Saturday, January 11, 2014

Throwback Sarawak November 2013 > Rumah Paling Tinggi Rumah Orang Ulu

Lepas jer tengok persembahan tuh...aku dan family meneruskan perjalanan melawat rumah2 yang ada...kali ni Rumah Orang Ulu yang aku rasa sangat2 gayat nak naik....tinggi giler u olls...walau disediakan tangga tp bila naik rasa gayat seram sejuk perut...sayup2 tinggi bila pandang bawah....dengan tangga dia....diorang ckp rumah diorang tinggi sebab nak elak dari ancaman binatang buas...dan jugak musuh....

 sebelum sampai rumah tu ada tasik luas..cantik jer...
 mak jauh ketinggalan..sian mak..memang kalau pi area macam ni orang berumur sure x larat...tp abah steady je...
 rumah penan..
 Dania dan atuk...ish anak dara ni duduk x sopan langsung
 mencungap dowh naik rumah ni...
 haaa...nampak...nampak...
 seram jugak kalau rumah tinggi2 ni....risau baby kecik2 jatuh ke bawah jer...
 alat muzik trational diorang
 ini tempat makan minum diorang kot..kira dapur la..
 tempat menumbuk padi...
 ukiran alat muzik SAPE...
 Abah siap ckp...ni abah boleh buat ni..
 baju2 dari kulit kayu...dan dapur..
 ini bukan patung ok..ini orang..dia jual kerepek ubi...
bekas2 untuk isi padi digantung di bahagian atap rumah...

Aktiviti orang Ulu kan mengerjakan sawah..diorang tanam padi bukit atau pun padi huma..jadi kat atas tu ..i mean atas rumah tu banyak perkakas untuk pertanian diorang...disamping sampingan diorang amik tempahan untuk buat alatan muzik yang dikenali sebagai SAPE...
Apa itu sape...sila cari dalam google eh...bunyi nya sedap weh.....

Lepas tu kitorang turun pi kat mak ngan si kudut yang tunggu kat bawah...temankan mak...mak ckp dia surrender nak naik rumah tu...lutut dia x tahan....seronoknya...dah nak abih dah ni....

ada 2 entry lagi ni....hahaha..confident jer...

9 comments:

  1. Macam best je bercuti di sarawak. Teringin nak ke sana.

    ReplyDelete
  2. yg seronoknya bila berjalan ke tempat org kita dapat lihat benda yg tak ada di tempat kita

    ReplyDelete
  3. Omak aiii...mmg tinggi lah.....depa ni musti ada kes baby jatuh kan....kan

    ReplyDelete
  4. great experience! havent been there but looking forward :) thanks for the sharing!

    http://spelljourney.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. bestnyaaa...sesuatu pengalaman yg susah nk dapat ditmpt sndiri..tgk culture,sejarah...wah seronok2

    ReplyDelete
  6. shaila pernah pergi sini,memang best..^^

    ReplyDelete
  7. wahh pengalaman belake ni..akak tak tanya ke dia bina rumah ni macam mana?hehe

    ReplyDelete
  8. wah.. menarik .. sbb xde kt smnnjung...

    ReplyDelete
  9. boleh tahan tinggi jg rumah ni.. betul jg kan.. diorang buat rumah tinggi utk mengelakkan dari diserang binatang buas & musuh sebb diorang kebanyakan nya tinggal dikawasan hutan.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah