Tuesday, October 14, 2014

Family Vacation 2014 > Trip Padang Besar Last Destination

Akhirnya ini la destinasi terakhir percutian kami sekeluarga iaitu Padang Besar....aku sebenarnya dah pernah sampai dulu....masa kerja company lama..pernah la pi Langkawi...pernah segalanya la...kiranya ini pengalaman yang ke 2 plak la pi Padang Besar dengan family...kali ni perjalanan kami tidak lagi berpandukan pada Mizi sebab dia dah ke KL untuk melaporkan diri kerja di tempat baru kan...so...bergerak la kami ikut GPS dan tunjuk arah yang dah di beritahu awal oleh Mizi....xper...sesat boleh tanya orang kan...GPS x mungkin sesat kot....

Kali ni kami keluar dalam pukul 9.30 pagi....pergi sarapan dulu dan teruskan perjalanan...nak kata jauh xde la jauh sangat....perjalanan pun smooth je sebab x banyak kereta....masih lagi cuti sekolah kan...kami takde la tergesa2 tapi take our own sweet time untuk sampai ke Padang Besar....

Padang Besar terletak di sempadan Negeri Perlis dan Thailand (Bandar Songkhla) dan lokasinya adalah 35 km menghala ke Timur Laut bandar Kangar. Kalau dah ke sini, maka rugilah kalau tak singgah ke Padang Besar, kata orang barang-barang kat situ murah-murah terutamanya pinggan mangkuk dan periuk belanga. Menurut sumber yang boleh dipercayai, Padang Besar ni bertentangan dengan sebuah pekan di Thailand yang juga dinamakan Padang Besar.

 15km lagi
 pemamndangan biasa kiri kanan kami...sawah padi
 wah dah nak sampai dah ni...
 yeay dah sampai...

papan tanda menyambut ketibaan kami

 banyak giler bas...parking pun payah kot....berpusing2 cari parking...terpaksa berpecah...
 dua beranak yang posing tengah panas...

tanda kami dah sampai kat sini


bukti panas...Dania tu degil...dah cakap pakai t-shirt je..nak gak pakai kemeja lengan panjang...amik kan dah paneh... 

 sudah2 la tuh...

ingat x ramai orang...ramai jugak rupanya...

 ko mpleks ni 2 tingkat...awl lagi masa ni...banyak yang x buka lagi...

khidmat tulis nama kat t-shirt, kalu sendiri punya t-shirt dia caj RM5
  

punya ramai yang nak buat...see..Dania punya T-shirt..

t-shirt Elmo tu aku beli RM25...beli kat kedai lain...tp memandangkan Dania nak letak nama...tambah la RM5....

Macam2 kepandaian orang meniaga ka sini...tawar menawar adalah perlu ye korang semua...x tawar memang rugi...tp if compare dengan Wang Kelian kami lagi suka kat Wang Kelian...lagi banyak pilihan compare Padang Besar...kat sini lebih banyak baju2, baju budak...kekacang, buah2an dan periuk belanga...ada gak la sabun beras collagen...aku dah beli masa kat Wang Kelian...bukan beli untuk meniaga tapi beli untuk kegunaan sendiri.....aku banyak beli baju2 Dania je la..untuk aku selai 2 t-shirt...selebihnya beli pes tomyam dan makanan kerepek2, kacang pistachio, asam2...itu jer la yang aku beli...masa kat Wang Kelian aku dah beli pes tom yam...tp aku beli lagi 3 botol...hehehe...sebotol dah bagi kat kawan opis...jadi la...buah tangan yang ada...key chain pun beli kat Padang Besar...bayangkan 3 kali turun naik kompleks 2 tingkat tu...xde yang berkenan di hati...at last mak aku tambah lagi satu set periuk...aduhai mak...macam mana nak bawak balik ni.....

Dalam kul 2 leih macam tu semua dah pakat balik....korang jangan x percaya abah aku beli set pedang..buat hiasan...x tau la berapa harga....ke aku dah lupa...puas recall memang x ingat....pisau pun dia beli...ntah x tau nak buat apa...pedang tu dah sah2 buat hiasan...sib baik x kena check ngan UPP masa lalu time balik...sampai2 homestay kami berehat...lepak, tido sampai petang pas tu baru start packing dan nak set barang2 masuk kereta....penuh barang 3 kereta....esoknya kami nak balik dan singgah umah Mak Teh plak kat Sungai Petani....x tau la macam mana perjalanan nanti...sabar je la....hehehe.... 

Sambung lagi nanti bab diganggu entiti dan perjalanan pulang...

7 comments:

  1. #ehhh nak gaklah t-shirt tu... huwaaaa...nak letak bubblynotes boleh...wakakakaka...katanya semua selfbranding sekarang...bolehkatakau....

    ReplyDelete
  2. Pdg besar dah pernah smp.panas dlm tu. Kalo ramai sgt org boleh pengsan..

    ReplyDelete
  3. bestnya shopping kat tempat macam ni..rambang mata ohh nak membeli..

    ReplyDelete
  4. Selalu pi Padang besar jer.. wang kelian tak pernah sampai lagi.. huhuhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah