Monday, February 24, 2014

Stok Untuk Seminggu

Semalam pagi2 ikut Abah ngan Mak pi Pasar Tani Tanjung Ipoh..dengan sakit kepala ikut jugak...malas nak manjakan sangat...mengada2 plak nanti....mak nak cari if kalau ada yang jual pucuk paku...tp xde....jom tgok apa yg kami beli untuk stok seminggu...

banyak macam ni untuk stok seminggu???biar betul...kami kan dari keluarga yang besar....

Itik seekor RM37
Puyuh salai 6 ekor RM20 ( 3 ekor RM10 siap salai )
ikan puyu yang gemok2 lagi besar dari tapak tangan aku RM17 untuk 2 ekor ni..
ikan sembilang kampung RM41 untuk 4 ekor...
Tulang Selangka RM48 untuk 2 kg..

Ini jer la yang kami beli kat Pasar Tani...sayur x beli banyak sebab kebanyakkan sayur diorang jual timbang...aik...selalu jual ikut ikat2..nowdays kira timbang plak...payah la macam tu kan...pi pasar besar la kalau macam tu...susah sangat plak nak makan sayur...sawi pun nak timbang..hahahah...apapun semalam x jumpa pun pucuk paku yang mak cari...telur itik punya la ramai jual...musim kot...mana gambar kat pasar tani?aku xde mood nak amik gambar..sakit kepala x hilang2...hahaha boleh?
balik rumah amik gambar 2 kat atas tu je...jadi la kot buat bahan entry....



39 comments:

  1. Dari Kajang-Feldah Pasoh akak suka pemandangan kawansan kampung sepanjang jalan ke sana sebab banyak sgt org jual itik salai, ayam salai segala macam salailah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp kat area2 tu kalau pandai tawar dpt la murah kak..kalau x mmg mencekik darah ..nak2 kalau org luar dtg..sbb tu SA suka beli dn salai sendiri

      Delete
  2. mhlnya ikan darat tuh...huhuhu.

    ReplyDelete
  3. Wah beli banyak tu, itik pun ada, ikan puyu. harga boleh tahan mahal jugak, biasa kami beli ikan ayam tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau beli kat pasar tani mmg mahal dear..

      Delete
  4. Banyak juga stok untuk seminggu ni. Kalau my family tu mungkin ni utk sebulannya stok. Tak pernah lagi makan itik. Tak tahu rasanya. Tapi bila tengok gambar itik di sini, terus hilang seleralah, SA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itik lg sedap dari ayam tau MD...siyes....

      Delete
  5. kalau itik tu kak long, mama cukup suka kalau masak rendang itik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti dtg umah..boleh je akak jamu rendang itik...xde hal punya..

      Delete
  6. sedapnya ikan sembilang...wat goreng bcili memg terbaek lahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan sembilang besar2 mcm tu x sedap goreng dear..kena gulai..baru ada feel mkn...

      Delete
  7. mahal gak kan harga ikan2 ni...huhuhu

    ReplyDelete
  8. ayokkkk bestnya stock untuk seminggu.. meriah setiap hari masak lauk best2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itupun mak x tau nk masak mcm mn..padahal dh penuh stok dlm peti ais tu..

      Delete
  9. mesti rajin masak kat rumah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena rajin...if x mmg semua x mkn..haha

      Delete
  10. Ya Allah... harga!!!! tu dia aih... RM17 2 ekor puyu...nampak macam besar tapak tangan sekor sekor... Tulang sekila RM24??? perghhh... dok kat mana ni? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Standard la tu rega pasar tani. .ni kat Kuala pilah..

      Delete
  11. Dah siap makan mesti sodap tuh.. kalau masak gulai puyuh tuh.. hmmm..

    ReplyDelete
  12. boleh tahan juga harga untuk stok seminggu.. hari-hari boleh masak tukar-tuka menu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..agak mhl...tp byk2 pun mak akak pening nk masak..

      Delete
  13. Dah macam nak menjamu sekampung, boleh tahan jugak harga stok bahan kat pasar tani yer, ikan puyu tu kalau kat kampugn dulu free jer, la ni haaaa semua ada harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...tu la...semua dh ada harga sekarang..x dpt murah de..

      Delete
  14. Macam-macam boleh masak tu. hehe

    ReplyDelete
  15. Perghh ikan puyu..dah lama tak makan ni..nanti ada masa leh la ke bendang tangkap ikan puyu..jom2...haha..itik tu..boleh tahan gak harganya ekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itik tu sebenarnya sekilo rm15..tp jatuh berat 2.7kg...dia charge byk tu..

      Delete
  16. Hui.. Gtulah makanan la ni... Semuanya mahal...

    ReplyDelete
  17. Bole ghn jg harganya...
    Sy pn sll buat stok utk smggu..malas nk trn naik pasar hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah