Tuesday, January 28, 2014

Sup Tulang Rusuk Lembu Versi Suriaamanda

Kembali kita bersiaran di dapur Suriaamanda.....nak masuk masterchep memag tidak la kan....satu hal nak amik cuti panjang...eh...masalahnya mcm la ko terpilih Jemah oii...setakat masak lauk kampung macam ni ingat chef Adu tu nak pandang ko....hahaha...angan2 sudeh la....janji i ni masterchep di hati keluarga dan anak dara i hoke....dah x payah nak mengarut sangat dah....moh cepat masak...

Ada yang suka Sup Tulang? Suka? bagusssss....x suka??? x per la...maybe ada yang x suka sebab renyah nak buat kan....eh renyah ke....senang jer kottt......jom tgok bahan2...

 Tulang rusuk lembu
 Halia, bawang putih, bawang merah ( sukati nak tumbuk ke nak racik ), buah pelaga,bunga cengkih, kayu manis, semua ni tumis sampai naik bau....
 masukkan semua daging...
reneh kan sampai daging betul2 kecut....then masukkan air... biar mendidih...rebus lama sikit dan tambah air bila nampak air sup dah kurang eh....daging tulang rusuk x liat sangat

Dalam kes aku ni plak...gambar sebelum sikit punya rajin aku snap...gambar dah siap supnya x sempat nak snap...ulang alik dapur berpuluh kali...haram nak ingat...dah tinggal tulang baru teringat....x amik gambar dah siap masak....sedih  i ollss tau......mcm ni ghuper ko nak masuk masterchep??buat kena gelak kat kawan2 jer....

**eh you ollss...dalam bab masak memasak ni aku dah ada protege tau...hahahahaha.....alhamdulillah ada jugak yang sudi nak jadi protege aku...siapa??x yah tau la...kang glamer sangat plak dia kan....dah lebih dari Mentor plaks....
Selamat Mencuba you olls.....


14 comments:

  1. Adoiii...terbau bau aroma sup tulang ha...mcm kena buat je ni..sedapnya hirup sup..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa...sila2 buat tau..nanti share kat blog...

      Delete
  2. dh dapat rasa ia menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dad request buat sup tulang rusuk kambing plak....hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. ni la kojenya pun kalau cuti kan.....

      Delete
  4. sup tulang best! air sup dia rasa lain sebab air dr tulang yg manis2 tu turun. hihihi

    ReplyDelete
  5. I read this paragraph completely concerning the resemblance
    of most up-to-date and previous technologies, it's remarkable article.


    my weblog: gamestop hours pokemon release

    ReplyDelete
  6. kalau buat sup tulang...sambil memasak,akak akan cedok buang lapisan atasnya..minyak/lemak...bila makan nanti taklah terasa tebal kat bibir hehe..

    ReplyDelete
  7. I mkn sup tulang je pandai... Masak tak pandai...

    ReplyDelete
  8. bpe lama kecutkan daging tu ek? apsal x pakai pressure cooker...

    ReplyDelete
  9. Suka pergi ke dapur SA ni. Macam-macam ada. Antara nak buat dengan tidak ajelah kan... tapi saya memang selalu aje terlupa bab snap photo ni. Dah kenyang dan licin baru teringat, alahai gambar takda nak share dalam blog! Sadis rasanya...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah