Wednesday, February 19, 2014

Majalah Hiburan, Komik dan Kenangan Silam....

Jom bercerita tentang kesukaan dan keterujaan aku terhadap majalah masa zaman2 remaja dulu...jangan cakap korang x pernah lalui zaman tu ok..aku membesar dengan majalah2 ni semua...dan aku pernah dapat beribu2 surat sehari semata2 aku di dajal oleh kawan sekolah dulu..gambar aku di pos ke ruangan kenalan ke apa ntah majalah Mangga...pelik...abah pernah marah dan aku bergaduh dengan abah masa tu pasal ramai giler lelaki hantar surat kat aku...hahaha...masa tu remaja kan...zaman memberontak...dari sehari ke sehari dapat surat...feeling2 retis...apa taknya...dalam sehari paling sikit dapat surat dalam 50 keping...dari macam2 negeri...posmen pun dah naik muak hantar surat ke rumah aku kot...pernah bagi seguni terus...mula2 memang la pelik kan...banyak dapat surat...bila baca baru tau diorang dapat alamat aku dari majalah Mangga....hahaha...giler retis aku masa tuh....

Meh aku senaraikan beberapa majalah yang aku suka baca masa zaman remaja dulu....

 Media Hiburan
 URTV
 Mangga..

haa...itu majalah hiburan yang sentiasa ada dalam rumah aku...minat aku pada majalah2 hiburan berpunca dari Paksu aku yang suka beli...start dari situ seronok plak...belajar cara2 pose artis...fesyen artis...dan macam2 lagi...masa tu aku sekolah belum kerja lagi tau...masuk alam pekerjaan aku macam jadikan hobby plak...beli majalah hiburan almost setiap keluaran..kumpul ikut keluaran tuh...gigih...hilang satu mengamuk satu rumah...fanatic giler aku time tu tau...sekarang xde dah...majalah kekeluargaan pun dah stop beli....more tu novel jer sekarang....

Bercerita tentang komik plak...aku suka Gila- Gila....suka sangat2...selalu pinjam kat Paksu...tp mamat tu kejam giler..kedekut kalah haji bakil...so aku nekad..kumpul duit belanja curi2 beli Gila Gila...lepak dalam bilik konon2 study...dalam buku teks letak komik...kantoi...pas tu kena belasah kow kow punya ngan abah...dulu abah aku garang weh....memang selalu kena la...tp kejap je..bila kami adik beradik dah besar baru abah cool down...sampai sekarang memang dia cool jer......

 Gila - Gila
 ini siri paling aku suka...3 dara pinggitan
 Gelihati pun best
terkini komik Ujang...

Dah lama dah aku tinggalkan hobi aku ni...rasa macam x worth it je...rasa macam pembaziran...aku lebih suka novel plak...tp kan nak dijadikan cerita...minat aku ni beralih pada Dania...dia suka baca komik...aku x larang tp kena make sure baca komik time weekend jer...itupun x selalu beli...dia boleh gelak2 terkekek kalau baca Ujang tuh...tp kan..aku nak gelak..dia jenis x pandai baca  dalam hati...dia akan baca kuat2...x kisah la buku sekolah ke...komik or apa2 je buku cerita..puas dah aku ajar...if nak focus or khusyuk baca...jangan baca kuat2...degil plak tu...cakap dia jer yang betul...hehehehe....

Degil ikut perangai sapa plak kan....ok...aku ngaku masa aku remaja dulu aku adalah yang paling degil antara adik beradik aku...tp aku x la teruk sangat sampai lari ada masalah sosial kan...ada pakwe tu biasa la....semua orang pun macam tu kot...dari zaman sekolah aku dah ada bopren...takde la cintan cintun sampai besar...sampai sebelum kerja jer la...malu plak nak citer kan...

Tapi itu la kenangan terindah dalam hidup aku yang masih segar dalam ingatan..kenangan yang x mungkin berulang kembali...sebab tu aku nak Dania sentiasa mencipta moment2 indah dalam hidup dia untuk dia kenang...zaman aku dulu seronok sebab xde banyak jenayah..xde teknologi canggih dan moden macam sekarang...semuanya lengkap...aku merasa membesar di kampung yang ada sawah padi, meniti titian batas2 sawah padi....yang masih ada ladang getah, belajar mesin getah...pungut getah beku...kebun2 sayur...yang diusahakan oleh mak ngan abah....semua aku rasa..dan aku kalau boleh nak ulang semula semua tuh dan nak Dania merasa zaman yang pernah aku lalui ...seronok....i really miss my past time....tp sayang..bila aku cerita kat dia..terus anak dara aku tu feeling2 diva....yewwwww.....mama main lumpur? pergi sawah? eeee...kotor la....seee...pemikiran anak2 sekarang yang membesar dalam dunia moden...celik2 jer dh ada gadjet...mula2 aku sentap jugak...bila dia ketawakan aku...tp bila fikir balik...x guna nak kecik hati sebab ini la namanya..PERALIHAN ZAMAN....kan?correct me if i'm wrong.....

SUMBER GAMBAR FROM GOOGLE

46 comments:

  1. akk suka ujang je dulu... pas tu suka baca komik manga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ujang nyer lawak yang sekarang x menyengat sangat kan..sebab tu dah x beli..

      Delete
  2. zaman menengah dulu pun membesar dengan majalah dan komik. cari isu kecantikan la kononnye..hehe..time tu computer pun tak berapa nak hadap. sekarang ni kemain 24 jam tengok blog. berkomunikasi pun dah tak ada surat or kad raya. semua guna teknologi.rindu juga nak dapat surat kan.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x mustahil suatu hari nanti akan back to future balik..zaman2 tulis surat...nostalgia gitu..tp kena ada yang mulakan la..

      Delete
  3. hehehehe... dulu tak sabar tunggu keluaran ujang..

    ReplyDelete
  4. hahaha retis sangatttttss Kak Long Divas time tu yer..
    majalah2 hiburan I pun suka beli dulu.. lepas tu kumpul tak tau nak buat apa.. nak buang syaang pulak..
    Majalah komik I tak selalu beli coz tak minat.. Abg I je selalu beli dulu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu la..satu ketika dahulu...berkoyan2 dapat surat...pilih mana yang nama sedap2 and nampak hensem je...x hensem terus buang dalam tong sampah...kejam...

      Delete
  5. sama la..tpi timm pulak tu zamn time kecik2..sbb abg n kakak suka beli..adik yg bongsu ni pulk trjebak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang mcm tu pun ok..x yah kuar duit beli dah....free2 bole baca tp kena tunggu turn kan...

      Delete
  6. 3 dara pingitan tu mmg favourite saya...huhu tetiba teringat zaman kecik2 dulu...nostalgianya, sebak pulak rasa :p

    ReplyDelete
  7. majalah hiburan mesia saya x layan kih3... follow sini dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. x semua orang layan dear..but this is my memories....paling manis....x kan dapat ulang semula....

      Delete
  8. layan ujang kak... ekekeke...usop sontorian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh lama x beli dh..nk2 plak skrg mcm2 ada...mjlh apo la...itu la..ini la..

      Delete
  9. tak suka Mangga...terlalu seksi..tak sah kalau tak ada gambar gedik di tepi kolam...

    ReplyDelete
  10. Kakak tak tahulah dari dulu memang tak pernah membeli majalah hiburan. Mungkin sebab keluarga miskin tak mampu beli. Tapi tengok adalah kalau ada kawan beli tumpang tengok itulah jaaaaarang. Rata-rata kawan kakak lebihkurang juga

    Tapi majalah Gila-Gila kakak ada juga tau. Abang ipar kakak suka belikan. Bila balik kg salah satu ole-oleh utk adik-adik iparnya Gila-Gila inilah. Kami memang suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu mcm tu la kan..org lain beli buat koleksi....kita yg rajin baca...pas tu if x sabar...kumpul duit beli sebdiri kan..

      Delete
  11. Selalu ada gila2. Lawak sangat. Tapi zaman kanak2 beli juga majalah doaraemon. Best sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti lahir bkn zaman akak ni...zaman akak xde doraemon..tp dragon ball punya komik...

      Delete
  12. aiza pun suka membaca urtv dan mangga tu.. kalau ada poster artis yang aiza minat iaitu erra dan ziana mesti tampal kat dinding.. hehe..
    budak-budak sekarang ni semuanya enjoy dengan gadget je.. tak macam kita masa zaman kecil dulu, main dengan lumpur, panjat pokok.. semuanya kenangan terindah yang tak mungkin berulang lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..lupa nk citervbab poster tu...akak dulu mmg tampal kat bilik...pas tu pernah bercita2 nk jd mcm diorg...

      Delete
  13. semua majalah tu sy baca dulu. skrg hanya beli majalah SDK saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...skrg SA lyn novel je...xde beli majalah dh..

      Delete
  14. Pergh.. Dapat beribu surat tu paling legend rasanya SA. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letih tu nk bls..legend x legend kena bls dan kuar duit beli setem...itu yg x leh blah tu...byk melabur kat surat

      Delete
  15. setuju kak. dulu masa zaman sekolah sanggup xmakan sebab nak beli majalah.. zaman kumpulan boyband tgh dok naik.. nak kumpul poster la katakan . lani poster tu dok terperap ja ... xdak makna nya nak gantung dh.. huhuhui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak2 backstreet boys tgh popularvplak masa tu kan....hahaha....

      Delete
  16. Mmg tggl nostalgia je komik tu.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andai boleh putar kembali masa kan best kan...

      Delete
  17. Mmg tggl nostalgia je komik tu.. Huhu

    ReplyDelete
  18. Ishhhh..gila2 tuh legend tuh..kite pun suke baca..auuuwwwww retis sgt byk peminat antp surat..heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde la retis dear...feeling2 je...hihihi...

      Delete
  19. Anak bujang akak pun suka Ujang. Tapi akak kureng sikit. Akak lebih suka GG. Bahasa dia pun bagus, tatabahasa dan ejaan pun tak se'komik' Ujang. At least, takderlah terpesong sangat dari arus pelajaran. Hehehehee. Tapi, 3 dara pingitan tu..pergh..memang best la. Semua koleksi dia akak ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa dlm ujang baru ni byk yg dh rojak kan..x mcm GG kak kan..bhs dia teratur skit...

      Delete
  20. Wah... semua ni saya minati suatu masa dulu.

    ReplyDelete
  21. seronok entri nie terkenang masa lalu ......
    salam jengah dari http://azahairi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan kan...xcmungkin boleh ulang kembali...thanks for dropping by....

      Delete
  22. haha..dalam banayk2 tu ujang jr penah bertahta di hati..yang lain tak pernah lagi..

    ReplyDelete
  23. sy sempat laa jugak merasa kejap zaman gila2 tgh top tapi few years after that komik dorang dah start over shadowed by Ujang..tapi komik2 zaman dulu memang best2 giler...pure jokes..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. Samalah kita, SA. Semua majalah tu saya ada. Memang bahan bacaan 'berilmiah' yang mesti dibeli setiap bulan. Bila masuk universiti, dah sibuk ngumpul komik doraemon pulak. Mengikih-ngikih ketawa gelak sensorang. Bila dah 'educated' sikit dah kerja, more to novels. Zaman kanak-kanak kita memang memorablekan berbanding budak-budak sekarang. Kesian bila tengok nasib anak-anak saya ni yang dah tak dapat menikmati lepaknya zaman kanak-kanak macam kita dulu ....

    ReplyDelete
  25. saya suka bc gila gila je.. sesekali baca ujang n sekali sekala baca majalah cabai...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah