Wednesday, October 15, 2014

Subhanallah...Amazingnyaaa....

Gamabr sumber FB



Sebelah kiri: Baby dah cukup bulan tapi belum sedia nak di-bersalinkan. Serviks yang tertutup rapat, dengan mucus plug menutup ketat ruang laluan bayi Subhanallah.

Sebelah kanan: Pintu serviks terbuka, kepala da turun, ready nak bersalin. Cuba tengok betul-betul. Proses kontraksi (contraction) menyebabkan ruang atas uterus tu mengecut dan menebal, SEBALIKNYA ruang bawah uterus dan serviks tu relax dan mengembang. Proses ni membantu bayi untuk turun dari uterus dan masuk ke birth canal dan seterusnya dilahirkan.

Amazing sangat kan? kan? kan?

Subhanllah..kebesaran allah....

Rindunya aku nak melahirkan baby lagi...pengalaman indah bagi semua ibu2 kan....cuma rasa terkilan....bukan senang nak dapat anak...nak lahirkan....tp ada je golongan yang berani buang anak kat tepi2 longkang dan tempat2 x sepatutnya...kadang2 aku malas nak baca berita2 dalam akhbar tentang kes buang bayi...aku takut aku x dapat kawal perasaan....aku takut macam2 cacian keluar dari mulut aku nanti....

Kepada ibu2 atau follower aku yang telah pun melahirkan anak...Tahniah...x sempat nak wish kat rumah korang....x sempat nak datang bertandang....yang sedang menunggu kelahiran...sabar...banyak2 zikir...your turn will come...all the best and tahniah in advance....selamat berpantang dan selamat berjuang.....semoga allah permudahkan....insyaallah...
amin.....

11 comments:

  1. sungguh indah dan hebat Allah jadikan proses melahirkan anak itu sendiri kan..
    rasa kerdilnya diri ni..

    ReplyDelete
  2. tahniah untuk iolss jugak ker? ha ha ha...

    ReplyDelete
  3. alahai ble tgk gmbr ni rsa rindu plak time bsalin ARfan dulu hehe...tingin lagi tp mcm tkt ble part jahit hehe

    ReplyDelete
  4. Kat sini selalu tunjuk kat tv pasal pregnancy and those little amazing creatures aka baby ni kan.... memang terpegun tengok, and baby ni..cara dia keluar macam kita pakai baju, entah canner dia pusing and cilok cilok... so dia pun dah berusaha jugak kat situ, amazing kan.

    ReplyDelete
  5. betul la...bila tengok pic atas, rasa teringin nak bersalin lagi...all the best kepada mereka2 yang bakal bersalin...semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  6. mintak2 dapat rasa pengalaman macam ni nanti..

    ReplyDelete
  7. Teringinnya nak mengandung dan bersalin...tapi kena tunggu si kecik ni besar sikit lagi.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah