Thursday, February 13, 2014

Macam mana nak kecilkan lengan besar?

Macam mana nak kecilkan lengan besar?


Kecilkan lengan besar? Ini bergantung kepada dua sebab:
1. Besar disebabkan oleh lemak
2. Besar disebabkan struktur tulang yang besar

1. Sekiranya terdapat banyak lemak pada lengan (dan kemungkin besar pada keseluruhan badan) anda boleh mengurangkannya. Bagaimana? Tentunya dengan campuran makanan dan senaman cardio/weights. Berita buruk adalah anda tidak boleh reduce lemak pada satu bahagian semata-mata. In other words, anda tidak boleh "buang" lemak hanya pada lengan.

Badan kita mempunyai cara tersendiri untuk menyimpan dan membakar lemak. BUT where it stores more fat…di situlah tempat utama untuk membakar lemak.

Macam mana pulak dengan senaman?
Yes, anda boleh melatih bahagian lengan dengan harapan ia tone tetapi selagi adanya lemak, hasilnya tidak ke mana. Your goal should be untuk mengurangkan lemak secara am dengan gabungan penjagaan pemakanan dan semanan.

2. Sekiranya (rangka) tulang anda besar (terutama bagi mereka yang mempunyai bentuk badan endomorph), saiz lengan anda ditentukan oleh tulang dan genetic. Anda masih boleh mengurangkan lemak (secara keseluruhan) tetapi rangka tulang merupakan the limiting factor for you. Some women are just meant to have more curves.

Exersice yang macam mana?
Kebanyakan latihan di gym secara tidak langsung melibatkan otot lengan but to be more specific, any exercise yang melibatkan aktiviti pulling (tarik) akan memberi perangsang kepada otot lengan.

Nelayan biasanya mempunyai lengan yang besar for pulling in their catch, just like Popeye the sailor man.

Contoh mesin di gym?
Most back dan biceps exercises memberi secondary emphasis pada lengan

o pull downs
o rowing machines (untuk strength)
o rowing (cardio)
o dumbbell rows
o reverse dumbbell curls
o wrist curls
o reverse wrist curls

SUMBER MYLAUNCHPAD.COM.MY

Kat Sooka Sentral ni ada jer gym...if staff Malakoff dapat la discount kan...tp aku x pernah pun guna...x mampu kot..gaji bukan besar..( macam2 alasan  kan)

19 comments:

  1. kat office ni ada kelab jazzercise. best sgt. daripada xde wat pape lunch time tu kan, especially hari jumaat sbb lunch time lama sgt. so join la kelab ni. mmg best

    ReplyDelete
  2. Gym kat opis akak ni...mampu lah juga. Sekali masuk seploh hengget jer. Tak kira berapa jam. Sebulan, RM70 jer. Tapi mcm akak nie seminggu sekali jer...bayor hari jer la...

    ReplyDelete
  3. tangan sy pon besar... huhu... tp sesuai le kot nak dukung baby. hehe

    ReplyDelete
  4. kena jogging klu gini..
    tapi skrg byk sgt cream. boleh apply jer

    ReplyDelete
  5. macam tu jugak for abs...ramai yg terpedaya,buat sit up 300x sehari...tapi total body workout tak buat...so fat % tak drop, sit up la sampai kiamat mmg tak keluar 6 packs tu..hahaha

    ReplyDelete
  6. deqla plak nak besarkan.. ada caranya?? heee

    ReplyDelete
  7. dulu rajin angkat dumbell tuk pompuan...skang angkat anak je...hhee

    ReplyDelete
  8. susah pulak nak ke gym..agak jauh =__='

    ReplyDelete
  9. dah lama tak bersenam di gym.. lengan pun dah jadi semakin besar juga ni.. hehe..

    ReplyDelete
  10. iols rs pergi gym mmg akan dpt lah body yg fit lengan yg idam2 tu
    kena rajinlah
    lau nak wat sndiri tu..mmg x lah kut hahaha
    gudluck ekekeke

    ReplyDelete
  11. hahahaha...macam tau2 je lengan alin dah membesar bagai popeye...selalu buat exercise yg letak tangan kat dinding tu...setiap minggu ukur brp inci kurang..malangnya tak kurang2...wakakaka

    ReplyDelete
  12. Tengoklah anak-anak saya. Semuanya berat dan tulang pun berat gak. Penat saya exercise lengan masa mereka kecil tapi takda menyusut pun :) Tulah, silap exercise rupanya. Sampai lebam tangan pun lengan tetap besar :)

    ReplyDelete
  13. huhu tak dinagikan..sekarang ni nak pakai sleeveless pun malu sbb lengan besau mcm kayu balak..

    ReplyDelete

  14. Perkongsian yang sangat menarik. Sebenarnya, untuk kurus yang lebih berkesan, kena ikut tiga langkah yang sangat penting di samping pengamalan senaman yang sesuai. Tiga langkah yang penting itu adalah: Singkir toksin dari badan, Bakar lemak yang tak perlu & Keperluan otot untuk percepatkan proses metabolisme.

    Nak tahu lebih lanjut & banyak lagi tips kurus, boleh hubungi saya. 😊

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum... baca entry sgt menusuk kalbu..ehehhe.. seb lengan saya besar seb lema..huhu.. tp mcm biasa malas senaman dan sukan makan :-)

    jemputlah ke blog saya zinziemeewah.blogspot.com :-)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah