Wednesday, January 22, 2014

Hidup Sederhana vs Berpura Kaya...


Sesuatu yang sangat2 aku takut....takut pada benda2 mcm ni la...contohnya...
Aku kerja di company besar...aku takut orang ingat aku bergaji besar...
Takut orang ingat aku hidup senang lenang sedangkan aku hidup penuh kesederhanaan
Bukan apa...bila kerja tempat bagus...x kira gaji besar or kecik...orang akan mudah ambil kesempatan....orang akan mintak tolong...carikan kerja la...recommend sedara mara la...
Belanja makan la....pinjam duit la....huiii....aku dh rasa beb semua ni....seksanya nk hadap
Benda2 ni semua....korang pernah alami x..paling x suka bila org ingat aku pangkat besar...byk kenal org dalam...boleh recommend orang2 besar untuk dpt project....hiiiii...x kuasa aku la....di luar bidang kuasa aku tu.....
Kalau sedara mara aku tanya kerja or gaji ke...aku akan ckp...okey la...
Ada la rezki sikit..lepas la belanja untuk anak....semua tu rezeki anak....
Tp ada gak la yg aku tgok bermegah2 bab kerjaya dan gaji ni....gaji kecik..tp ckpnya dan cara hidupnya mcm gaji besar....ada tau orang mcm ni.....jgn ckp xde...mmg ada...
Betul x?
Pada aku...biarlah aku mcm ni...bersederhana dalam segala segi...buat apa nk meninggi diri...diri sendiri kelak yg rugi...
Jom kita bincangkan....

26 comments:

  1. sikap merendah diri lagi baik daripada menunjuk..^^

    ReplyDelete
  2. Sederhana atau kaya...yg penting diberkati dan mendapat keredhaan Allah SWT

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju jugak BM..aemua dari allah kan..

      Delete
  3. akak...ada koje kosong tak......

    ReplyDelete
  4. Setuju sangat akak biar hidup secara bersederhana daripada nak hidup bermegah.. harta bukan boleh bawak mati.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lagi selesa macam ni jer...x yah nak menunjuk2 sgt...

      Delete
  5. Apa yg penting kita mahukan keberkatan dari sesuatu benda yg kita buat..
    kalau tempat kerja besar tak semestinya seseorang tu bergaji besar.. kalau tea lady kerja kat comp. besar takkan org nak assumed tea lady pn bergaji besar.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. semuanya harus berkat kan....betul tu zaza

      Delete
  6. Apa2 pun... Dalam segala hal, afdalnya adalah besederhana. Hidup pun diberkati. Lagipun... Pangkat, darjat atau harta tak ke mana. Bukan boleh bawak mati pun kan...

    ReplyDelete
  7. Biasalah SA kalau ada orang yang hidup bermegah-megah, lebih daripada kemampuan sendiri. Kadang-kadang ngaku macam-macam ada, kereta besar, rumah besar etc.etc. tapi sebenarnya parah dilanda hutang keliling pinggang. Hidup berpada-pada, ikut kemampuan ajelah kan lebih baik. Hati pun tak susah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak kan orang macam ni...sanggup di kejar hutang

      Delete
  8. pernah kenal sorang budak keja cc gaji RM700 je tapi belanja mak aih.. semua barang branded.. kiranya setiap kali gaji dia abis beli 1 @ 2 barang berjenama jer.. sebab dok dgn mak bapak xde duit nak makan kt umah ada makan.. bila org tgk pakai brg branded org x bajet dia keja gaji RM700 je.. semua tu nak org nampak dia macam kaya.. tp saya yg memang dulu masa keja gaji tak besar mana... belanja pun ikut kemampuan je la. takde la gaji tu abis beli 1@ 2 barang berjenama... bak kata org ukur baju badan sendiri.. sebab nak kena separate utk saving jugak kan.. yelah masa tu jauh dr fmly... tp zaman sekarang ni biar la nampak biasa2 je dr nampak mcm kaya.. zaman jenayah berleluasa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia buat part time kot...hehehehe....tp ramai mcm tu skrg ni....

      Delete
  9. apapun keberkatan tu plg penting & bersederhanalah dlm apa jua pun

    ReplyDelete
  10. kita cikgu cabok je .... tak de sapa nak minta rekemen ... hahahahaha

    ReplyDelete
  11. Awak keja kat Malakoff kan? Saya keja kat area situ gak. Dekat je.

    Saya setuju sangat dgn topik hari ni. Ada yang saya tgk, kat ofis saya ni, jawatan sama je dgn saya, gaji pon dah tentu la beza singgit dua je, tapi bila tengok dia punye perbelanjaan, restoren yg dia pergi, mcm... perghh.. cemana duit dia lagi banyak? Huhu.. Hebat.

    Kalo org nampak kita kaya memang tak best. Pertama rasa segan la kalau kita bukan seperti yg disangka. Kedua, mmg akan menyusahkan bila org akan mengendeng. Tapi, kalau org anggap kita termasuk dalam kategori org susah pun tak best gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjiran la kita erk...kalau terjumpa tegur tau...hehehehe....betul tu..biar la sederhana..x yah nak tunjuk2 sgt...buat rugi diri sendiri je...

      Delete
  12. dah merasa juga masa kerja dulu... sekarang ni dah jadi surirumah aman sikit... hahahhaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah