Monday, May 26, 2014

Kegilaan terhadap K.E.T.A.M

Rasa mcm x puas plak makan ketam last 2 weeks...
so repeat la beli ketam lagi Sabtu lepas...boleh tahan besar2 dan isinya penuh....puas hati sebab dapat makan lebih...ada yg x bleh mkn ketam..yg untung iolls and Dania la....
Best...best....

3kg ketam..
Sekilo RM27
Total korang congak la sendiri...


Buat masak lemak cili api as usual (nama pun org Nismilan)


Dah masak dh.....x sabar nak mkn....

Ketam selain di masak lemak cili api....kari dan sweet sour...
Masak apa lg yg sedap erk?
Pernah buat ketam bakar tp x berapa in la....korang yg pakar masak tu meh la kongsi idea....anak aku dh complaint dh asyik masak cili api je...huhu....
Dah itu je yg sesuai ngan tekak mama nak oiiii.....dh la leka kopekkan ketam untuk dia kan...semua masuk mulut dia...mama mkn la part sepit ketam....
Kesian mama.....

Bila mkn ketam ni aku yg memula start...aku yg paling lewat sudah...
Last2 aku la tukang kemas meja mkn....


Cara2 memilih ketam yang fresh

1. Tgok rupa parasnya tu...pucat ke x...rupa fresh mcm yg kat atas tu
2. Timbang dengan tangan beratnya
3. Baunya fresh bukan busuk dan semacam...
4. Sepit x tertanggal dari badan....
5. Susah sgt ko tanya la penjual tu...bila ketam tu sampai...kalau dh 2 minggu mmg la x fresh...kalau berat mulut...nasib ko la labu....

**ada ke yang x reti pilih ketam kat pasar? Ada sesetengah org x reti...main belasah je beli...x pun dapat ketam yg kurang fresh sbb peniaga tipu asal jualan laku....
itu peniaga kurang ajar namanya tu...mmg mintak penyepak...yg penting diri sendiri la yg kena pandai pilih.....mulut jgn berat...kena rajin tanya jugak......kalau x dpt la ketam busuk....kan?


41 comments:

  1. Sedapnya Ketam..Biasa kami buat sambal...Sedap juga..Goreng ketam lebih kurang je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok...nanti SA cuba buat goreng sambal plak eh....

      Delete
  2. tu la along...lieya tak penah lagi buat kari ketam...ari tu tgk member buat nampak sedap...lepas ni kalo beli ketam lagi lieya nak buat kari ketam lah....makan plak ngna mee.. fuh jadi mee kari ketam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along pun x pnh buat lg....nanti next kalau teringin along masak je kari....nanti along update kat sini

      Delete
  3. ketam pulakkkkkk...hari tu daging...hhahahaha....meh datang masak kat umah sally pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok boleh...masak satu lauk rm500...ok?

      Delete
  4. suka ketam, memang kena bau kan, good tips SA.. sedap masak lemak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bg family mkn kena pilih yg fresh kan...x kan nk beli yg dh bau...so tips2 tu kena ada

      Delete
  5. pilih ketam fresh ni nak kena pandai kak... iolss suka beli kat pasir penambang...bosar2 dan segar2... betul tu kak, nak beli ketam kena pandai dan tau cara... kalau dah pucat atau kaler kat dalam tu dah agak lebam memang dah tak elok lah tu, memang dah lama dah ketam tu... penjual memang jual jer janji untung tapi kita kenalah pandai pilih kak... kalau tak tak boleh nak salahkan penjual jugak... zaman sekarang semua orang ambik kesempatan so kenalah pandai2... tapi memang tak dinafikan memang wujud penjual yang kurang ajar ni... nak tau fresh tak fresh sendiri kena pandai.... tak pandai mintak tolong orang belikan senang cerita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan mcm tu...nk bg family mkn kot kan...kena la pandai pilih yg fresh...x fresh mcm mn plak kan....

      Delete
  6. ketam gemok2 ni kalo masak ngan telur masin pon sedap gak kak..
    zee pon selalu kalu masak ketam memang masak lemak jer la..
    masak sambal kureng skit..
    kalo pi kedai order masak stim..hahaha..nak stim sendiri tak berapa pandai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan diorg ada ckp tp tu la nk kena google la nanti ni...

      Delete
  7. perghh kak, hantarlah kat rumah saya 2-3 ekor.. hehe

    ReplyDelete
  8. kemarin baru mkn ketam..sekilo rm10..hee
    ketam yg fresh sy suka msk kari..guna kari ikn babas..atau rebus cuma letak garam n pak aji..lain2 x no need..sedap..klu nak mkn baru bubuh lada dlm kuah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM10 sekilo ...mak aii murahnya...katmn jual tu...

      Delete
  9. tak pandai pilih ketam...tapi pandai mkn jek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu akak pun mcm tu jugak....x reti pilih..tp skrg dh expert dh..

      Delete
  10. ketam blackpepper! tadi ketam msak lemak jugak yg sedap!

    ReplyDelete
  11. Sup ketam. Tapi kalau dah tekak nismilan ni dik...buek masak lomak gak yang sodap. Sumo eh akak dah try...tapi kok masak lomak tu, laju yo menyuap. Siap hirup kuah laie tu...

    ReplyDelete
  12. apa2 pn ketam masak lomak jugak yg sedap..
    lain2 selain kari I tak sure plak famous dimasak lauk mcm mano..
    teringin nak mkn ketam tp tak boleh.. nnt muka gatal2.. =(

    ReplyDelete
  13. Akak jarang beli ketam malas nak layan kerenah anak2...ahahhaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...malas nak kopek ketam la tu kan kak...

      Delete
  14. pergh..lama gk tak makan ketam ni..teliur la plak tgk entri ni aihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. habih la Puan Nunu kena masak ketam pas ni....

      Delete
  15. Nak beli ikan pun terkial2, mcm mana la nak pilih2 ketam tuh..hehehe..

    Jarang makan ketam sbb elegik..tp suke makan ketam..kalau tingin makan seafood , selalu gie kat belakang2 lot 10.xingat masak ape tp mmg sedappppp..;)))

    ReplyDelete
  16. adoooih aaadoooih laahai tengok makanan malam ni. blogwalking tngk ramai upload mkanan dok telan air liur je..

    mak slalu masak ketam with nanas. pastu ketam sambal hihi..

    ReplyDelete
  17. Ketam & udang mmg feveret... masak lomak cili api pehh.. mmg layan.. best!

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum suria....mmg best ni kalau masak lemak atau sambal...

    ReplyDelete
  19. Lama. X mkn ketam sbb leceh.. Hehhe

    ReplyDelete
  20. Sedapnyaa ketam..aduhaii terliur dah ni..confirm minggu ni kena cari ketam..aida pon selalu buat lemak cili api..lebih mahsyuk..hehehe..kadang2 je buat sambal..sedap jugak!!hehee

    ReplyDelete
  21. Saya peminat 'tegar' ketam tapi memang tak tahu pilih ketam! Selalunya ada je orang suruhan yang kena tolong pilih dan belikan ketam ni. Kalau saya memang masak lemak cili api je yang sedap bila bab-bab mengketam nih. Sebelum puasa ni rasanya memang nak kenduri ketam juga!

    ReplyDelete
  22. tak pernah pandai pilih ketam n masak ketam.....if teringin....order saja ngan mak...hahahahaaa....anak bg duit jea...tau-2 da siap masak....bertuah kan????

    ReplyDelete
  23. Dapnye..selalunya ketam memang lemak cili api je la kak..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah