Sunday, December 22, 2013

Tomyam Seafood Suriaamanda


Alhamdulillah rezeki malam tadi..teringin nak makan tomyam tp memang buat sendiri punya...pes tom yam beli kat Padang Besar...May ari tu kot beli kirim kat bf si kudut...tp kalau dpt pes tomyam dalam tin putih tu sodap...yang aku guna ni yang dlm botol tu pun sodap gak...tgok la January depan nak pi amik stok...nak pi Padang Besar. ..lupa nk ckp...tomyam ni aku guna udang ngan sotong...udang yg sederhana besar..sotong pun sama tp aku kerat besar2 sotong tu...cendawan letak banyak sket...daun limau purut...serai..cili api segenggam kasik tumbuk lumat sbb mak nak pedas skit... bwg merah bwg putih...tomato, limau kasturi (amik jus je),bwg besar hiris...bwg putih ngan bwg merah sekali cili api tumis sampai naik bau..masukkan pes tomyam...masukkan air...serai dan daun limau purut, jus limau..dh mendidih masuk cendawan dan tomato..last masukkan udang dan sotong...perasakan garam...agak2 dah 5 minit..tutup api dan sedia di hidang...mkn ngan nasi panas...hurm sedap..

Ini la tomyam style aku....siapa nak cuba boleh la cuba....

Sharing is caring...

posted from Bloggeroid


24 comments:

  1. kuah dia pekat nampak. meriah warna merah nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg guna tomyam paste yg ni kuah dia pekat betul berbanding guna kiub tom yam..

      Delete
  2. duhh pagi2 dah nampak tomyam.. dah lah baru bangun tido ni.. lunch nnt nak cari tomyam lah.. hehehehe

    ReplyDelete
  3. perghhh... terliur dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppsss..alahai ibu preggy dh terliur...

      Delete
  4. Yummmy..
    Slurppp~.
    Terbaek ler kak.
    Mngancam tgk warna tomyam tu.
    Hehe.

    ReplyDelete
  5. kuah tom yam tu nampak mengacam jiwa terus ke hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam jatuh cinta pandang pertama je kan..

      Delete
  6. lapar tetiba bile tengok gambau nih.. kecur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opppsss..mesti kena cari tomyam jugak ni...

      Delete
  7. adoi nmpk kuah tu dah tau mesti sedap ni..ni mesti tomyam siam kan,yg dalam botol tu mmg sedap

    ReplyDelete
  8. Tadi baru makan tomyam...hehe

    ReplyDelete
  9. Tak pernah try masak tomyam..... kena try lah gamaknya nie kan.

    ReplyDelete
  10. Baru baca resipi aje dah 'terbau' aroma tomyam SA ni. Dahsyat sungguh. Mesti nak cuba juga.

    ReplyDelete
  11. Kecur terus tengok tom yam pekat macam ni. Adeh..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah