Friday, February 14, 2014

Buah Asam Gelugur...


Korang kenal tak ni? x kenal? meh sini aku nak bagi tau ni la buah asam yang kita selalu guna dalam masakan...asam keping...sebelum jadi asam keping..buah tu ghuper dia mcm tu la..di hiris2 dan dijemur barulah jadi asam keping...( ada x tau rupa asam keping???ko google la sendiri)
kalau masak buah ni kaler kuning...aku pernah terpedaya la ngan buah ni...
masa tu x tauh...ikut semua sepupu lelaki naik bukit kat kampung...atas bukit tu ada kebun arwah atuk...sampai2 jer...terus tgok lambakkan buah ni atas tanah...wow......syorgaaaaaa.....buah epal ke ni....( sorry masa tu aku naif)...Pak su cakap buah ni sedap long....ko pi basuh kat anak sungai tuh pas tu makan la...rugi wooo dah amik x makan...aku pun bodoh pi la buat apa yang pak su suruh...sekali ngapppp.....terus berpinar mata.....phuiiiii...masam dowh....terus aku kuejar Paksu....terkekek2 dia gelakkan aku....suwey kejap...masam dia lekat....memang amik masa nak hilang....kenangan manis.....sangat manis dan masih segar dalam ingatan.....belum aku kena tinggal kat kawasan kubur malam2 lagi...itu aku citer nanti la...haru biru punya kenangan sampai aku demam 3 hari....Paksu aku tu memang giler uolls...sampai sekarang pun biol lagi otak dia...geram tul...dah tua tp ada jer agenda dia.....


18 comments:

  1. dulu kat kg.. belakang rumah ada pokok nya. dah tebang. buah nya masak kuning.
    potong nipis2, jemur, keringkan wat asam keping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...kan.....tp tu la..jarang jumpa so x tau..buah gelugur namanya kan...

      Delete
  2. oh memang masam gila eh buahnya...hahaha.. kesian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tau la nak cakp masam dia macam mana...lagi masam dari yang dah dikeringkan...

      Delete
  3. hahaha.. memang kelakarlah..
    teringat 2 orang pak sedara akak.. dorang ada je idea nak kenakan akak.. kehkehkeh.. kenangan sungguh dengan dorang.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak plak i satu2nya perempuan..memang kena bahan jer la time tu..

      Delete
  4. owh..kenangan manis yg masam.., sy cuma kenal yg asam keping tu jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau x per...alahai kesiannya PCL....kat pasar tani area kg2 sure ada buah ni...

      Delete
  5. La, ni lagi sorang! Eh, asam keping tu asalnya dari asam gelugur yek? Kesian...baru tahu pagi nih :)

    Kenangan lama memang maniskan kalau diingat-ingat balik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian MD...x per la MD...asal kan dah tau ni cukup...nanti x de org nak bahan MD dah...

      Delete
  6. salam jumaat :) syira singgah sini :)

    ReplyDelete
  7. kitorang buat sendiri asam keping..
    kat kebun byk buah asam gelugor ni..
    tak payah beli pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...untung la lyn...pssttt...nanti tolong amik ghuper pokok dia boleh x? nak pi kebun arwah atuk atas bukit tu dah jadi hutan belantara...sekali ada anaconda..huh...meninggal...

      Delete
  8. oh saya kenal buah ni gelugur ni, ada beberapa pokok jugak dekat dusun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ann pun ada jugak....wah....boleh buat biz la kalau macam tu...

      Delete
  9. kenal2 I pernah tengok buah ni.. tapi tak pernah tgk rupa pokok..
    hahaha lawak lah SA makan buah gelugur tu.. apple lah sangatttttt hehehehe

    ReplyDelete
  10. Rindu dgn buah ni... Dulu mak selalu beli dgn peraih utk buat asam keping..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah