Friday, January 24, 2014

Misi Mencari Bunga Lagi...

Weekend lepas memang la xde aktiviti yang best nak kongsi dalam blog...last week penuh haru biru...malas la nak ingat kan...makanya jom la keluar kejap cari pokok bunga yang murah2 dan senang jaga...yang payah jaga tu xde la aku nak beli....sambil pilih2 sambil interview owner nursery tu cara2 nak jaga pokok bunga...ada jenis boleh letak bawak terik matahari...ada jenis 50% je...ada sepasu pokok money plant aku Abah letak kat depan rumah memang terdedah ngan cahaya matahari...kuning2 daunnya...pindah balik masuk dalam rumah....sayang wooo...dah beranak pinak dah pokok tu....x pe la..nanti kita beli pokok lain plak...

 Bunga Raya Nursery bersebelahan Petronas Jalan Pantai...ker belekang Petronas...ah..lantak la di situ...
 beratus2 pokok buah limau kasturi ni...heran tul...boleh makan ke buahnya...sebab ada yg ckp x leh...pokok ni di inject ubat...
 pokok ni cantik kan...tp x beli...
 idaman aku yang masih x kesampaian untuk tanam kat umah...xde rumah orkid...if nak boleh tp kena buat rumah dia dulu...
 yang ni pun cantik kan...
 so...aku beli yang ini...kalau nak alihkan tunggu bunganya abis keluar dulu kata cina tu...
 aku emmang pencinta keladi...tgh tunggu pokok kembang 3 bulan...ada "adik" tu nak bagi kan...sampai la ni x dapat2 lagi...>>>>larikkkkkkkk
ni anak pokok durian belanda...abah nak cantas pokok pemaju tanam depan rumah tu...then gantikan ngan pokok ni...owner nursery tu ckp...pokok ni senang besar dan cepat berbuah...

Nanti ada masa nak pergi lagi...cari pokok bunga yang lain plak...tgh fikir mana nak letak pokok bunga ni semua...sebab rumah aku dah penuh dengan tong air bukit...abah kan setiap weekend amik air bukit untuk kegunaan masak ....minum pun minum air bukit....nanti la balik weekend ni pi adjust mana2 ruang depan rumah tu...aku memang nak banyakkan pokok bunga....baru la berseri2 kan....pokok bunga yang dulu dah mati...yang hidup pun cactus jer...ada separuh cactus tu dah mati jugak....sedih....


19 comments:

  1. RAJINNYA TANAM POKOK BUNGA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. duk rumah baru dah lama Ibu Lala tp bunga x banyak..pas tu banyak mati dah sebab kawasan taman SA tu panas...x banyak pokok...

      Delete
  2. nnt tempek gambar bunga2 yang dah disusun cantek tu tauuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum boleh tepek lagi nok sebab x banyak lagi...nanti aku dah ubah dalam pasu pas tu tambah lagi pokok...aku tepek kat sini eh...

      Delete
  3. Replies
    1. rajin x rajin jugak la nok...tetiba minat menjurus ke arah bunga plak...

      Delete
  4. ha ha ha bunga kembang 3 bulan pun akak tak ambik2 dari adik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.....ntah bila nak dapat tu kan...pos boleh x ?

      Delete
  5. bestnya dapat bercucuk tanam..semalam aqil tanya bila ibu nak tanam pokok strawberry..hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang cuaca tengah sejuk...boleh kot Aqil kan...hehehehehe

      Delete
  6. Mcm pesen mak jugak..nak menanam bunga, nak cantik tp x kose nak jaga. Alternatif lain is beli bunga yg x perlu nak di belek2, di jaga2 sgt. mudahkan kija. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pssttt...i pun sebnarnya ikut saranan Mak jugak ari tu...tu yang beli species keladi tu..

      Delete
  7. suke tgk bunga merah tu... beli kat mane ni? mahal tak...? cantik laaa....
    minat ek berkebun? Me tak sempat... tunggu anak besar skit la kot. hehe.. belakang umah dah mcm semak.. nyamuk main kejar2 dgn twin... hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga yang pink tu dia ala2 pokok setawar...macam paku pakis..nanti SA amik gambar pokok dia..yang kat gambar tu x nampak sgt kan....beli kat seremban dear...

      Delete
  8. dah lama tak beli pokok...best kan tengok pokok2 baru ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sama2 cantikkan laman rumah kita jom...

      Delete
  9. rajin ye akak menanam pokok. macam mak saya .. ^_^

    ReplyDelete
  10. Rajin juga SA ni tanam pokok bunga, ya. Saya dan bunga memang seharusnya dipisahkan. Kalau sentuh aje, mati. Sentuh aje, mati. Memang ada magik kat situ :)

    ReplyDelete
  11. Cantik pokok limau tu SA..mmg tumbuh mcm tu ke..

    Suka jg bab bunga ni..ada tanam dl tp semuanya dah mati

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah