Tuesday, September 2, 2014

Pengenalan..Ngaji Cakap Nismilan.....

Ado yang x paham entry ni? meh sini nak kobaan ha...den nak bukak koleh ( kelas) belajar cakap Nismilan...ni entry pengonalan namo eh ha...ekau baco la dulu bagi paham yo...koleh seminggu sekali yo...sapo nak belajar buleh yo ikut...xdo pengogheh ( bayaran) eh do....setiap seminggu sokali eden bagi kuliah...ado kojo ghumah jugak...ekau jawab kek ruangan komen...buleh? maun x?

SINOPSIS KURSUS

 Tajuk Kursus            :NGAJI CAKAP NISIMILAN

                                    (COMMUNICATION IN NEGERI SEMBILAN DIALECT)

Pensyarah                 PROF MADYA ACIK SA                           
Kod Kursus:              SA 101
Kredit :                       3 (2+1)
Jam Kontak:              1 x 1 jam kuliah seminggu
                                   Amali (suka ati korang lah...yang ponting (penting)...maso dlm koleh    (kelas) kelas Acik SA...kalian (korang semua) bole cakap Nismilan
Semester:                  Tahun Gajah
Prasyarat:                  Follower Blog SA

Objektif:        

Selepas mengikuti kursus ini, pelajar dapat:

1.                  kemahiran mengambil hati bakal dan mak mertua orang Nismilan
2.                  untung kek yang lelaki la..bole mengayat awek nismilan yang cun2 mcm  Acik...tapi Acik korang tak leh kacau hokeeyyyyy..NOT AVAILABLE

Sinopsis:
Kursus ini menekankan pada perkataan yang unik dan sukar untuk difahami oleh orang waghih atau orang kampung Acik. Selain itu, erti setiap perkataan Nisimilan akan di terjemah dalam bahasa Key Ell (Ki Il) atau dalam Bahasa Melayu Moden.

Contoh pengunaan perkataan Nisimlan yang betul turut diberi penerangan.


Kandungan Kursus:

Ikut suka hati Den nak ajar apo aghi (hari) tu….. 

Penilaian Kursus:

Kerja kursus                - 20%
Ujian 1                        - 20%
Ujian 2                        - 20%
Peperiksaan Akhir       - 40%

Format Peperiksaan:

Format ujian 1 dan 2  (1 jam) – 40 markah
-          Soalan Struktur Pendek
-          Soalan Analisis

Format peperiksaan akhir  (2 jam) – 60 markah
-          Soalan Struktur Pendek
-          Soalan Analisis


Rujukan Utama:

1.      Kepala otak Den, Pastu tanyo Omak Den dongan Mak Lang Den kek kampung nu haa

2.      Ujang (LEJEN NISMILAN)……..


credit photo Google


Rujukan Tambahan:

1.        Tengok mood Den...hehehehe...


  

Hey rang mudo....mari la kito pulang.......

Sumber : Youtube...





19 comments:

  1. adeshhh..kelas ngan husband pun tak habis laie ni kak..susah nak faham ni..hehe..takpe..fiza sentiasa datang kelas akak..okay?

    ReplyDelete
  2. wah waghih sey nak buek koleh.. baguih yo tu.. sey pon bahaso nismilan tunggang langgang.. buleh yo bolaja laie kan.. hihi.. toruihkan yo.. cap ibu jari la.. :D

    ReplyDelete
  3. Cam monarik yo ni hehehehe

    Pak dukun bertunang pulo.. bertunang ngan anak daroo. Eh betuii ke hehe

    ReplyDelete
  4. hehehe.. den kalau balik kampung kalau den cubo cakap nismilan memang buek kono golak an yo.. adik sepupu den mosti cakap.. 'tak payah cakaplah long, bughuk bona bunyi eh..' hahaha..

    ReplyDelete
  5. umang aiii.... ado koleh, garang tak cikgu yo??? den sikit2 roti kalau dalam2 den tak roti....

    ReplyDelete
  6. Wah..memang bidang den ni..baguih..baguih..den suko.Hari apo class ni? Nak gak join

    http://acikwatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. hamboii..best bona koleh ni..best bona ikut cakap orang nogori...den ikut yo..hehehe

    ReplyDelete
  8. Den pun nak join jugo. Wat tambah ilmu..

    ReplyDelete
  9. haha..menarik nak blajar jgk la..:)

    ReplyDelete
  10. Lum ado homework laei kan cikgu? Hihi..

    ReplyDelete
  11. hahaha..walaupun uwan den org rombau, bini den orang nilai...den tak la fasih 100% spiking nismilan...oleh ityu den dongan suka hati daftar diri dalam kelas ekau :P

    ReplyDelete
  12. hahha//saya baca pun tersekat2 nih..nampak nya saya kena ambik kelas ni jugak la..

    ReplyDelete
  13. salah 1 loghrat unik di malaysia kite
    dulu pernah duk n9..skarang dh x faham dah.. hehe

    ReplyDelete
  14. hahaha..jom study bhaso nismilan...tgk poning ko tak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah