Friday, May 23, 2014

Sambal Sardin vs Cekodok Ikan Bilis

source from google.. ( entry xde gambar x best kan walau gambar lari dari tajuk sebenar)

Malam tadi aku masak sambal ikan sardin...saje malas nak masak beria kan...actually dah janji ngan kawan2 nak bawak lauk sardin esok...tengah aku sibuk masak...aku didatangi oleh housemate ( ayat novel la plak)
meh baca conversation aku ngan dia....

Housemate: U...masak apa tu...
Aku : Goreng sardine je dear...u nak masak eh...i kejap je ni...
Housemate : erm..sebenarnya kan...i nak cakap malu...
Aku : kenapa...beras dah abih ke...guna la beras i...
Housemate : eh x la...erm....boleh x u ajar i buat cekodok ikan bilis...i buat pagi tadi x jadi, terus buang dalam tong sampah...
Aku : What????

Aku pandang dia..dia pandang aku...terus ketawa terbahak2...sampai mengalir airmata memasing...aduyaiii...aku tak sangka la dalam umur 35 tahun dia x reti buat cekodok....timbul rasa kesian dan rasa macam serba salah plak tergelak tadi even dia pun gelak sama...so aku tolong la bancuhkan dan dia goreng je...rupanya nak bagi tunang dia sebab cekodok ikan bilis ni kesukaan tunang dia...lepas dah masak dia letak dalam bekas and then call tunang dia ajak jumpa...aku bekalkan sikit sambal sardine untuk dicicah dengan cekodok tu....aduhai....sweet betul bila ingat2 balik la...terus aku up status kat FB....wah..bertubi2 komen aku dapat especially dari food blogger Hazman Fadzil, dia suruh buat tutorial sebab boleh dapat traffic tinggi..so..balik seremban nanti aku nak buat tutorial la...ajar anak aku macam mana nak buat cekodok ikan bilis kan....tutorial bergambar baru la best ...lagipun aku memang nak ajar Dania masak benda2 basic yang senang....sebab masa aku kecik2 dulu mak kerja...so aku belajar masak seawal umur 10 tahun...ye la..mak pi keja..adik2 aku yang jaga kan...so serba serbi kena tau....

Korang ok ke aku buat tutorial cekodok ikan bilis? siap aku dapat resepi baru plak lagi cekodok nasi...hehehe...thanks pada yang bagi resepi....really appreciated, x pernah tau plak nasi boleh buat cekodok...pas ni lebihan nasi x payah buang dah...buat cekodok pun boleh kan..aku cuba buat nanti aku up entry kat sini....

7 comments:

  1. akak apa kata akak share tutorial buat cekodok tu kat sini... dan mintak housemate akak baca...tapi rasanya tak salah dia tanya tu kak...hew hew hew...at least dia ada initiative and effort untuk belajar...

    ReplyDelete
  2. vavavva..tp kan, cucur ikan bilis cicha ngan sambal sardin mmg perfect combo i tell uuuu....;D

    ReplyDelete
  3. hehe skrg kan ada tepung cekodok instant.. susah2 beli terus bancuh air je..
    tapi tak original taste lah kann

    ReplyDelete
  4. aiyakkk...tapi never late tu learn kan kak..hehehe..tapi elok laa kalau ajak didik dania masak sejak dari kecil..zaman sekarang ini sesetengah orang pompuan amik ringan pasal masak memasak ini..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. Haha... Buat tak resepi tu dlmblog... Hehe...

    ReplyDelete
  6. Alahai, SA! Kesian kat housemate tu. Yalah memang malu nak tanya tapi kalau tak tanya, kesian pulak tunangnya tak dapat merasa cekodok buatan bakal isteri :) Saya ni dulu-dulu tak pernah jejak dapur. Kakak-kakak tolong mak masak, saya rileks je tengok TV. Panggil untuk makan aje. Dah kahwin barulah terhegeh-hegeh belajar masak. Kalau tak, laki nak bagi makan apa ? Hahaha ....

    Buatlah segala tutorial tentang masakan tu, pasti ada aje pengikutnya!

    ReplyDelete
  7. apepun kena rajin belajar baru pandai kan..baguslah tu kak dari kecik akak dah pandai masak :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah