Thursday, October 2, 2014

Kenduri Arwah 27.09.2014 Kuala Pilah

Sabtu lepas aku balik kampung....ada kenduri arwah...Mak Long nak buat kenduri plak kan..so kami semua pun balik la kampung...aku masa tu di landa gastrik dan demam skit...tp gagah jugak la balik kampung..tak balik kang ada plak yang mengata kang....
So....kenduri ala2 kampung memang best.....tgok nenek2...atuk2 datang merewang....padahal x byk pun kerja nak buat sebab dari awal pg dh buat dh.....sehari sebelum pun mak abah dh settle bahan2 nak kenduri....cuma x ramai la sepupu sepapat anak2 mak long dapat balik...kerja katanya....adik badik aku cuma Angah je yg x balik....



Meriah kan...kaum lelaki masak ....


Kari daging...


Ayam goreng


Ni yang dah siap di goreng untuk buatayam masak merah...


Sayur Labu


Labu Masak lemah putih


Gigih nenek2 ni perah kelapa untuk lauk Labu masak lemak tu...


Kari daging dah siap masak


Ayam masak merah


Sambal udang petai


Semua2 ni Tok Teh kami yang masak....yg baju kuning tu...


Lepas je kenduri...petang tu tgh lepak2 sebelum balik Seremban...hujan pun turun dengan lebatnya....alhamdulillah....tersiram jugak bumi allah.....



Aku mmg suka suasana hujan di kampung....kalau dulu kecik2 hujan lebat ni memang dinanti2...bukan apa....best mandi hujan....zaman aku dulu tahun 80an...hujan xde mcm zaman sekarang....xde pun kalau kena hujan terus demam....siap boleh main kuak lentang tengah laman rumah lg....tp kalau siap ada kilat or petir....xde makna la dapat mandi hujan....ada lak yg hangus kena panah petir kang.....

Sapa penah ada pengalaman mandi hujan kat kampung???
Meh share skit .....



9 comments:

  1. Kenduri kat kampung mmg syok..... Part rewang dan berkumpul saudara mara yg seronok tu

    ReplyDelete
  2. Salam, haha..alaaa laparnye...aku kalau entry2 yg ade pic makanan ni biasanya mmg aku dh xsanggup nak baca dah, aku tgk pic sekali lau dan scroll utk komen..haha :p

    ReplyDelete
  3. Blom pernah main mandi hujan kt mana2 pun...sbb cepat sakit kepala. Lauk yg dimasak secara rewang ni kebanyakannya sedap2 belaka.

    ReplyDelete
  4. mmg best mandi hujan...susah nak dmm klu main hujan zaman kecik2 dulu..:)

    ReplyDelete
  5. masa kecik2 dulu seronok lah main hujan kat rumah lama..sebab dok kampung..pindah rumah taman ni,makin besar makin rasa malu..tapi kdg2 main jugak hujan..hehe

    ReplyDelete
  6. Bestnya kenduri kat kampung.. still ada rewang.. kat kl ni bila kenduri je mesti nak bercatering bagai.
    last mandi hujan masa form 3 dulu.. tu pn masa ponteng sekolah lepak rumah mmber.. haha

    ReplyDelete
  7. Syok eh blik kg kak SA...esey lamo dh x blik pilah...rayo aji bru nk blik

    ReplyDelete
  8. seronok kenduri kat kampung..time rewang bersembang sambil buat kerja..tu yg meriah..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah