Wednesday, September 10, 2014

Resepi Kerabu Mangga Siam Style..


Sumber FB....




Mangga muda memang sedap buat kerabu pedas2 nak kasi hilang rasa masam mangga tu..Yang perut tak berapa tahan tu beringat lah skit menenyeh lada tu ya..Kang mau MC 3 hari.. :)

KERABU MANGGA SIAM STYLE

Bahan :

6 biji mangga muda yang kecil2 tu (kupas kulit, sagat halus)
3 batang serai (dimayang halus)
4 biji tomato (potong panjang2)
10 tangkai cili padi (potong halus)
1 sudu besar udang kering (cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
4 biji limau nipis (ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sedikit cuma tidak sekuat budu la)
gula secukup rasa

Cara :

Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
Perah asam limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu.

SIAP!!!!

13 comments:

  1. Salah satu kerabu yg menjadi kegemaran kakak ni:)

    ReplyDelete
  2. sos nampla tu letak agak-agak berapa sudu?

    ReplyDelete
  3. entah napa tetap tak boleh tahan makan mangga muda even dah jadi kerabu pun

    ReplyDelete
  4. saya issue MC 3 hari selalunya utk kes2 sakit mata/ chicken pox / accident..maybe boleh tambah list penyebab MC 3 hari ni..hahaha

    ReplyDelete
  5. Ini memang sedap..belum pernah try lagi buat kerabu mangga..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah