Wednesday, May 21, 2014

Gulai Daging Salai The Best Ever...

Daging salai adalah faveret aku forever...sedap dan bukan susah sangat nak salai....salai jer atas bara dari sabut kelapa dan tempurung atau kayu...kampung style...buat pedas2 skit kan...then campur pucuk ubi..apa je yang xde kat kampung tuh..semua ada..nak pucuk ubi just pergi petik je....

 ni la hasil menyalai...
 sekeping gambar lagi
 hiris nipis2 tau...kalau tebal2 x sedap dan daging kena basuh sikit la..takut ada habuk2 lekat..
 renehkan daging tadi dengan ciliapi dan kunyit hidup yang di tumbuk...reneh sampai air daging tu kering,
dah kering dan tuangkan santan...

dah agak2 masak dan kuah santan pekat sikit...baru masukkan pucuk ubi

zoom gambar daging salai ..

If makan ni memang x sedar makan bertambah2 kan...
rasanya minggu ni ada order untuk kawan2 opis...gigih la nak pi pasar dan beli daging lagi...pas tu nak salai plak...perhatian eh...masa salai daging x perlu letak garam atau kunyit tau....biar daging semata2  baru sedap....lekat bau asap salai tu kan....

Kalau ada sapa2 nak order sila email aku...limit sekilo je...pick up kat KL Sentral.

Harga sekilo daging salai RM35 

Bulan puasa insyaallah aku amik order lagi...untuk order Isnin ni aku bukak order untuk 5 orang terawal..

email me : suriaamanda@yahoo.com

19 comments:

  1. sedapppp.....akak tak pandai buat yang salai2 tu...kalau nak makan biasanya minta tolong jiran yg asal dari negeri sembilan ni buat...alhamdulillah jiran best...hehe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Sabar lieya sabar...nanti akak buka order eh

      Delete
  3. waduh...
    kejam sungguh gambar ini..
    bikin terliur pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak mmg suka buat ko terliur dik...

      Delete
  4. Sedapnyaaa SA.. Nak order pon jauh benau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggal kat mana..nanti SA buat online biz bleh order..

      Delete
  5. mesti pedas kan..kat kampung tak payah beli pun dapat terus dari pokok jer.

    ReplyDelete
  6. daging salai masak lomak cili api memang terbaik...

    ReplyDelete
  7. baru lepas makan nasik tomato pun lapar balik tengok masak lomak daging salai nih.... ekeke..

    ReplyDelete
  8. Samo laa ngan akak.. peminat daging salai.. kalau campo ngan daun gelugor pun sodap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...tau x po kak. .daun gelugor tu pun sodap kak kan?

      Delete
  9. SA, semalam baru first time saya makan gulai lemak kuning daging salai. Kat Restoren Rebung. Sedapppp..

    ReplyDelete
  10. Wah sedapnya..ni nak tunggu balik kampung baru dapat..pilah memang banyak salai² ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah