Tuesday, February 11, 2014

Whats Wrong If Being Courtesy and Being Polite ....

Aku sedikit down...


Sumthing border me today...its regarding being courtesy...being polite and pleasant behaviour  thats show some respect for other people....For me as a secretary...x salah rasanya being courtesy...nak2 pada boss aku sendiri...bila aku membantu dan aku tau itu kerja aku...ada mulut2 longkang berani datang jumpa aku dan pertikaikan apa yang aku buat...salah ke...citernya macam ni...aku secretary...semalam boss ada mintak aku belikan makanan dia sebab x sempat dia nak keluar lunch dan ada meeting selepas tu...then aku pergi beli kebetulan plak nak order makanan untuk meeting today...dah settle beli makanan boss dan hantar kat  dia...tiba2 one of office staff kat sini...aku x nak bg tau nama dia ok...pertikaikan aku beli makanan...so aku dah jelaskan dah smlm kenapa aku belikan makanan...tp...hari ni dia datang ke workstation aku lagi dan pertikaikan benda yang sama..siap cakap.."i dont mind if you are his PA, u only his secretary, that is not your scope of work...if he treat you as a PA, then he should increase your salary.."
masih terngiang2 kat telinga aku dia cakap aku mcm tu...sampai aku terkedu...ko dah kenapa..baru semalam aku belikan boss makanan dan sebab dia minta tolong...salah ke...some more aku secretary...ko pun hanya executive biasa...dan lagi..we are not in the same department...apa masalah ko sebenarnya...aku bukan membodek...aku just being polite..kenapa orang lain buat benda yang sama ko x complaint...tp aku masih tertanya2...kenapa nak pertikaikan...kerja aku kot...ye mmg aku bukan executive secretary mahupun PA...but im still his secretary..being polite to our boss is our own courtesy...boss aku tau menghargai pekerjanya...memang dia x manjakan aku dengan barang2 if dia balik dari oversea ke apa ke..tp dia menilai aku dari hasil kerja...masa appraisal dia tau macam mana nak rate aku dari sudut pandangan peribadi dia...
So far aku x give up dengan apa yang people talk bad about me...pada aku...oh...aku ni sebenarnya WUJUD di mata staff2 lain sebab tu diorang TERLEBIH amik tau tentang aku...rasa pelik la sebab we are not in the same department...apatah lagi kitorang jarang duk borak sesama...dia ngan group high class dia...( minah ni bukan melayu)..tetiba amik tau tentang tugas aku...pelik tul la...benda kecik macam ni pun nak dipertikaikan...aku up entry ni bukan untuk menagih simpati sesiapa...aku just nak share ngan korang...dan kalau boleh nak berkongsi pendapat ngan korang...if korang rasa apa aku buat salah...aku nak tgok balik aku nyer JD, if apa yang aku buat ni betul pada korang..boleh x bagi aku kata2 peransang untuk aku bina balik semangat aku yang tiba2 di tarik tadi...segala pandangan dari korang amat aku hargai...



19 comments:

  1. manusia memang tak pernah puas hatipun.. bagi akak abaikanjer.. selagi kita rasa apa kita buat betul biarkan orang berkata apapun.. legipun bukannyer dia tau apa2 saja nak menyibuk.. tak kena mengenapun dengan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak for ..sejuk skit hati ni....

      Delete
  2. kak long, that's human being... sibuk nak kepochi urusan orang lain, tulah payah kalau jadi diva dan retis ni kak long oii... being a PA/Secretary means working closely with the bosses and attend to his needs and necessity but then not to the extend gadai bodylah of course... oppss...but orang yang bukan PA/Secretary pun gadai body semata2 sebab nak naik, pernah terjadi and I've witnessed (oopss terlari topik pula)...

    what I could say, as long as you know what you are doing, just ignore those low iq people... you don't own them any explanation and they didn't pay your salary though... just continue with what you think is right... After all there's nothing wrong in assisting and lending your hand to your bosses but of course with sincerity...

    Listen to me...che wah adik pulak bagi arahan... ignore and you doesn't need to feel down... it's not worth it...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni akak buat mcm tu la...x sangka plak minah ni boleh suddenly face to face and ckp macam tu to me...sedangkan we are not in the same dept...nak kata jeles mustahil la kot...

      Delete
  3. Saya rasa SA patut bersyukur sebab dia observe apa SA buat menunjukkan SA ni outstanding among the staffs. Lagipun untuk colleague lain pun SA akan tolong belikan. Sebab SA ikhlas, rasa boss pun macam tu akan tolong staff bila emergency.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya macam tu la..if x dapat i akan ckp siang2..but sekali sekala boss kirim kan...x kan nak ckap eh..no2 u beli sendiri...ada plak kan...confirm appraisal markah rendah...so far i x pernah ckp tak if my boss perlukan pertolongan i..kalau x dapat buat baru terus terang but selelunya i ikhtiarkan jugak la...cuba cari solution...tp this girl..mcm apa yang i buat tu satu kesalahan plak pada dia...

      Delete
  4. situasi macam ni bukan bodek namanya tapi meminta pertolongan, dah boss mintak belikan makanan takkan kita buat tak tau kan. agaknya secretary dekat department dia tak buat macam tu kot along, tu yang dia terlebih cakap agaknya :)

    ReplyDelete
  5. manusia memang tak pernah puas hati bila melihat manusia yang lain disayangi.. wujudnya perasaan dengki dan iri hati yang tidak bertempat.. pedulikan sahaja dia, yang penting kita membantu bos dengan ikhlas..

    ReplyDelete
  6. Seriously? Sy dulu memang tugas harian belikan breakfast untuk bos, sampai ke hari ni, cawan kopi bos pon sy make sure berbasuh, kadang2 belikan jugak bos lunch. Berani2 si dia datang jumpa pastu nak outspoken sangat, kalau dengan saya lah, memang makan pensil dia balik ke tempat dia *eh emosi pulak*

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum SA.. sabarlah sis.. kadang kalau bekerja dengan ramai staff wanita mesti jadi camni.. skrg ni sheila sorang je staff. syukur alhamdullilah walaupun agak boring takda member sekerja nak berborak. atleast hati tak sakit dengan kata2 panas depa ni. SA, semoga terus tabah, abaikan cakap-cakap tu. Bukan depa yang bayar gaji akak...

    ReplyDelete
  8. dah nama pun secretary, so mmg berkhidmat utk boss je la.
    rasanya biasa je kot belikan makanan untuk boss.
    saya ni siap teman boss naik komuter pi jumpa anak dia, belikan ice blended, cari info percutian. eh pendek kata segala2nya lah.

    abaikan je la orang yg sound along tu.
    at the end of the day bukan dia pun yang buat appraisal along kan.
    boss jugak... so hati boss yang perlu dijaga

    ReplyDelete
  9. pedulikan je dia..lg kita melawan,lg dia suka.teruskan niat murni kita,lama2 dia yg give up.hehe

    ReplyDelete
  10. payahlah kalo ade manusia sikap mcm nih...tak salah kot kite nak tlg belikan bos makanan...ishhh memg tak fhm la

    ReplyDelete
  11. biarkan je..mulut orang kita tak boleh tutup..teruskan apa yang kita buat..asalkan menda tu xsalah..

    ReplyDelete
  12. Sangat pelik. Different dept tapi ambil berat pasal kita punya jobscope. Oklah it is not your jobscope but then kalau boss dah minta-tolong-belikan-makanan, apa salahnya kita-tolong-belikan-makanan! Kalau jenis yang mengampu tu lain cerita. Bos tak suruh pun dia dah sibuk belikan makanan untuk bos. Alah SA, kita buat apa yang kita rasa betul. Kita tak ganggu hidup orang makanya pedulilah dengan orang yang susah hati dengan hidup kita. After all, gaji kita bukan orang-orang ni yang bayar. Lainlah kalau buat baik kat bos tetiba kena potong gaji, of course jangan buat baiklah kan!

    ReplyDelete
  13. Salam SA... Rasanya kan, dari SA cerita tu kan, die bukannya sakit hati dengan SA... die ada isu dengan ur boss tu... ade la tu dorg xpuas hati ape2 dgn ur boss...

    kat ofis saya ada jd cmtu gak... n he's not even a secretary... die hanyalah staff admin... tp bos tu buat, macam kuli dah.. kalau buat keje yg betul xpela... ni disuruh hantar sana sini, g meeting sana, g meeting sini... Ada meeting kat KL nak naik flight pun, die suruhnye amek kt rumah, n hantar die to airport... even meeting tingkat 2 pun, die akan call mintak hantar air la, jaket la dari tingkat 3... kami semua mmg xpuas hati.... tapi nak buat macam mana, dah die bos..

    asalkan u r happy with it, n bukan selalu pun, rasanya its ok je...

    ReplyDelete
  14. Kenapa gitu lak..dh tuh boss yg suruh..suke hati la kan..ishhh, nie mcm kes jeles ke ape nie..xpe la SA, just wat keje sendri je..kat mana organisasi mesti ade mak nyibuk gini..janji boss sendri tau staff die mcm mana sudah..sabar kayh..

    ReplyDelete
  15. jgn dilayan orng2 yang macam ni, jnji kita tau apa yg kita buat cukup !

    ReplyDelete
  16. ehh giler ke apa minah tu.. he is your boss.. apa masalah dia nak query benda2 kecik mcm tu.. biasalah SA as secretary mmg ada je org yg suka buruk sangka between Secretary & boss.. I pun pernah kena.. tapi I ni secretary yg garang sebenarnya tau.. hahaha asal nampak je muka I dorang dah nyampah.. sebab boss I bangsa yg banyak songeh.. so sebelum I kena tembak, better I jadi singa dgn staff2 lain.. puas hati I..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah