Monday, January 13, 2014

Menu Sabtu > Udang Goreng Kicap Suriaamanda

Bertemu kita kembali dari dapur Suriaamanda...segmen dari rumah bondaku...hehehe...pagi sabtu lepas mak masak Tempoyak Daun Kayu...nanti aku up satu entry pasal lauk tu..kebetulan Sabtu malam tu kenduri kazen aku bertunang...so..mak sponsor la special dish dia tu...aku plak tgh duk relax2 tu rasa macam sangat2 bosan...ah...masak la...jom kita tengok resepi aku sendiri...ada...masak kicap..basic je kot...tp x pe la kan...sharing is caring..resepi ni pun sesuai untuk orang bujang......


Bahan2nya...

 Bawang besar, halia, bawang putih , bawang kecik dan cili api....semua di hiris...
 Udang segar...
 Bahan2 yang dah di hiris tadi..cara masak korang tumis je bahan yang dah dihiris tadi...letak sos tiram 2 sudu then kicap manis dan kicap masin...masukkan udang..dah merah menawan udang tu korang tutup api...jangan masak terlalu lama sebab nanti manis udang tuh hilang..

ini la hasilnya....sedap makan panas2...

lagi sedap bila ada pencuci mulut....

Buah Strawberry....

kelassss....makan tengahari siap ada strawberry......feeling2 omputih...


Strawberry ni kawan opis bagi..Jumaat lepas aku kuar opis lambat...terus dia call ckp dalam peti ais ada strawbery dia beli tp tertinggal...so..dia bagi je kat aku sebab kalau lama2 dalam peti ais takut benyek kan...
bagi kat Dania katanya...alhamdulillah murah rezeki...memang favvy kami berdua tuh...nak2 strawberry ni besar dan gemok2...
bagi sebiji sorang kat si kembar..subhanallah....dibuatnya bola u olls....sabar je la...bertuah punya anak....

13 comments:

  1. besar udangnya.... masak ngan cili api...sedap

    ReplyDelete
  2. walawala..udang tu sedapnyer..besar2 lak tu

    ReplyDelete
  3. simple giler menu tu.. tak pernah pun terpikir boleh buat masakan sesimple itu versi Suriaamanda hehehe.. will try :)

    ReplyDelete
  4. siap ada strawberry tuh, wah kemain lagi ek

    ReplyDelete
  5. first masakan udang masak kicap.... tapi menarik la pulak...

    ReplyDelete
  6. udang goreng kicap tak pernah makan lagi..boleh try nie...tapi masak tempoyak tu my favourite....

    ReplyDelete
  7. buah strawberry tu cicah ceklat sedap...he he he...

    ReplyDelete
  8. wah.. mesti sedap tu.. selalu udang aiza masak sambal tumis dengan petai..

    ReplyDelete
  9. menu yg bikin ayeq liur meleleh...

    ReplyDelete
  10. sedapnyer. awat asyik tengok gambar makanan je malam nih? haish!

    ReplyDelete
  11. macam sedap je.. dah lama tak memasak..

    ReplyDelete
  12. udang..masak apa pon sedap..
    alamak..si kembar tu buat bola strawbery..adoii laa

    ReplyDelete
  13. Tak pernah pula masak udang masak kicap. Selalunya ayam atau ikan aje. Boleh juga cuba tapi saya aje yang makan udang di rumah, orang lain tak pandang pulak :(

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah