Tuesday, March 25, 2014

Diganggu Makhluk Halus


Assalamualaikum...
Korang pernah alami x masalah mcm aku ni...last week baru je beli beras kat Speedmart99...malam td nak masak...tgok2 penuh dengan makhluk halus ni....oh damn it...
Macamana ko bleh banyak giler membiak ni....sebelum ni xde pun....call mak...mak ckp letak cili kering.....x tau la boleh hilang ke x....
Korang ada Idea lain x...x kan nk buang plak beras baru beli kan...
Orang panggil apa benda ni eh....kutu beras eh...satu hal plak if nk masak cepat mn nak buang makhluk halus ni lg...melengahkan kerja aku je...if korang ada idea bg la tau aku....

19 comments:

  1. Letak cili kering eh? saya kene try la.

    ReplyDelete
  2. dah letak cili kering jangan ditutup rapat, bagi ruang sikit untuk bubuk tuh keluar.

    ReplyDelete
  3. selalu jemur dulu.. lepas tu baru letak cili kering.. hehehe... tu cara sayalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat umah SA tu xde tempat nak jemur..duk kondo..payah...

      Delete
  4. sama je kot...kalau rajin jemur la kat panas dulu...pastu baru simpan balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la sally semua pun ckp mcm tu.....

      Delete
  5. Jemur kat tengah panas. Letak dalam dulang besar, ratakan. Lepas tu simpan dalam bekas kedap udara. Kalau tak ada masa nak jemur, masa basuh beras memang ambik masa sikit lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. duk umah bujang besen jer ada kak...dulang2 xdo....

      Delete
  6. Yer la sama.. mmg banyak bubuk nie dalam beras..nak try letak cili kering jugak la..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kan...kekadang tu macm renyah skit...

      Delete
  7. tutup atas bekas beras tu ngan kain putih..nnti kutu tu semua akan melekat kat kain tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai plak kutu2 tu pilih tempat nak melekat eh...satu hal nak cari kain putih ni..towel ok x...

      Delete
  8. huwaaaaa..our nasib samaaaa...byk gile bubuk dlm nasik..okayh, blk nie nak try letak cili kering..letak byk skit biau cpt bubuk larik..run bubuk run!!..hehehehe

    ReplyDelete
  9. Suspense thriller betul tajuk ni, SA. Ingatkan siapalah yang kena gangguan makhluk halus tadi. Kutu beras ni biasanya kalau beras lama sangatkan baru dia muncul comel-comel cam tu nak suruh kita buang. Saya tak tahu pun petua guna cili kering nih. Kalau saya memang saya lemaskan kesemuanya 18kali :)

    ReplyDelete
  10. ingatkan encik Han tadi..huhuhu..Za panggil binatang tu bubuk..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah