak apa itu berjimat dan manfaat berjimat itu pada jangka masa panjang.
    selalu jugak saya marah anak2 (nasihat) kalau membazir makanan ke apa.selalu bagi nasihat cakap betapa susahnya mama & ayah (especially ayah) yg gi keje carik rezeki utk dapat sesuap nasi.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA selalu tegur dania if x abih nasi ..nanti kat akhirat nanti nasi tu nangis cari kakak....terus licin dia mkn...

      Delete
  5. Setuju dengan pendapat akak.. kena ajar jugak erti kesusahan kat anak2 nie.. baru la depa tahu bukan senang nak jadi senang.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg ni akak ajar dia cara2 menangani masalah...x kisah la dgn kawan sekolah atau kat rumah

      Delete
  6. betul tu..,dan kita pun perlu juga selalu bicara dengan anak-anak apa yg pernah kita lalui dulu agak susah...dan anak-anak perlu diajar dan belajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada masa borak atau bincang dari hati ke hati kan....

      Delete
  7. betul tu SA..kekadang bila mengajar mereka susah sekali sekala dapat mengajar mereka supaya hidup bersederhana...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA mmg ajar dania hidup cara sederhana....

      Delete
  8. mmg bagus didik anak tentang susah..dh biasa selesa,nti susah tak reti nak adapt..tp bab bg makan tanpa lauk tu kesian la pulak kan..yg lain ok je.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab mkn xde la berkira PK...just bab bazir mknn dan yg lain2 tu je.. if shopping benda yg perlu je beli...if x perlu x yah beli pun...

      Delete
  9. btol tu SA..kdg2 kn ajar anak ni 'berusaha' utk dapatkn sesuatu..tp rasa kesian lak bila tgk dyyn susah payah mencapai apa yg dia nak..nak2 kl ltk botol susu dia kt tmpt tinggi..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pun cara kita didik mcm mn mereka gunakan otak utk dptkan sesuatu. ..dania pun mcm tu jugak dulu

      Delete
  10. Betul tu setuju, memahamkan mereka erti susah payah tetapi bukan menyusahkan mereka...bimbang mereka akan merasa 'giveup' dan cepat patah semangat apabila berhadapan kesusahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya kena masuk dlm didikan kat sekolah kan...kadang2 SA tgok budak2 sekolah mcm x tau nk settlekan apa masalah pun....

      Delete
  11. Mungkin boleh ajak sekali tengok cerita seperti BersamaMu. Selalu kat rumah, mak ayah selalu pasang dan suruh satu family tengok sekali ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni pun ok....dania if pi mn2 pasar mlm...dia nampak org buta or org susah...dia mintak duit kat akak...dia bg...dia siap ckp...ambik ni makcik...doakan dania pandai cukup la....its happen byk kali dh..

      Delete
  12. Setuju sangat2. Kita as parents pun kena tabah mendidik anak. Especially bila nampak anak susah payah, rasa kesian dan mau saja tolong. Kena ingat selalu yang kita buat ini semua untuk kebaikan mereka juga.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ..mmg buat utk mendidik mereka...bukan nk mereka hidup susah...

      Delete
  13. Kadang-kadang rasa tak sampai hati nak menolak kehendak mereka tapi pada waktu yang sama, nak juga mengajar mereka erti kesusahan. Bila dah terbiasa senang, memang susahlah bila berdepan dengan waktu sukar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terfikir jugak mcm tu..x sampai hati...tp kita kena kuat la...kena ingat yg kita ni nk mendidik..bukan saje2 nk buat mereka susah..

      Delete
  14. agree. kemudahan asas ibu bapa perlu bekalkan, tetapi utk extra things, biar anak2 yang berusaha utk mendapatkannya. itu lebih baik daripada menurut perintah anak.
    jika tidak keberatan, sila lah singgah ke blog saya doknganga.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..thanks for dropping by...insyaallah SA singgah rumah anda...

      Delete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah