Monday, December 9, 2013

Segar Bugar Dari Pasar Parit Jawa

Assalammualaikum...
Salam Isnin...meh aku share citer weekend aku yang sangat2 hectic..pengalaman sebenarnya tu...korang dah baca belum tentang weekend aku?scroll entry2 sebelum ni eh...
Kalau pergi Muar memang x sah kalau x pergi Pasar Parit Jawa...memang wajib pergi..semuanya segar dan baru naik dari laut..nelayan2 hantar pada pemborong..dan ikan2 tu di beli oleh peniaga di pasar itu sendiri...
eronok tgok diorang tawar2 harga masa borong ikan...siap berbisik2..bila harga dipersetujui terus amik bekas dan jual....macam2 jenis ikan...rugi aku x pergi...penat sangat kan...


ikan kerapu 2 ekor RM100, Angah beli untuk makan tengahari...


ikan cencaru RM8 sekilo...


Fresh giler...ikan cencaru nak bakar malam nanti


ikan kembung besar2 gemuk2..RM16 sekilo...


Kepala ikan tengiri..buat masak kari sodap RM28 seketul...

Murah dan berbaloi....tengok la. kalau esok sempat pagi2 pergi lagi...ingat nak beli untuk bawak balik Kepong...bukan senang nak dapat ikan fresh kan...
Seafood x banyak plak mak cakap...maybe sebab pantai timur dilanda banjir so susah nak dapat Seafood...
kalau ada sotong yang baru2 besar2 pun sedap kan...


14 comments:

  1. Berseri2 ikannya tu..murah plak tu.

    ReplyDelete
  2. Mahalnyer ikan kerapu...RM100 hihi... tapi x tau lah ok ke tak..sy x pernah beli pun ikan kerapu :D

    ReplyDelete
  3. wow..mmg segar2lah..sure isi dia sedapkan..

    ReplyDelete
  4. Salam..saya suka mkn ikan...tambah ikan yg besau besau buat stim...fresh dan sedap

    ReplyDelete
  5. salam sis.memang best gi pasar tu, kbykkn ikan segar2.ayah sy biasanya akan turun kesana utk beli ikan.jarang ke pasar bandar muar.tumbs up pasar parit jawa! hehe

    ReplyDelete
  6. kalo ikan2 segor macam ni masak aper pun sedap ni...

    ReplyDelete
  7. tengok ikan ni semua buat perut kty jadi lapar je tau .

    ReplyDelete
  8. apa lagi kak... masak dan sila bawa bekal ke opis... hahahahahaha

    ReplyDelete
  9. bestnyaaaa...dapat ikan segar mmg best!!

    ReplyDelete
  10. dah lama tak ke Muar..dan mmg tak pernah lagi ke pasar Prt Jawa ni...nak try singgah la bila balik ke JB nanti..:)
    ikan kembung tu murah!

    ReplyDelete
  11. ikan kerapu masak apa kak...
    mahal toi hehehe
    ikan kembung gan caru tu pebrettt

    ReplyDelete
  12. Wow... Segar bugar dan sihat2 ikannye...

    ReplyDelete
  13. Wah, besar-besar ikannya memang nampak fresh. Kalau nak buat aktiviti BBQ ni memang syok ler.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah