Wednesday, May 21, 2014

Daging Salai Terbaik Homemade...

Menunaikan permintaan anak angkat Mak, kawan opis aku...si Intan mintak buatkan daging salai Ahad lepas...pagi2 kami dah bertungkus lumus..si Intan plak nak abah yang buatkan...hurm...bantai la...hahahaha.....ikutkan memang la seronok..dari kul 9am kitorng duk menyalai daging..memang homemade...

 abah tengah slice daging untuk disalai..
 slice nipis dan lebar2...

masukkan dan susun dalam menda alah ni...


salai guna tempurung kelapa dan kayu pokok getah..

 bau dia masa ni....sedapnya....

 kena balik2kan daging ni agar cepat sikit masaknya..

Nampak x lemak2 dah kering...


yang dalam menda alah ni bahagian yang Intan punya...

Aku pun tumpang sekaki la beli daging 2kg, pas tu salai sekali...dari 2 kilo tu dah tinggal baper je sebab lemak2 dah hilang sebab dah di salai kan..

Nanti aku update kat entry lain mana yang dah siap dan dah dijadikan santapan tengahari kami...

Aku ada up status kat FB, nak jual daging salai masa bulan puasa nanti...jual pun upon request...ramai plak yang berminat...ada yang siap PM aku nak beli...hehehe...alhamdulillah terbuka dah jalan untuk tambah rezeki...mana tau kan..jalan yang ni nanti akan memberi kejayaan buat aku dan family kan...sebenarnya ini idea aku untuk abah jugak...since lagi 2 hari dia nak pencen kan...dia x tau nak buat apa nanti...boleh je buat biz kecil2 mcm ni....betul x? kalau jual online agak2 ada x yang nak beli?

34 comments:

  1. cun! bole oder..daging salai sedap oo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok dik...nantikan berita dari akak nanti eh...

      Delete
  2. nak2 beli. saya pasti beli kalau awak jual on9
    feveret sangat daging salai ni
    masak lemak cili padi
    oh myyyyyyyy pagi2 dah drooling haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. as for now sapa nak order bg tau je...belum cuba nak jual online, nanti akak inform eh...

      Delete
  3. fuhhh terbaik laaa along.... cara salai mmg tradisional betul....mmg sedap kan bau asap tempurung tu...aduhh terbayang2 plak masak lemak dgg salai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Lieya...ini baru traditional kan...

      Delete
  4. Terbaik lah suria daging salai original .. salai dengan tempurung ni baru wangi daging tu.. perghhh teringat dah masak lomak cili api daging salai ni suria :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...sabar je la kan kak...sekarang pun SA masih rasa lagi sedapnya

      Delete
  5. Kalau order, penghantaran macam mana ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni SA belum jual online..tp kalau ada permintaan SA akan pos kan guna pos laju, harga plak
      nanti SA akan berikan pencerahan termasuk postage.

      Delete
  6. Replies
    1. MK nak beli pun boleh jer bah....boleh di poskan...

      Delete
  7. ade je...nak tolong promote kan pun ai sudi uuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tunggu Idzwa order dulu....yeayyyyyy

      Delete
  8. nak jugak! hahahaha....FREE! yang dah siap masak lemak tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak makan gulai kena datang rumah akak

      Delete
  9. SA....dah terliur tgk ig SA...pastu masuk blog lagi menjejeh ayaq liuq tgk daging salai...SA pandai la pasal makanan best ni....perghhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang suka buat Julia terliur...hehehhee....

      Delete
  10. Replies
    1. kalau ayu nak cuba baik tau along eh...

      Delete
  11. mesti sedap kan..
    cuba je along.. mana tahu dpt sambutan yg menggalakkan.
    lama2 nanti leh buka restoran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tgh mencuba ni....kalau nak bagi tau along eh...

      Delete
  12. pernah gak makan, tapi lepas tu pening kepala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...dah kenapa plak pening kepala tu Lynn?

      Delete
  13. nanti nak order SA buka order....hantar mcm biasa...kl sentral...mcm handbag hari tu...hehehhehe

    ReplyDelete
  14. its my fav.. sila jual yer SA.. I akan beli..
    jual online pun ok jugak.. at the sama time kalau abah SA larat boleh je jual time tengahari dekat2 dgn area opis kat seremban tu.. mesti masyukkkk

    ReplyDelete
  15. sedap ni kalau masak cili api kan dear..

    ReplyDelete
  16. sedapnye masak lomak cili api ni tak pun masak sambal ni.

    ReplyDelete
  17. kalau kat johor ni masa raya je la mak and abah buat :) sedap n boleh simpan lama sikit

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah