Friday, October 10, 2014

Kuasa RM50..Berapa Hari Mampu Bertahan?


Eh....Suriaamanda nak buat GA ke? Terjumpa duit? Ke ada yg bg duit?

Hehehe....poyo je lebih kan...xde la...sebenarnya aku terasa nak membincangkan tentang nilai RM50 zaman sekarang ni....dalam keadaan semua barang naik ni agak2 sekeping note RM50 ni mampu bertahan berapa hari?10-15 tahun yang lepas RM50 ni begitu besar nilainya...masa tu megah wooo kalau dlm dompet ada sekeping....if ada berkeping2 lagi happening la kan...kalau zaman sekolah mesti ada yang cakap...eh dia anak org kaya...dulu RM50 mampu bertahan 1 minggu...sekarang? 2 hari je dh abih...ye la mn yg pi keja bawak keta bawak moto...sure abih dh...mcm aku...honestly dulu RM50 dlm dompet hari Jumaat still ada balance RM20...skrg mcm baru2 ni...aku notice 2 hari je dh abih RM50...begitu kecik nilainya sekarang...mcm aku x suka letak duit byk2 dlm dompet...aku letak sekeping RM50 dan ada la beberapa keping RM1...duit tambang pi balik komuter + duit beli bahan basah untuk masak...sarapan pagi...x sampai 3 hari dh abih dh....erm...so perbelanjaan harian aku makin bertambah...nasib baik bahan2 kering amik kat umah Seremban....beras 5kg tu cukup utk aku sebulan lebih...aku jarang bawak nasi....uish....pening wo...jgn ingat duk bujang boleh jimat...sebelum2 ni boleh la jimat...harga minyak naik...owner condo pun naikkan sewa, api air kena bayar...nk keluar cari umah lain ingat senang...kena sediakan deposit lg...kan?
Semua serba serbi payah skrg ni...masuk toilet pun aku tgok dah RM1 -RM1.20
Aduhai....apa nk buat...pandai2 la kan...tp tu la...gaji basic RM2500 katanya mewah...yg RM6500 tu terpaksa ikat perut...mmg la lawak antarabangsa...x dapek aku nak ckp panjang2 hal ni dh....sakit hati plak rasanya....

So korang....RM50 pada korang mampu bertahan berapa hari?

Jawapan kena jujur eh...jom kongsi sama2....

24 comments:

  1. Sekarang ni, RM 50 ni sekelip mata je guna then habis..

    ReplyDelete
  2. heishh.. I pun malas la nak ulas isu ni, kalau nak compare dengan negara jerman ni, buat sakit hati korang jer nanti.

    ReplyDelete
  3. RM50 ni kalau da dipecahkan...serius...memang kejap je habisnya....adehhh..

    ReplyDelete
  4. Mcm sy ni tak adalah banyak belanja sebab suri rumah je. Tapi kalau bawak p pasar raya, nak beli barang basah saja dah habis rm50 tu. Ikan bukan main mahal. Dulu 1 troli penuh mungkin baru rm100++.sekarang 100 tu, setengah troli pun tak dapat. Sabar aje la kan..

    ReplyDelete
  5. RM50 ni kalau dok rumah memang tak berusik la tapi kalau keluar memang habis terus..huhu

    ReplyDelete
  6. 50 hengget 1 jam blh habis....duit mcm air skrg

    ReplyDelete
  7. Dua hari juga kak, kalau pergi pasar, beli barang sikit dah lebih rm50. Huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. Rm50 boleh habis sekelip mata utk perbelnjaan beli brg dapur. Mmg terasa sgt2 hjg minggu g beli brg dapur jumlah belanja dah cecah rm150...menangis kot...

    ReplyDelete
  9. isi minyak sekali je dah abis rm 50. tahan la minyak tu 3-4 hari. tskkkk

    ReplyDelete
  10. Sally kalau RM50 tahan sehari je...sebab Sally yg kerja...ibu tak kerja dah...isi minyak nak g kerja..makan...tu pun masa lunch ikat perut mcm menteri -_-

    ReplyDelete
  11. hihi..baik cik akak senyum2 je..hihi..
    nilai rm50...bajet oh bajet

    ReplyDelete
  12. kalau tak singgah kedai beli jajan.. rm50 tu masih ade baki rm20 jek.. sebab alise isi minyak rm30 untuk ulang alik seminggu..

    ReplyDelete
  13. RM50.00 kalau hari kerja; boleh buat minum pagi, mkn tghari, kos minyak pergi balik utk sehari, tol. Petang2 bwk anak2 makan aiskrim. InsyaAllah ada baki masuk tabung..

    Kalau bawak g nyoping, mmmm sekelip mata je kut. Hihi..

    ReplyDelete
  14. rm50 sehari pun boleh habis kak..

    ReplyDelete
  15. RM50 sekarang boleh lenyap sekejap macam silap mata. :)

    ReplyDelete
  16. RM50 nilainya mcm RM5 sahaja..huhu

    ReplyDelete
  17. rm50 tu sekali beli barang dapur, 3-4 barang je kot dalam troli... hurm.... kesian kan depa kena ikat perut... ?? kita ni boleh makan kenyang2... alkisah.... meh nak tumpang sakit hati...

    ReplyDelete
  18. RM50 boleh abis sekelip mata..huhu..

    ReplyDelete
  19. Salam..wuwaaaa...seih mengenangkan aku yg bergaji Rm2500 lahhhhh sangatttt nihhh.....mewah nauu~ hadoi, mmg sakit hati! dush! Dush! Em ,Rm50 ye? Alhamudlillah, aku duk dgn parents, makan minum kdg2 bawak dpd rumah, Rm 50 boleh tahan 4 hari kot..tp kesian lah yg drive sendiri g kerja, ada tanggungan lagi..mmg cepat je ghaib Rm 50 tu zaman skang ni..adeii...

    ReplyDelete
  20. kejap aje bertahan.. isi minyak pun tak full tank lagi. huuurm T.T keluhan rakyat mrhaen silalah dengar huwAaa.. iols ni dahla x keje lagi.

    ReplyDelete
  21. Minyak full tank pun lebih RM50... Utk kete viva660 je tuh...

    ReplyDelete
  22. Bawa belanja pasar malam ke Giant ke kejap jer abis...kalau tak bawa dan tak klua kemana2 mungkin selamat...ha ha ha..

    ReplyDelete
  23. Rm50..dulu2 bolehlah pakai belanja makan dalam seminggu..tapi sekarang Rm50 bolehlah tahan 2 hari kot..hehe...nilah belanjawan zaman sekarang...

    ReplyDelete
  24. sehari pun belum tentu bertahan... tapi mama pastikan ianya bertahan 3 hari jika mampu..... tapi, dengan taraf hidup sekarang.. rasanya 2 hari pun belum tentu kak..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah