Thursday, January 23, 2014

RUMAH SEWA > DUGAAN LAGI..

Semalam aku balik awal dri opis sebab rasa penat dan tak sihat sangat...sampai rumah je masuk bilik semua dalam keadaan biasa....sempat tido kejap...pas tu cik abe call cakap nak ajak pi beli barang dapur...so pergi la econsave kat Damansara Damai tu...balik2 je..bukan pintu bilik tanpa on lampu...pijak lantai terasa macam eh....kenapa tinggi plak ni....uik.....on lampu tengok...tiles semua dah terangkat dan bloated...xde cracked xde apa...tp aku percaya akan cracked jugak nanti ni....scary giler...x tau cemana boleh jadi macam tu....sebelum ni memang pernah jadi kat bilik kecik...tp dah repair la....terbang duit sewa rumah RM700++ 2 tahun lepas....ni kena kat bilik aku plak.......

 ini yang paling besar...bahagian tengah bilik jer yang terangkat tau...
ni kat bahagian bawah katil...memang yang itu la puncanya sebab memang perasa ada cracked sikit

Dari aku balik tu call tuan rumah...x pick up phone....hantar sms pun x berjawab...aku nekad dah...call cik abe aku citer kat dia..dia ckp biar pecah berderai tiles tu...baru best nak ganti baru...ada lak macam tuh...mood aku nak masak konon nak bawak bekal merudum jatuh...simpan semua bahan2 dalam peti ais...keluarkan semua barang dalam bilik....then x lama lepas tu tuan rumah call..aku citer kat dia  a-z...dia mintak aku cari quotation dulu....aku siap cakap..aku nak duk lama..so dalam masa terdekat ni kena jugak repair...kang x pasal2 satu rumah jadi macam ni....dia pun x banyak citer..terus ckp ok...but make sure coz x lebih dari 1K...ok la kan....so sekarang bermula la jadual aku sibuk mencari tukang tiles plak...dengan kerja opis berlambak lagi kan.....arghhhh....tensi mak tau.....

35 comments:

  1. alahai..cemana leh jadi gitu ya..

    ReplyDelete
  2. Bahaya macam ni. Takut kena kaki boleh luka.

    ZH Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..mmg sangat bahaya..takut kaki plak luka kan...

      Delete
  3. banyak juga kes macam ni sekarang kan?untung tuan rumah tak banyak kerenah.boleh repair cepat2..bahaya kalau tersadung ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu....sib baik bukan rumah sendiri...smlm risau jugak kalau tuan rumah x nak lebih kurang...dah ingat nak cari rumah sewa lain je dah...

      Delete
  4. along advise tuan rumah tu cari jugak, kot2 la dia ada contact

    ReplyDelete
  5. banyak juga member cerita tiles/jubin lantai pecah tau,macam masuk angin gitu kesnya siap meletup letup..actually masa buat tu dia save bajet kurang simen dalam tak padat..tu yg tertanggal.sabar ya..sat lagi tukar jubin lagi comel =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tgh cari tukang untuk repair ni....x leh tunggu lama dah...takut lain plak jadinya nanti...

      Delete
  6. cepat2 repair SA.. karang tak pasal2 lagi teruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zaza...tgh nak cari tukang ni nak repair...

      Delete
  7. bahaya cmni kak..cepat2 carik org tukar tiles..nasib tuan umah ok je..

    ReplyDelete
  8. puncanya adalah kontraktor buat kerja sambil lewa. masa mereka simen untuk lekapkan tiles, mereka simen tak rata dan lompang-lompang (tak padat). sy tahu sbb itu yang terjadi, letak simen ebih kurang pastu tampal, bila simen kering, kita pijak dan beban kita akan menyebabkan simen yang kering pecah, kalau padat, simen takkan pecah tapi disebabkan lompang dan byk ruang kosong, simen akan melongkah. wah panjang lebar mak incik nulis

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju jugak ngan Ms Brenito...rasanya mmg macam tu la kan..

      Delete
  9. Nasib baik tuan rumah tak banyak kerenah. Buatnya jenis yang tak kisah dan tak mahu keluar duit, mahu nangis jadinya. Dah dapat approval tu, oklah boleh proceed sebelum keadaan bertambah teruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 call memang takut sgt if dia ckp itu silap kita ke apa kan...tp alhamdulillah dia ok..sebab sebelum ni pernah trjadi kat bilik yang kecik tu...

      Delete
  10. Alamakkkkk..terangkat smp gitu..nasib baik la tuan rumah jenis senang bawak bincang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgok pun takut kan....ni yang terangkat tu macam semuanya kosong bawah tu...simen mmg x cukup...org yang pakar je tau nak repair cemana ni...

      Delete
  11. Assalamualaikum kak, ekk akak duk damansara damai ke? mak sheila tinggal situ dekat apartment harmoni. heheh. alaa siannya nak kena cari tukang tiles.. semoga dipermudahkan urusan kamu. salam perkenalan daripada sheila (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...eh x la..akak mmg selalu pi situ...tinggal kat area kepong...

      Delete
  12. dah repair ke belom SA? Betul kata Miss Brenito tu..contractor sambil lewa buat keje la punca ni. Haish..semoga dipermudahkan urusan semuanya ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nak cari tukang...semalam berlaku....x tau la bila boleh repair...

      Delete
  13. Replies
    1. Dah meletup dah semalam...terperanjat2 nak tido..hehehe

      Delete
  14. masa beli rumah kena ketuk2 dinding sana sini kata orang. yang rasa kosong tu la bahagian yang akan mudah jadi crack kata orang. pemaju gitula salah satu cara dia nak untung. sib baik bukan umah sendiri ye dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan rumah punya part la tu kan...dia beli untuk aset..pas tu x check betul...dah skrg kasi susah semua org..

      Delete
  15. Mujur tn rumah terus bagi green light. Kakak rasa contractor yg buat dulu buat kerja 'janji siap' bila dah lama gitulah jadinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan dia macam x percaya tau kak..tp SA dah buat bising dan dah hantar gambar semua kat dia...amik la...dan2 terus setuju...

      Delete
  16. uish nampak bahaya tu kalau tersadung.... moga cepat settle masalah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sekarang masuk bilik guna selipar pas tu jalan perlahan2..takut terpecah plak tiles tu luka kaki kan...

      Delete
  17. Salam...Jika tuan/puan memerlukan perkhidmatan penggantian jubin yang menggelembung dan pecah bolehlah berhubung dgn saya eddy di talian 010-2719606. harga berpatutan dan kualiti terjamin... senibumi.blogspot.com

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah