Monday, May 19, 2014

2 Minggu Mengidam..Akhirnya jumpa juga....

Aku kat Kampung Sabtu lepas, dengan ada kerja, dengan x sihat...dengan macam2 nak kena settle ngan hati tengah sentap...memang stress weii...patut aku join event Persukuan Adat Pepatih 2014, tp aku x pi pun...tunggu gambar jer la nanti adik aku bagi...heheheh...dasar ko pemalas kan...meh la aku citer pagi Sabtu tu buat apa...


Kat Istana penuh dengan orang yang berpakaian ala2 hulubalang di raja..memang pun la kan sebab event pun Persukuan Adat Pepatih...so macam2 acara yang diorang persembahkan antaranya Istiadat Bersiram...setau aku bersiram ni antara istiadat dalam perkahwinan di raja kan..tp salah u olls...Adat Bersiram bermaksud Kesediaan Duli Tuanku Menerima Tetamu yang bakal mengadap....hehehe..dasar aku x cukup ilmu adat istiadat la...

Kat sini aku lalu jer tau...x singgah pun..kan aku cakap awal tadi aku tengah x sihat dan tengah sentap...
Craving for siput sedut 2 minggu, cari punya cari memang x jumpa, xde stok dan sold out...sedih tau...sekali terjumpa pagi Sabtu kat Pasar Besar dan x banyak..terus amik jer...Sekilo RM15, amik 2 kg...asalkan aku dapat makan...


Dah siap dibersihkan...


sedang direnehkan dalam periuk...memang x sabar nak tunggu masak....


yang ni dah masak...

Syarat utama nak makan lauk siput sedut ni...sapa nak..dia yang cuci, dia yang potong montot siput tuh...jenuh la aku potong sorang2, krang bayangkan 2 kg banyak mana ngan cik siput ni kecik2 kan...tp x per..hamba rela...janji dapat makan dan sememangnya aku yang makan lebih...hehehe...

Ada antara korang suka siput sedut?meh geng ngan aku meh....

15 comments:

  1. fuhh eka haritu memotong bontot siput ni dua plastik, sakit pinggang, potong duduk plak. dah la ade yg kecik2. mencbar betul laaa..

    haritu lalu kat kuala pilah, kat istana tu memang ramai org. rupanya ada acara bersiram

    ReplyDelete
  2. akk pon suka siput sedut, dah lama gila tak makan.,..

    ReplyDelete
  3. Walala..rajin sungguh potong bontot sidut sedut smpi 2 kg..mak pon suka mkn tp maleh nak mengisahkannya. So, alternatif lain is, mkn kat kedai jep. Ha ha ha..mmg renyah gila woii nak potong bontot siput tu..dah la x senang!

    ReplyDelete
  4. suka! tapi bab nak memotong hujung montotnya tu yang tak berapa nak suka

    ReplyDelete
  5. best... i like...tapi tak penah lagi masak sendiri...biasa beli jea..kat pasar malam umah..setiap rabu...huhuhuu...campur keladi...mang aaaaiiihhhh...kecur liuq ha....heheheeeeee

    ReplyDelete
  6. fuhhh yang ni memang menjejes la SA. lama tak pekena ni..

    ReplyDelete
  7. nak bersihkan nak potong berejam.....bila dah masak nak habiskan tu sekelip mata je kan hehe....tapi apapun siput sedut masak lemak sangat sedap :)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya gulai siput tu Suria.. kegemaran anak2 akak tu jugak.. memang kita geng cam tu :)

    ReplyDelete
  9. fiza xbalik pilah lak minggu lepas sbb husband keje hari sabtu then ahad dating lak.so xdpt lah pergi event tu..ruginya kan :(

    Siput sedut ni jarang makan sebab mmg susah nak jumpe kan..kalau terjumpe tu mmg terus beli..sedap masak lomak cili api..seronok menyedut..hehehe

    ReplyDelete
  10. wahh...mesti best kalau dapat pegi..sape yang tak dapat pergi tu mesti rugi giler... #SajeBakar #KakiBakar hahaha

    p/s: yg tak pergi boleh "Keep Calm & Sedut-Sedut"..hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. Owh... Ada tgk kt tv adat tu smlm... Lama tak mkan siput sedut... Huhu

    ReplyDelete
  12. alahaiii dah lama tak makan siput sedut..
    payah betul nak cari.. klu ada pun kecik2.. leceh..

    ReplyDelete
  13. kalo ade yg tolong sedutkan baru mkn..haha

    ReplyDelete
  14. renyahnya kena potong hujung tu ye. Keras ke tak? Susah tak nak potong? 2 kilo mcm banyak tapi rasanya 2 kilo tu, berat cengkerang dia je kan? Teringat plak semalam dok kupas kulit udang sekilo. Berpeluh2 le dok kat dapur.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah