Wednesday, February 5, 2014

Kongsi Pengalaman Manis Bersama Suriaamanda

Aku x reti nak buat GA ke Segmen ke....malas nak create pun yer jugak tp tadi pagi masa sembang2 dengan kawan2...dorang citer bab pengalaman hidup diorang terus aku rasa macam ting!!! hey..i got an idea....maka lahirlah idea yang x seberapa ni....

Bercerita tentang pengalaman yang manis untuk dikongsi bersama all readers....ye la..dalam kehidupan kita ni bukan selalunya ada yang manis kan...ada jugak yang pahit..tp hari ni aku nak korang kongsi ngan aku SATU sahaja pengalaman manis korang selama korang hidup...x yah banyak2 de...sorang satu je....

ok aku mulakan dengan pengalaman paling manis dalam hidup aku eh....

Off course pengalaman paling berharga paling manis dalam hidup aku adalah saat preggykan Dania dan moment melahirkan dia....itu yang paling manis...melahirkan puteri yang x banyak ragam dan membesarkan dia seorang diri ( bercerai) di bantu keluarga memang sangat2 manis...x ternilai pengalaman ini sampai aku rasa sangat rindu untuk mengulangi moment indah tu...ishh lambat plak nak kahwin lagi...36 tahun aku hidup di dunia yang penuh pencaroba ni ( phuiii ayat klasik) itu la pengalaman paling manis aku rasa...sampai aku macam x percaya dia membesar dengan begitu cepat di depan mata...tahun ni 10 tahun usia dia...macam kenapa cepat sangat masa berlalu..macam x puas aku besarkan dia...manjakan dia kan...if Allah bagi aku peluang ke 2 untuk melahirkan...aku rasa aku la insan paling bahagia di dunia ni...

So...korang nyer pengalaman manis apa eh....meh tinggalkan komen kat sini...sharing is loving ok...aku nak gak kenal2 korang ngan lebih dekat..900++ follower aku...x kan xde yang nak share kan...x kan plak aku nak tanya sorang2 tu...meh..jangan malu jangan segan....asyik entry bergambar je...sesekali kita buat entry macam ni plak...sekurang2nya merapatkan ukhwah kan....

Let's Share u olls.....

39 comments:

  1. byk kut pengalaman manis dr dpt masuk u..pas2 bekerja..pas2 berkawin..berhoneymoon..beranak..tp yg xleh lupa pengalaman iols naik roller coaster kat USS ritu...iols mencabar diri sndiri tuk naik roller coaster yg ngeri giler tu ok
    iols mula2 xnak naik..tp dah alang2 smpai kt USS tu kan..bila lagi nak merasa..rugi lah kan
    so ngan bangga iols terus pergi tanpa toleh belakang..tp perasaan ms tu x leh nk ckp hahaha..siap request kat theyol duk seat tgh..pgg seat sekuat mungkin..mulut ni x henti2 bc selawat nabi sepanjang roller coaster tu bergerak..ya Allah time pusing2 tu xtau nak ckp..rs diri ni mcm nak tercampak keluar....hahaha..alhamdulilah iols dpt gak naik roller coaster tu..lau diberi peluang lagi rsnye xnaik dah hahahaha

    ReplyDelete
  2. What i don't understood is actually how you're now not actually much more neatly-preferred than you
    may be right now. You're very intelligent. You understand thus significantly in the case of this subject,
    made me for my part believe it from a lot of various angles.
    Its like men and women are not involved unless it is something to accomplish with
    Woman gaga! Your personal stuffs excellent. Always deal with it up!


    Here is my webpage high value deliveries in europe

    ReplyDelete
  3. pengalaman manis eh.., selalunya yg manis-manis ni semuanya selepas menempuh alam berumahtangga , alhamdulillah setelah malu-malu kucing untuk berdekatan dengan kaum hawa, sy diperkenalkan seorang gadis berhidung tinggi masa tu oleh rakan baiknya. Sy sebenarnya adalah insan yang tak pandai mengorat apa lagi berdating..wakaka, malu siot !

    Kawan lelaki ramai dan kawan perempuan boleh dibilang dengan jari..., sifat pemalu ini adalah salah satu sifat Rasulullah sawdan sy bangga mewarisi sifat Baginda dan rasanya semua orang ada sifat malu dalam diri masing-masing.

    Sepertimana yang diketahui oleh rakan sekeliling ...sifat malu sy dengan perempuan terutamanya telah dijadikan bahan ujikaji...entah macam mana no telefon sy sudah berada pada tangan Diana (mamaD) masa tu sy dan dia bekerja di tempat sama dan kami tak pernah bertegur sapa...jeling pon tidak apatah lagi melontarkan senyuman sesama sendiri bila berselisihan...

    tetiba suatu malam tu berdering telefon ku..
    "Assaamualaikum maaf ya ganggu pepagi buta nih......saya Diana , ..saya dicabar oleh kawan-kawan suruh telefon awak...saya malu ..sy segan sebenaqnya..depa nak tengok kita jadi kapel.....bla...bla"

    "serius nih..boleh ka ? "

    #pucuk dicita ulam mendatang...dan akhirnya kami jadi kapel rasmi dan sah setelah melalui berbagai rintangan setelah menyulam cinta dlm diam tanpa pengetahuan umum...hanya yang manis-manis saja terpahat dalam ingatan..



    ReplyDelete
  4. saya doakan jodoh awak ada..dan dpt merasai pengalaman mengandung semula..Insya Allah..:)

    ReplyDelete
  5. Semua orang banyak kot sweet memories. Tapi pada akak, setiap kali bercuti dengan keluarga..bawa ibu bapa, bawa mak pak mertua...semuanya manis. Bukan senang mak ayah dan mak bapa mertua nak ikut anak bercuti, tapi kami suami isteri berjaya bawa mereka. Melihat senyuman kegembiraan di wajah mereka, priceless. And one of them dah menghadap Ilahi now, but kami sangat berpuas hati kerana pernah berikan senyuman kebahagiaan itu kepada arwah. Syukur Alhamdulillah. Not that bersalin dan mengandung tak manis, but my experience, mengandung, bersalin dan besarkan anak adalah penuh pancaroba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itupun sweet kak dan itu jugak yg SA buat skrg pd parent...happy kan diorg sementara diorg ada ni....

      Delete
  6. pengalaman manis ye kak? hmm. pada reena kenangan paling manis bila hujung minggu balik kampung jumpa ibu abah. hehehe sebab dengan dorang je buat reena happy sambil melayan anak-anak saudara yang nakal dan comel.
    lepas tu tipulah kalau takde yang melibatkan perasaan cinta kan. hehe. bercinta dengan seorang insan selama 4 tahun banyak buat reena dewasa dan matang. walaupun tak kesampaian but still reena rasa manis. hehe. reena tak benci dia sebab dia dah pernah bahagiakan reena.
    so kenangan manis 2007-2011 takkan reena lupakan KECUALI reena jumpa lelaki yang Allah ciptakan untuk reena ke akhir hayat ceeewaaahhh.

    semoga akak bertemu jodoh yang memang diciptakan untuk akak. begitu juga reena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga reena tabah ye...gagal sekali x bermakna gagal selamanya...akak dh kwn ngan cik abg 7 tahun dh...still jodoh x sampai lg. ..kena genap 10 tahun kot

      Delete
    2. thank you akak. doa reena untuk akak juga :)

      Delete
  7. Assalamualaikum.. ehe..tersama umur lak kite ye... bezanya saya kawin awal tapi dapat anak lambat... pengalaman manis.. tentulah masa sah jadi isteri lelaki pujaan.. hahaha... tak sangka.. bertambah manis pengalaman tu..sebab akhirnya berjaya mengandung setelah tunggu 9 tahun..... lahirlah Mia yang jadi puteri dambaan kami... memang tak sangka.. akhirnya bergelar mama juga... Alhamdulillah...

    mg cepat jodoh ye.. masih sempat kalau nak mengandung lagi... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your doa dear....pengalaman preggy dan bersalin antara yg paling manis kan...insyaallah andai ada jodoh....moga allah permudahkan. .

      Delete
  8. SA memang sangat2 tabah...kalau alin maybe berendam air mata je kot tapi pengalaman membuat kita lebih kuat kan...

    Kenangan manis Alin...kahwin...kekekekeke...taklah..banyak yg manis dalam dlm dunia blogger ni paling manis bila dapat ipad Free...hehehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg dpt ipad free tu mmg buat SA jeles tau...haha...SA x la setabah yg alin sangka but I have to be strong demi dania...cuma rasa ralat sbb SA diceraikan hanya sbb yg x munasabah...x pe la dh setakat tu je jodoh kan...

      Delete
  9. pengalaman manis? Banyakkkkkkkk sgt2. tp kalo nak diceritakan kat sini, mmg berkajang la karang. Hehe..

    overall, bercinta, berkahwin dgn org yg kita cintai, beranakkan ke 3-3 permata hati, belajar smpi grad..isk..banyak lah SA!

    tp bnyk manis, bnyk jugak suka dukanya. Takpe la..namapun kehidupan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mak...kalau boleh nk yg manis je...tp if xde yg pahit..mcm x best plak kan..

      Delete
  10. Banyak pengalaman manis ni, tapi paling manis ialah kahwen la. belum lagi dapat chance mengandung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah ada rezeki tu nanti..jgn putus asa ok...

      Delete
  11. byk sgt pengalaman manis tu SA> nak tulis satu2 jadi cerita seribu satu malam., takut orng baca komen confius ni blog KA ke blog SA... hehehe apapun doakan yg terbaik for u yer !

    ReplyDelete
  12. terlau banyak untuk hadap maka itu saya buka blog cc. Kalau orang tahu di situ banyak pengalaman sama ada sembunyi atau tak sengaja.

    ReplyDelete
  13. hidup jangan siakan.apa ada hargailah sbaik boleh.unutung sis sb ada anak kalau sakit masih dia boleh bela kita nanti.sabar ya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah SA bahagia..insyaallah...

      Delete
  14. Doa kakak dulu buat SA moga dipertemukan lagi jodoh dan berpeluang Dania ada adik kandung. Teruskan doa dik..

    Lahir dlm keluarga miskin dapat menikmati makan orang, apple dan anggur yg mak saudara bawa dari Singapore adalah kenangan paling manis buat kakak adik-beradik. Makan buah di pondok-pondok yg bapak kakak buat dari pelepah daun kelapa. Indah sangat moment itu tau SA. Rasanya anak sekarang pun tak boleh merasainya lagi dan yg pasti ia tak akan kembali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yang x terhingga buat kakzakie...
      moment indah masa kecik2 SA pun indah....berpeluang ikut mak dan abah yang masa tu mengerjakan sawah bendang...best sgt2....betul..kenangan itu tetap segar dalam inngatan..mustahil akan kembali lagi..

      Delete
  15. Sebenarnya memang banyak momen indah dalam hidup ni, SA tapi macam SA juga saat melahirkan kedua-dua superheroes tu memang yang terindah dan terhangat rasanya. Tak dapat ucap dengan kata-kata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mummydearie.....moment yang satu ni sgt indah kan...

      Boleh bagi alamat x..nak bagi hadiah pengomen tegar January

      Delete
  16. pengalaman manis buat isteri dan ibu adalah di saat mengandung dan melahirkan anak. anak sulung membesar dgn tangan sendiri akibat perceraian saya dan suami. alhamdulillah. walaupun agak susah namun dari hari ke hari, ianya satu moment yang indah yang tak dapat dilupakan sehingga kini. sampailah hadirnya seorang insan yg sudi menerima kami seadanya. syukur alhamdulillah. hanya tangisan kegembiraan apabila diijabkabulkan oleh ayah sendiri walaupun sebelum itu telah mendapat tentangan hebat dari keluarga. Allah itu Maha Mengetahui. Sehingga kini, kebahagiaan yang diidamkan menjadi milik kami. Syukur alhamdulillah..dengan suami yg sgt sgt sgt memahami ini, kami telah dikurniakan 2 pasang anak lelaki yg comel2. Segala yg telah dilalui sgt manis untuk dikenang hingga ke akhir hayat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...nampaknya kita serupa dengan perjalanan hidup kan...cuma Sue bertuah dah jumpa jodoh yang baru...doakan yang terbaik buat Sue dan jangan lupa selitkan secebis doa buat SA ye...

      Delete
  17. Moga SA diberi kebahagiaan dunia akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...insyaallah. ..thanks wahai teman...

      Delete
  18. pengalaman manis
    -melahirkan 4 org cahayamata
    -2 dah masuk U

    ReplyDelete
    Replies
    1. That was a sweet moment in our life as a mum kan kak.....

      Delete
  19. nak cerita pengalaman yg sama mcm SA boleh tak?? pengalaman melahirkan..
    Alangkah bahagia & terujanya bila dah masuk labour room (padahal dalam hati takut) bila baby dah keluar je segala sakit semua hilang serta merta.. bila doc kasi tgk jantina anak, on that time terus berkata dalam hati "eh kenapa budak ni tak ada gigi" hahahaha punya lah seronok sampai begitu skali dok pikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. most of readers bg pengalaman yang sama..so..kesimpulannya memang pengalaman as a mum tu sgt istimewa utk kita yang bergelar mama kan...

      Delete
  20. Semoga SA dipertemukan jodoh InshaAllah, bagi saya sama dengan SA menjadi ibu pengalaman yang manis, bersyukur sangat, thanks for sharing post ni sebab
    mengingatkan kembali untuk bersyukur,
    sebab apa yang kita dapat ni hanya dari Allah sahaja dengan berkat doa, meminta parents doakan. Thanks SA, hugs to Dania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks so much dear...betul...apa yg kita dpt semua dr allah...semua aturan dia.. moga SA terus tabah...

      Delete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah