Thursday, May 29, 2014

Tutorial Lala Sweet Sour...


Dah x boleh lagi besau ke gambar aku hari ni kan...hahahaha....bukan la sengaja nak tepek besar2...just aku nak share menu dan resepi lala sweet sour aku ni....
kita tgok resepi dulu eh...

RESEPI
  1.  2 kg Lala fresh 
  2. bawang putih dan bawang merah di tumbuk lumat
  3. Halia seinci pun tumbuk sekali
  4. serai 2-3 batang ( serai okeh...bukan daun kunyit or daun limau purut..)
  5. cili kering yang dah dimesin 2-3 sudu..(ikut tahap kepedasan yg korang nak)
  6. sos cili 3 sudu besar
  7. sos tomato 3 sudu besar
  8. sos tiram 1 sudu besar..
  9. garam secukup rasa
  10. telur 2 biji 

CARA2

  1. Tumis cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau...make sure cili betul2 masak masukkan sos tiram
  2. masukkan cili sos dan tomato sos
  3. masukkan serai...
  4. masukkan lala dan gaul...biarkan separuh masak..
  5. pecahkan telur dalam mangkuk..dan kacau sampai larut
  6. tuang dalam kuali pelan2 sampai habis...
  7. perasakan garam...jangan banyak sangat kang darah tinggi
  8. gaul bagi sama rata...
  9. Lala dah terbuka kulitnya baru padam api...
  10. sedia dihidang....



ni rupa sebelum curah kan telur


masukkan telur sikit2


sampai habis...

nanti akan jadi macam ni....sedapppppppp....

Mana aku dapat resepi letak telur ni....ntah la aku pun x ingat...tp rasanya dari salah seorang tukang masak mana ntah...aku pernah makan kat restoran tu...gatal mulut pi tanya kan sebab lain macam je...ehhh...chef tu bagi plak resepi....apa lagi....balun la...sejak tuh aku kalau buat lala sweet sour memang letak telur...sedap...
korang cuba la...tutorial dah bagi kan....

Selamat mencuba.....

18 comments:

  1. ya Allah along! lieya puase tau ni..saje je bikin org kecur....

    lala ade je kan kat pasar...dah lame tak makan lala....nanti nak beli laa buat resepi mcm along nieh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....saje je letak besar2 kan....

      Delete
  2. macam sedap jer rupanya...tapi sayangnya saya tak makan lala..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn lala je ko x mkn kan Lan...segala seafood x mkn kan?

      Delete
  3. sedappppp, nak cilok resipi nie...

    ReplyDelete
  4. sedapnya.. lama tk makan lala...

    ReplyDelete
  5. masakan lala i mg febret lya.. xpnh masak lg sweet sour..biasa msk serai n goreng berlada..

    ReplyDelete
  6. waaah waaah resepi mengancam ni..
    tutorial tuh tak menahan kikiki cute je bunyi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni mmg nk letak tutorial je...bukan apa ada org nk buat tp x menjadi

      Delete
  7. Ooo, kena masak sampai kulit terbuka ye. Kerang pun sama la kot. Sweetnya dpt dari mana? Takde letak gula pon. Atau dr sos cili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA masak mmg x pnh letak gula.. apatah lg pak aji...laka tu sendiri dh sweet Lyd

      Delete
  8. Saya pun tak pernah letak telur selama ni. Since lala ni saya suka gak, bolehlah try lepas ni diletakkan telur pulak. Kalau letak je gambar makanan, memang nampak sedap ajelah SA.

    ReplyDelete
  9. saje je kan kak..dahlah lama tak makan lala tau..tsk tsk

    ReplyDelete
  10. selalu rebus je lala ni.. ok nnt nak try cara ni plak..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah