Thursday, September 25, 2014

Nostalgia Cerita Jepun Oshin & Moero Attack

Hi korang...

Sapa lahir zaman2 aku angkat tangan....zaman 90 an kot ada 2 cerita jepun yang menjadi kegilaan masyarakat Malaysia ketika tu....aku siap balik sekolah cepat2 siapkan kerja sekolah semata2 nak tengok citer ni...kalau x salah setiap petang citer ni mesti ada...cuma bukan hari2 la...selected days jugak....citer Oshin ni dulu memang aku ikut beratus episode jugak ni....dari Oshin tu budak kecik sampai la dia dah besar dan dah tua....kisah hidupnya yang sangat2 miskin dan tragis....memang mencuit hati dan sanubari....bila part sedih memang beria2 menangis kan....tp memang citer Oshin ni Lagenda.....


Oshin..

Satu lagi citer Moero Attack ...betul ke x ejaan tajuk citer ni aku x ingat..kisah sekumpulan pelajar yang menganggotai pasukan Bola Tampar....terus masa tu permainan bola tampar menjadu ikutan di sekolah2....pernah la ada budak2 patah tangan akibat terikut2 semua aksi2 dalam citer Jepun ni...memang menjadi ikutan citer ni....


Yang aku ingat ayat Summersault Berputar tuh....huiii....memang masa tu aku rasa aku tengah sekolah menengah....memang meriah la padang sekolah...ada je masa terluang main Bola Tampar...ada lah yang menjadi ikutan ikut watak dalam cerita tu...cuma aku tak ingat la watak2 tu kan...even aku google pun memang x jumpa...hehehhe....

Sapa ingat 2 citer ni....meh share pengalaman korang....zaman aku dulu memang citer Jepun jadi Viral...lagi satu citer cina pukul 6pm...memang popular...tp la ni dah xde dah...citer adaptasi novel yang popular setiap kul 7 malam kan....hehehehe....meh la share pendapat korang....seronok berkongsi2 citer lama ni...

16 comments:

  1. masa mirror attach & oshin saya kecik lagi tapi still ingat nak2 mirror attack tu.. kalau tengok mesti terberangan. lompat pusing2 lepas tu tampar bola... hahahahaha. memang nostalgia sungguh

    ReplyDelete
  2. yea...kita tengok ni dulu..bila cerita nie mesti kena ada depan tv..macam nak tengok lagi je cerita nie kan..zaman budak budak lagi nie

    ReplyDelete
  3. cerita oshin tu tengok2 gitu je..
    cerita kisah bola tampar tu memang feveret.. memang tak miss tiap episode.. best gile babas cite dia..
    kalau cite cina.. cite Fe Mau yang terencat bahu henjut2 tu.. memang menjadik sungguh lakonan dia.. memang best cite tu.. hehehe..

    pehtu cite great teacher onizuka (GTO) memang ohsem arr.. dari cite nilah lahirnya nama blog saya.. ekekeke..

    ReplyDelete
  4. satu lagi cite tajuk akantare kalu x silap..budak laki miskin..tu pun sediihhhh..

    ReplyDelete
  5. Citer oshin tgk..sedih tgk kisah hidup dia. Ada sorang senior ni dulu pun suka sgt tgk oshin...sampaikan dia bersalin anak dia dah macam muka oshin....nk tergelak pun ada.. ^^

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum suria...mmg jadi top cite Oshin ni dulu...mama dulu pun jadi peminat tegar...:)

    ReplyDelete
  7. pernah dengar nama oshin..ceritanya tak tahu lansung..hihihi

    ReplyDelete
  8. oshin tu memang lagend. dulu memang wajib tengok. mak pun tak larat nak berleter sebab dok depan tv aje keja nya. heheheh. bukan apa, kalau tertinggal, mesti jadi rasa geram. hahahahaha :D

    ReplyDelete
  9. akak ingat jugak..memang meletop cerita2 tu..cerita cina pukul 6 pon akak layan jugak..masa tu akak minat sangat dengan Leon Lai..:)

    ReplyDelete
  10. kalau bab citer jepun zaman dulukala memang saya peminat setia
    sampai ter miss kelas tambahan
    selain moero attack dan oshin
    ada lagi citer best2 macam rin hane koma, hasai sensei, chiyaki,
    zaman batu punya citer tapi memang best layan :)

    ReplyDelete
  11. Akakkkk...akakkk...akak pun peminat tegar. Masa tu sampai ke tahun2 lepas tu, sampaikan ramailah yang guna nama samaran Oshin untuk tulis surat ke, pen pal ke apa ke kan. Moero Attack tu lagilah hot nye. Masa tu lah femes sport bola tampar tu. Lagi satu yang akak suka, cerita Ciaki. Pasal gadis biasa yang terpilih untuk jadi pramugari Japan AirLines. Dia menjalani latihan dengan bersungguh2. Jatuh cinta dengan pelatih dia yang henseem tu pulak. Cikgu Hiroshi. Cikgu Hirooshii, orang yang baik hatiiii.....hahaha, siap ada lagu lagi.

    Adoii SA, akak ko dah meroyan ni...abis lah...

    ReplyDelete
  12. Citer oshin zaman nenek lya ada lg ..fuhh episod dia lama btol kan nk abiss.Moero Attack tu masa skolah rendah lau tak lupa la...Nama heroin dia Chun ..kt skolah dlu ada kwn2 siap wak lgu lagi ..Chun jaguh bola tampar..kumpulan baikushi ..mencari ibunya puan mariko....pastu ada lg tapi tak berapa nk ingat dah huhuhu....

    ReplyDelete
  13. Cerita Oshin ni seingat saya masa tu dlm darjah 6.. lama dah kan.. :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah